Indonésia Raya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Indonesia Raya)
Luncat ka: pituduh, paluruh
Indonesia Raya
IndonesiaRaya-SinPo1928.jpg
Salasahiji ti 2 citakan asli nu kawanoh salaku "Indonesia Raya" dina mingguan Tionghoa Sin Po kaping 10 Nopémber 1928.

Lagu kabangsaan Nasional
Bandéra Indonésia Indonésia

Rumpaka Wage Rudolf Supratman, 1924
Musik Wage Rudolf Supratman, 1924
Diadopsi 17 Agustus 1945
Sémpel musik
'"Indonesia Raya"'
(Simponi ku Jozef Cleber)

Indonésia Raya nyaéta lagu kabangsaan nagara Indonésia. Indonésia Raya didangukeun dina wanci kahijina ku komponis, Wage Rudolf Supratman, dina tanggal 28 Oktober 1928 basa Kongres Pemuda di Batavia (ayeuna Jakarta). Indonesia Raya jadi awal lahirna pergerakan nasional di Indonésia.

Lagu Indonésia Raya dipilih jadi lagu kabangsaan basa Proklamasi Kamerdékaan Indonésia dina kaping 17 Agustus 1945.

Jos Cleber nyusun lagu ieu dina philharmonic orchestra taunn 1950.

Lirik[édit | édit sumber]

Lirik dina basa Indonésia[édit | édit sumber]

INDONESIA RAYA[édit | édit sumber]

Vérsi I (Resmi)

Indonésia, tanah airku, tanah tumpah darahku.
Di sanalah aku berdiri, jadi pandu ibuku.
Indonésia, kebangsaanku, bangsa dan tanah airku.
Marilah kita berseru, "Indonesia bersatu!"
Hiduplah tanahku, hiduplah neg'riku,
Bangsaku, rakyatku, semuanya.
Bangunlah jiwanya, bangunlah badannya
Untuk Indonésia Raya.

Réfrain:
Indonésia Raya, merdeka, merdeka
Tanahku, neg'riku yang kucinta.
Indonésia Raya, merdeka, merdeka
Hiduplah Indonésia Raya.
Indonésia Raya, merdeka, merdeka
Tanahku, neg'riku yang kucinta.
Indonésia Raya, merdeka, merdeka
Hiduplah Indonésia Raya.

Vérsi II

Indonésia tanah yang mulia, tanah kita yang kaya.
Disanalah aku berada untuk s'lama-lamanya.
Indonésia tanah pusaka, P'saka kita semuanya.
Marilah kita mendoa, "Indonesia bahagia!"
Suburlah tanahnya, suburlah jiwanya,
Bangsanya, rakyatnya, semuanya.
Sadarlah hatinya, Sadarlah budinya
Untuk Indonésia Raya.

Réfrain

Vérsi III

Indonésia, tanah yang suci, tanah kita yang sakti.
Di sanalah aku berdiri, Jaga ibu sejati.
Indonésia, tanah berseri, tanah yang aku sayangi.
Marilah kita berjanji, "Indonesia abadi!"
S'lamatlah Rakyatnya, S'lamatlah putranya,
pulonya, lautnya, semuanya.
Majulah negrinya, majulah pandunya
Untuk Indonésia Raya.

Réfrain

Tumbu luar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg