Insomnia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Effects of sleep deprivation.png

Insomnia nyaéta gangguan anu bisa nyieun hésé pikeun sare, hésé pikeun tetep saré, atawa duanana.[1] Kalayan insomnia, manusa biasana dina hudang ngarasa teu seger, anu nyokot kabéh dina pangabisa manusa pikeun boga fungsi di aktu beurang.[1] Insomnia bisa nguras tingkat énérgi sarta kahayang manusa tapi ogé kaséhatanna, gawéna sarta kualitas hirup.[1] Sabaraha loba saré anu cukup variatif ti jelema ka jelema.[1] Lolobana jelema déwasa merlukeun tujuh nepi ka dalapan jam sapeuting.[1] Loba jelema déwasa ngalaman insomnia di sawatara titik, tapi sawatara urang mibanda jangka panjang (kronis) insomnia.[1]

Jenis Insomnia[édit | édit sumber]

  • Insomnia samentara lumangsung nepi ka saminggu.[2] Hal ieu mindeng disebut minangka gangguan saré penyesuaian alatan lumangsung dina kontéks situasional strés beurat, kawas pakasaban anyar atawa tenggat waktu anu baris datang atawa pamariksaan Insomnia ieu biasana ngabéréskeun sabot stressor henteu deui hadir atawa individu adaptasi kalayan stressor.[2] Tapi, insomnia samentara mindeng ngulang deui sabot tegangan anyar atawa sarupa ka luar dina kahirupan pasien.[2]
  • Insomnia jangka pondok didefinisikan minangka 1-6 bulan lilana.[2] Hal ieu biasana nyambung kalayan faktor stres leuwih, anu meureun situasional (contona, pati atawa panyakit) atawa lingkungan (contona, gandéng).
  • Insomnia kronis nyaéta saban insomnia anu lumangsung leuwih ti 6 bulan. Hal ieu bisa dikaitkeun kalayan sagala rupa kaayaan médis sarta psikiatris, sarta biasana ngalibatkeun kasulitan saré, tapi dipercaya lumangsung utamana dina pasién kalayan predisposisi anu dumasarna insomnia.

Gejala insomnia[édit | édit sumber]

  • Hese saré peuting
  • Kahudangkeun waktu peuting
  • Hudang lain waktuna
  • Henteu ngarasa cukup istirahat sanggeus saré peuting
  • ngarasa capé atawa tunduh beurang poé
  • Gampang ambek, depresi atawa kahariwang
  • Hese fokus dina pancén-pancén
  • Ngabalukarkeun kasalahan atawa kacilakaan
  • Kategangan nyeri sirah
  • Gejala gastrointestinal
  • Keur lumangsung kahariwangan ngeunaan saré[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g (en) wangenan insomnia (Dicutat ping 29 Oktober 2011)
  2. a b c d (en) Jenis Insomnia (Dicutat tanggal 29 Oktober 2011)
Nulis.jpg