Jeruk limo

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Citrus amblycarpa
Jeruk limau (Citrus amblycarpa).jpg
Jeruk limo
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheophyta
Kulawarga:
Rutaceae
Génus:
Citrus
Sinonim

Citrus limonllus Hssk

Citrus Nobilis Lout

Jeruk limo; Citrus amblycarpa disebut; sokdisebut ogé jeruk sambel nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga.[1] Ieu jeruk sok dimangpaatekun pikeun sambara dina sababaraha olahan kadaharan, utamana sambel, saté, siomay jeung sajabana.[1] Jeruk Limo sok patukeur jeung jeruk purut, anu katémbong pisan bedana tayalian ti ukuranna. Jeruk purut mah leuwih leutik tibatan jeruk Limo.[2] Dina basa Indonésia sok disebut : jeruk limau; jeruk limu; jeruk sambel.


Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna mangrupa rungkun leutik, jangkung ngan nepika 1-2 méter. Buahna ogé laleutik, diameter 2–3 cm.[1] Daun majemuk, kelirna héjo kalawan kaangseu seungit.[1] Kembangna bodas laleutik tur kaangseu seungit mangsa keur mangkak ligar.[1] Buah mibanda kelir héjo, lalaunan robah jadi semu konéng mangsa geus kolot. [1] Kulit buahna kandel, katempo karijut sarta kaangseu seungit anu mandiri. [1] Daging buahna bodas sarta mibanda rasa haseum.[1]

Guna jeung mangpaat[édit | édit sumber]

Daun jeung buahna dimangpaatkeun pikeun campuran bungngbu masakan, kayaning sambel, bakmie, soto, siomay, jeung sajabana.[1][3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Yuzami, dkk (2005). ensiklopedia flora. Bogor: PT Kharisma Ilmu. p. 104. 
  2. "Beda Jeruk Nipis, Jeruk Lemon, Jeruk Purut, Jeruk Limo atau jeruk Sambal". Diakses tanggal 25 Juni 2014. 
  3. Seidemann, Johannes (2005). World Spice Plants: Economic Usage, Botany, Taxonomy. Jakarta Malaysia: Springer Science & Business Media. p. 26. ISBN 9783540222798.  Disungsi20 Mei 2021
Nulis.jpg