Piring

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Piring nyaéta hiji pakakas dapur anu dipaké pikeun tempat nyayagikeun dahareun, lalawuh jeung sajabana[1], Pring ieu aya anu datar aya ogé anu ngalegok mang pirang pirang lobana ukuran jeung rupa piring, Bahan anu dipaké nyieun ieu piring di antarana kaca, kertas, Hoé, porselen, batu, plastik, logam, atawa gelas kiwari aya ogé piring anu dijieun tina bahan mélamin. Sakapeung aya ogé dijieun tina kai. Piring sagigireun dipaké nyayagikeun dahareun aya anu dipaké ogé pikeun papaés rohangan imah, hadiah, sovenir jeung réa-réa deui, biasanamah piring samodél kieu maké bahan logam mulia atawa batu mulia.

Sajarah[édit | édit sumber]

Nyaéta Cina anu minangkan ngamimiti mangihan cara ngolah porselenpikeun bahan piring kurang leuwih dina taun 600 maséhi. Di Eropa piring keramik dimekarkeun Saméméh taun 1708 dimimitian ti nagara Jérman, nya di dieu pisan mimitina kramik di Eropa kasohor. lolobana kéramik anu kasohor di alam dunya ieu dikokolakeun dina mangsa-Royal Saxon taun 1710, Wedgwood dina taun 1839, Royal Copenhagen dina taun 1772, jeung 'Spade', anu diwangun taun 1732 di Inggris.

Rupa-rupa Ukuran[édit | édit sumber]

Piring pikeun nyayagikeun dahareun pohara loba rupa jeung ukuranna, saperti:[2]

  • Tatakan : piring leutik aya legok saeutik anu gunana pikeun nunda cangkir
  • Piring susuguh panutup, jeung bubuka, tempat salad, ukuranna rupa-rupa ti mimiti 4-9 inci
  • Piring Roti jeung mantéga: leutik (kurangleuwih 6-7 inci) ukuran saurangeun
  • Piring ompréng (biasana 9 inci)
  • Piring alas: gedéna (10-12 inci), aya ogé piring parasmanan kawilang leuwih gedé (11-14 inci)
  • Platters: piring anu rada badag pikeun neundeun dahareun dina luhureun meja supaya sémah atawa anu aya disabudeureun méja garampang yokotna.
  • Piring dékoratif: ieu piring leuwih mintonkeun kana kaéndahan ti batan digunakeun tempat dahareun.
  • Charger: ieu mangrupa piring hias anu leuwih badag, diteundeun sahandapeun piring rada misah dipaké pikeun neundeun kadaharan ogé ukuranna (13-14 inci)

Gambar Piring[édit | édit sumber]


Nulis.jpg



Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. Venable, Charles L. et al. (2000). China and Glass in America, 1880-1980: From Table Top to TV Tray. New York: Harry N. Abrams. ISBN 0-8109-6692-1. 
  2. Sizes estimated from products available on amazon.com and crateandbarrel.com, 2 Dec 2011.