Irawati Durban

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Irawati Durban lahir di Bandung 22 Mei 1943. nyaéta seniman ti tatar Sunda. Irawati Durban tos medarkan ngajar kasenian utamina kasenian ti Cirebon [1]. Irawati Durban ogé saméméhna diajar tari Sunda ku Cécé Somantri di BADAN KESENIAN INDONESIA (1956-1963). Berbagai kesenian tari atos dikuasakeun ku Irawati Durban nyatea Tari Sunda, Tari Bali, balet, sareng tari Melayu. Rupi misi átos dilkonan nyaeta Tari Ka Chekoslovakia, Hongria, Polandia, Rusia, Pèrancis, saréng ogé ka Amerika. Terás Irawati Durban ogé ngembangkeun penelitian tentang Perkebangan Tari Sunda Irawati oge minéng oge kanggé penmpian atanapi dipéenta kanggé mengisi acara seminar tentang kesenian Sunda. Téras oge berbagai kesenian tari Sunda. Kapungkur pas nuju Ngorana Irawati Durban pernah diajarkeun di Belanda ti taun 1956 dugi ka taun 1963 Yusnwana henteu oge mematahkeun sumangéut tina medarkeun kasenian Tarian Sunda anu pikéeun diajarkeun oge ka Mahasiswa anu utamina ka sadaya Mahasiswa Jurusan Kesenian Seni. Anjeuna oge dosen sareng koreografer kesenian Sunda. Anjeuna oge ngajar jantén dosen di ISBI (Ikatan Seni Budaya Indonesia) di Bandung. Saatos peristiwa G30 September 1965 Irawati Durban mangrupa sosok anu selamet tina tuduhan PKI (Partai Komunis Indonesia) kumargi anjeuna teu kaasup bagian tina LEKRA (Lebaga Kesenian Rakjat) janten margina selamat tina tuduhan sareng stoigma oge ti Pamerentah Orde Baru kapungkur pas Jaman Orde Baru.[2]

Karya-karyana[édit | édit sumber]

Koregrafer Kesenian Sunda, Tari Melayu, Tari Cirebonan, Tari Cianjuran, Tari Melayu

Daftar Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Rosidi, Ajip, 1938-; Pustaka Jaya (Firm) (2000). Ensiklopedi Sunda : alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi (Cet. 1 ed.). [Jakarta]: Pustaka Jaya. ISBN 979-419-259-7. OCLC 45463431. 
  2. Herlambang, Wijaya. Kekerasan budaya pasca 1965 : bagaimana Orde Baru melegitimasi anti-komunisme melalui sastra dan film. ISBN 978-979-1260-43-5. OCLC 1126213088.