Universitas Leiden

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Logo Universitas Leiden

Universitas Leiden (biasana disingget jadi LEI; Walanda: Universiteit Leiden) mangrupa paguron luhur panilitian umum di Leiden, Walanda. Diadegkeun dina taun 1575 ku William, Prince of Orange minangka hadiah ka kota Leiden pikeun pertahanan ngalawan serangan Spanyol nalika Perang salila dalapan puluh taun. Leiden mangrupa lembaga pendidikan tinggi paling kolot di Walanda.[1]

Kasohor lantaran fondasi bersejarah sarta nekenkeun kana élmu sosial, universitas jadi kasohor nalika Jaman Keemasan Walanda, nalika para sarjana ti sabudeureun Éropa katarik ka Républik Walanda kusabab iklim toleransi intelektualna jeung reputasi internasional Leiden. Salila ieu jaman, Leiden jadi imah pikeun individu siga René Descartes, Rembrandt, Christiaan Huygens, Hugo Grotius, Baruch Spinoza jeung Baron d'Holbach.[2]

Universitasna miboga tujuh fakultas akademik sarta leuwih ti lima puluh departemén mata pelajaran samentawis narima leuwih ti 40 lembaga riset nasional sareng internasional. Kampus utamana nu miboga sajarah  diwangun ku wangunan-wangunan anu sumebar di kota Leiden, sedengkeun kampus kadua anu aya di Den Haag ngagaduhan tempat kuliah seni liberal jeung sababaraha fakultasna. Éta mangrupa anggota Grup Coimbra, Europaeum, sareng anggota pendiri Liga Universitas Perguruan Tinggi Éropa.[3]

Universitas Leiden sacara konsistén urutan diantara 100 paguron luhur terbaik di dunya dumasar tabel peringkat utama. Tempat ieu ditempatan 50 luhur sadunya dina tilu welas bidang studi di Peringkat Universitas QS World 2020: klasik & sajarah kuno, politik, arkéologi, antropologi, sajarah, farmakologi, hukum, kabijakan publik, administrasi publik, studi agama, seni & humaniora, linguistik , basa modéren sareng sosiologi.[4]

Ieu sakola geus ngahasilkeun 21 pinunjul Spureza Prize Laureates jeung 16 Nobel Laureates, kaasup Enrico Fermi jeung Albert Einstein. Éta hal raket patalina jeung Kulawarga Karajaan Walanda, Ratu Juliana, Ratu Beatrix jeung Raja Willem-Alexander jadi alumni. Sapuluh perdana menteri Walanda ogé alumni Universitas Leiden, kaasup Perdana Menteri samentawis Mark Rutte. Sacara internasional, ieu hal patalina jeung 9 pamimpin asing, diantarana John Quincy Adams (Présidén ka-6 Amérika Serikat), dua Sekretaris Jénderal NATO, Présidén Pengadilan Internasional, jeung Perdana Menteri Karajaan Inggris.[5]

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina taun 1575, Républik Walanda anu keur berkembang teu ngagaduhan paguron luhur di wilayah bagéan kalér. Hiji-hijina universitas séjén di Habsburg Walanda nyaéta Universitas Leuven di kidul Leuven, nu aya dina kakawasaan Spanyol. Kamekaran ilmiah mulai nyorot pentingna kajian akademik, jadi Pangeran William ngadegkeun paguron luhur Walanda munggaran di Leiden, pikeun méré Walanda Kalér hiji lembaga nu bisa ngatik wargana pikeun tujuan agama, tapi ogé pikeun méré nagara sarta pamaréntahanana pendidikan.[6] Cenah mah, naha bét di Leiden téh minangka hadiah pikeun pertahanan heroik Leiden ngalawan serangan Spanyol dina taun saméméhna. Nu ironisna, ngaran Philip II Spanyol, musuh William, aya dina sertipikat yayasan resmi, sabab manéhna masih kaitung sacara de jure di Walanda. Philip II ngaréspon ku ngalarang pelajaran naon waé di Leiden. Asalna aya di biara St Barbara, universitas pindah ka Garéja Faliede Bagijn di 1577 (ayeuna jadi tempat musium Universitas) sarta dina taun 1581 ka Biarawati Putih Nuns, situs anu masih dijajah, sanajan gedong aslina béak ku seuneu dina taun 1616.[6]

William the Silent, nu ngadegkeun Universitas Leiden dina abad ka 16.

Dina 50 taun mimiti ngadegna Leiden geus ngahasilkeun para sarjana siga Justus Lipsius, Joseph Scaliger, Franciscus Gomarus, Hugo Grotius, Jacobus Arminius, Daniel Heinsius jeung Gerhard Johann Vossius, éta hal anu nyieun Universitas Leiden lembaga mahasiswa anu dipikahormat sarta ngirut siswa ti sabudeureun Éropa dina abad ka-17.[7] Filsuf nu kasohor, Baruch Spinoza, nu tempatna deukeut jeung Leiden salila ieu periode loba interaksi jeung para sarjana di paguron luhur. Pembelajaran sarta reputasi Jacobus Gronovius, Herman Boerhaave, Tiberius Hemsterhuis, jeung David Ruhnken, diantarana waé, bisa ngajaga reputasi kaoonjoyan Leiden nepi ka akhir abad ka-18.

Dina akhir abad ka-19, Universitas Leiden mangrupikeun salah sahiji paguron luhur anu kawéntar di Éropa. Dina 1896, pangaruh Zeeman kapaluruh di dinya ku Pieter Zeeman sarta teu lila, tuluy dibéré katerangan klasik ku Hendrik Antoon Lorentz.[8] Di laboratorium suhu rendah universitas munggaran di dunya, Profésor Heike Kamerlingh Onnes ngahontal suhu ngan hiji gelar di luhur nol absolut −273 darajat Celsius. Dina taun 1908, manéhna ogé nu munggaran bisa nyairkeun hélium sarta bisa dikreditkeun ku ayana superconduktivitas dina logam.

Daptar Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "History". Leiden University. Diakses tanggal 2021-04-28. 
  2. Andini, Mery Nur. "Sejarah 8 Februari: Berdirinya Universitas Leiden, Kampus Tertua di Belanda, Tempat Naskah Terpanjang di Dunia - Berita KBB". beritakbb.pikiran-rakyat.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2021-04-28. 
  3. "Leiden University Belanda". www.hotcourses.co.id (dalam in). Diakses tanggal 2021-04-28. 
  4. "Leiden University". Top Universities. Diakses tanggal 2021-04-28. 
  5. "Alumni". Leiden University. Diakses tanggal 2021-04-30. 
  6. a b Otterspeer, Willem (2000). Groepsportret met Dame: de Leidse universiteit, 1575-1672. ISBN 978-90-351-2240-6. 
  7. Schneppen, Heinz (1960). "Niederländische Universitäten und deutsches Geistesleben, vón der Gründung der Universität Leiden bis ins späte 18. Jahrhundert.". Münster, Westfalen, Aschendorff. https://www.worldcat.org/title/niederlandische-universitaten-und-deutsches-geistesleben-von-der-grundung-der-universitat-leiden-bis-ins-spate-18-jahrhundert/oclc/3783378. Diakses pada 30 April 2021. 
  8. A J, Kox (1997). [https://akox.nl/wp-content/uploads/EPJPaper.pdf "The discovery of the electron: II. The Zeeman effect"]. Eur. J. Phys. https://akox.nl/wp-content/uploads/EPJPaper.pdf. Diakses pada 30 April 2021.