Kékéongeun

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kékéongeun
Klasifikasi jeung sumber luar
ONYCHIA1.JPG
Kuku nyocog ka jero kulit indung suku granuloma
ICD-10 L60., Q84.3-Q84.6
ICD-9 703, 757.5
DBPanyakit 23092
MedlinePlus 003247
eMedicine orthoped/421 
MeSH D009260

Kékéongeun (onychosis) nyaéta salah sahiji panyakit kuku atawa déformitas kuku.[1] Sanajan kuku mangrupa struktur nu dihasilkeun ku kulit jeung mangrupa panglengkep kulit, kékéongeun mah mibanda klasifikasi nu béda lantaran tanda jeung gejala nu béda sorangan nu patali jeung kondisi médis lianna.[1] Sawatara kondisi kuku nu némbongkeun tanda-tanda inféksi atawa bareuh, meureun waé merlukeun ubar médis kalawan inténsif.[1]

Kaayaan kuku[édit | édit sumber]

Ngariksa kuku ogé bisa jadi salah sahiji cara pikeun ngajaga kondisi internal awak. Panyakit kuku bisa teu katara pisan jeung kudu diriksana ku dokter kulit sarta fokus dina widang kadokteran anu tinangtu. Téhnisi kuku nu mimiti nyatet parobahan lemes dina kaséhatan kuku.[2][3][4]

Kondisi kuku[édit | édit sumber]

Kuku anu leuleus téh patali jeung kakurangan zat besi atawa pasualan tiroid[5], jeung gangguan fungsi ginjal. Lian ti éta, aya psoriasis sarta kakurangan asam folat, protéin, jeung vitamin C. Kakandelan kuku mah teu biasa dikaitkeun jeung pasualan sirkulasi.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c "Nail disease treatment". Dr.Mohana's Skin,Hair & Laser Centre. Diakses tanggal 2018-02-16. 
  2. Common nail tumors. Baran R, Richert B. Dermatol Clin. 2006 Jul;24(3):297-311. Review.
  3. Dealing with melanonychia. Tosti A, Piraccini BM, de Farias DC. Semin Cutan Med Surg. 2009 Mar;28(1):49-54. Review.
  4. The nail in systemic diseases. Tosti A, Iorizzo M, Piraccini BM, Starace M. Dermatol Clin. 2006 Jul;24(3):341-7. Review.
  5. Baylor All Saints Medical Centers: Thyroid Disease
Nulis.jpg