Johannes Diderik van der Waals

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Johannes van der Waals
Johannes Diderik van der Waals.jpg
Lahir23 Nopémber 1837
Leiden, Netherlands
Tilar8 Maret 1923 (yuswa 85)
Amsterdam, Netherlands
KabangsaanDutch
WidangFisika Téoretis, térmodinamika
InstitusiUniversitas Amsterdam
Alma materUniversitas Leiden
Pangaping doktoralPieter Rijke
Mahasiswa doktoralDiederik Korteweg
Willem Hendrik Keesom
Dipikawanoh lantarannyieun fondasi keur fisika molékulér modern (teori molekul)
Manggihkeun teori modérn tina of gaya intermolekulér
Hukum gas nyata
gaya van der Waals
persamaan kondisi van der Waals
jari-jari van der Waals
permukaan van der Waals
molékul van der Waals
DipangaruhanRudolf Clausius
Ludwig Boltzmann
Josiah Willard Gibbs
Thomas Andrews
MangaruhanHeike Kamerlingh Onnes
Willem Hendrik Keesom
Peter Debye
Zygmunt Florenty Wróblewski
James Dewar
Fritz London
Modern molecular science (including molecular physics and molecular dynamics)
Cryogenics
Layang pangajénNobel Prize for Physics (1910)
Model rupa molekul Hidrogen Klodira van der Waals

Johannes Diderik van der Waals (23 Nopémber 18378 Maret 1923) nyaéta saurang élmuwan Walanda anu kawentar alatan karyana dina persaman gas cairan, nu antukna anjeunna meunang panglélér Nobel dina widang fisika taun 1910.[1] Van der Waal nyaéta anu mimiti sadar yén pohara perluna nginget yén volume molekul jeung gaya antarmolekul (kiwari disebut gaya van der Waals) dina ngadegkeun hubungan antara tekanan, volume, jeung suhu gas jeung cairan.[1]

Dina taun 1866 anjeunna jadi diréktur sakola dasar di den Haag.[1] Dina taun 1873 anjeunna meunang gelar doctor di handapeun Pieter Riejke alatan perhatianana anu judulna Over de Continuïteit van den Gas- en Vloeistoftoestand (kana kontiuitas kaayaan gas jeung cair).[1] Dina taun 1876, anjeunna diangkat minangka profésor munggaran di Universitas Amsterdam.[1]

Gaya van der Waals dina élmu kimia ngarujuk kana jenis nu tangtu gaya antar molekul.[2] Ieu istilah téh mimitina mah ngarujuk kana sakumna jenis gaya antar molekuk jeung nepika kiwarikadang-kadang masih dipaké dina harti anu kitu, tapi kiwari mah leuwih umum ngarujuk kana gaya-gaya anu timbul tina polarisasi molekul jadi dipol.[2]

Sumber[édit | édit sumber]

  1. a b c d e (id)Johannes Diderik van der Waals, Ilmuwan Belanda (diakses tanggal 15 November 2011)
  2. a b (id)Johannes Diderik van der Waals (diaskes tanggal 15 Nopember 2011)
Nulis.jpg