Garis Nangtung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Peta Bumi, nempokeun garis-garis nangtung, anu kaciri melengkung sarta nangtung (vértikal) dina proyéksi ieu, tapi sabenerna mah garis-garis nangtung kasebut mangrupa satengah bunderan bumi.

Garis nangtung nu kadangkala dilambangkeun ku aksara Yunani λ, nyaéta garis nu ngagambarkeun lokasi hiji patempatan di wétan atawa kulon Bumi nujul kana hiji garis rujukan anu disebut Méridian Utama. Lokasi hiji garis nangtung ditangtukeun dumasar kana sudut anu diwangunna nujul kana Méridian Utama ti 0° di Meridian Utama nepi ka +180° arah wétan sarta −180° arah kulon. Sanajan kartografer Britania Raya geus lila ngagunakeun méridian Observatorium Greenwich di London, rujukan séjénna ogé dipaké di tempat anu béda, kaasup Ferro, Roma, Kopenhagen, Yerusalem, Saint Petersburg, Pisa, Paris, Philadelphia, sarta Washington, D.C.. Dina taun 1884, Konférénsi Méridian Internasional ngagunakeun méridian Greenwich salaku Méridian utama universal atawa titik enol pikeun garis nangtung.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]