Floem

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
gambar jaringan floém

Floém mangrupa raramat pangangkut anu diwangun ku sél pengiring, parénkim floém, tapas, sarta komponén pembuluh tapis.[1] Sél pengiring ngan aya dina tutuwuhan Angiospermae sarta boga mangpaat méré dahar sél-sél nu nyusun komponén pembuluh tapis anu masih hirup.[1] Parenkim floém boga mangpaat pikeun nunda cadangan kadaharan sakaligus misahkeun anatara floem anu hiji jeung anu séjénna.[1] Saban komponén pembuluh tapis sok dipirig ku sél pengiring.[1] Komponén pembuluh tapis umumna ngeusi sitoplasma, tapi henteu mibanda nukleus sabot déwasa.[1] Komponén pembuluh tapis parékép dina tungtung sarta puhuna nyieun pembuluh tapis sarta ngahiji kalayan pengiring.[1] Fungsi utama floem nyaéta ngocorkeun zat-zat kadaharan hasil fotosintésis sarta daun ka sagala rupa bagian awak tutuwuhan.[1] Umumna élemen floem disusun ku unsur-unsur tapis, sél pengiring, serabut floem, sklereid, sarta parenkim floem.[2] Unsur utama nyaéta pembuluh tapis dina parenkima floem.[2] Sumebarna tepas floem mindeng ogé pohara lega sarta boga fungsi pikeun méré sokongan dina awak tutuwuhn.[2] Pembuluh tapis diwangun ti sél-sél ngawangun silindris kalayan diaméterna 25 μm sarta panjang 100-500 μm.[2] Pembuluh tapis miboga sitoplasma dina inti.[2] Dingding sél komponén pembuluh tapis teu ngandung lignin, ku kituna leuwih ipis dibandingkeun jeung trakéa.[2] Pembuluh tapis nyaéta pembuluh angkut anu utama dina raramat floem.[2] Pembuluh ieu silih nyambung sarta ngalegaan ti puhu nepi ka tungtung tutuwuhan.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g (id) Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 29
  2. a b c d e f g h (id) Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 39-40
Nulis.jpg