Juhara

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Venus
Venuspioneeruv.jpg

Juhara atawa Venus nyaéta planét pangdeukeutna kadua ti panonpoé sanggeus Mérkurius. Remen dilandi ku sebutan béntang timur (lamun subuh témbong di wétan), béntang barat (lamun magrib témbong di kulon), nelah ogé ku sebutan béntang kejora.[1] Planét ieu ngabogaan radius 6.052 km sarta ngurilingan panonpoé dina waktu 225 poé. Atmosfir Vénus ngandung 97% karbondioksida (CO2) sarta 3% nitrogén, antukna ampir mustahil aya kahirupan.

Arah rotasi Vénus lalawanan jeung arah rotasi planét-planét séjén. Sajaba ti éta, jangka waktu rotasi Vénus leuwih lila batan jangka waktu révolusina dina ngurilingan panonpoé.

Kandungan atmosfirna anu pinuh ku CO2 ngabalukarkeun suhu kulitna pohara panas alatan éfék imah kaca. Atmosfir Vénus kandel sarta sok disimbutan ku awan. Ahli astrobiologi norah yén dina lapisan awan Vénus termobakteri nu tangtu masih bisa ngalangsungkeun kahirupan.

Surya Mandala
Panonpoé - Mérkurius - Vénus - Marcapada (Bulan) - Mars - Beubeur astéroid - Jupiter
Saturnus - Uranus - Néptunus - Pluto - Beubeur Kuiper - Scattered disc - Awan Oort
Baca ogé objék astronomi jeung daptar objék surya mandala, disusun dumasar radius atawa massana.


Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Octoberian, Nural. "Si Cantik Bintang Kejora". Himpunan Astronomi Amatir Jakarta. Diakses tanggal 12 Juni 2020.