Kuku

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kuku leungeun manusa

Kuku nya éta salah sahiji anggota awak manusa anu katingali ti luar.[1] Kuku aya dua nya éta kuku leungeun jeung kuku suku.[1] Pungsi kuku salain ngabntuak ramo pikeun nyepengan atawa nutupan ramo anu lembut jeung pinuh ku pembuluh.[1] Salain ti éta kuku jadi gambaran kaséhatan jeung kacantikan hiji jalma.[1] Ngaliwatan kuku bisa jadi perantara pikeun ngadeagnosis hiji panyakit.[1] Salah sahiji awak urang kakurangan kalsium nya éta ayana bintik-bintik bodas dina kuku.[2] Maké cat kuku anu ngandung kalsium bisa ngabantuan Andamegatasina.[2] Tapi bari dibarengan jeung ngadahar anu ngandung kalsium.[2]

Cara mulasara kuku[édit | sunting sumber]

Cara mulasara kuku diantarana ulah singkahan cicing lila-lila dinu panas atawa nalika renang, ku sabab bisa ngabalukarkeun kuku jadi garing.[3] Pikeun nungkulan hal éta paké pelembab kuku.[3] Sedengkeun pikeun nu miboga kuku babari potong, usahakeun sangkan kuku tetep dina kaanyaan lembab, ulah nepi ka kuku garing.[3] Ulah sering teuing maké cét kuku, lantaran kuku moal bisa ngaluarkeun hawa, nu nyabakeun kuku henteu séhat.[3] Tendeun hand body atawa krim kulit di deukeut dapur, sangkan bisa dipaké sanggeus ngumbah leungeun atawa piring.[3] Alusna mah maké sarung leungeun nalika keur bébérés imah atawa keur dikebon, tapi saencan maké sarung leungeun maké heula hand body kana leungeun.[3] Saecan ngalakukeun pagawéan anu kokotoran saperti ngabersihkeun kekebul atawa gawé di kebon, saencanan kumbah kuku ku sabun sangkan nyingkahan kokotor némpéél dina kuku, salain ti éta sangkan babari ngabersihkeunana.[3] Nu kudu di singkahan, lamun kuku geus pendék ulah terus dipotong, salain ti éta ulah motong kutikula ku gunting.[3]

Bagian-bagian kuku[édit | sunting sumber]

  1. Matriks kuku (matrix) : mangrupa nu ngabentuk jaringan kuku.[1]
  2. Kutikula (cuticle) : bagian anu nutupan pangkal kuku, pungsina pikeun nutupan struktur dasar.[1]
  3. kuku tina bahan iritan, alergen, baktéri atawa jamur.[1]
  4. Lipetan tepi kuku (lateral fold) : lipetan kulit anu nutupan ujung kuku.[1]
  5. Lunula : bagian lempéng kuku warnana bodas, deukeut akar kuku, bentukna bulan sabit, osok katutupan lateral fold.[1]
  6. Dasar kuku (nail bed) : bagian kulit anu ditutup ku kuku.[1]
  7. Lempeng kuku (nail plate).[1]
  8. Tepi bebas kuku (free edge).[1]
  9. Hiponikium : mangrupa bagian tina dasar kuku, nya éta kulit ari anu aya dihandapeun free edge.[1]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Kelainan Pada Kuku (Dicutat tanggal 20 November 2011)
  2. a b c Kuku Sehat dan Trendi dengan Nail Art (Dicutat tanggal 12 November 2011)
  3. a b c d e f g h Tips Merawat Kuku Kita (Dicutat tanggal 20 November 2011)