Kahitutan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Paederia foetida
Paederia scandens 2.JPG
Kahitutan
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Subfamili:
Tribus:
Génus:
Paederia

Species

See text

Sinonim
  • Daun-contu Adans.
  • Disodea Pers.
  • Hondbessen Adans.
  • Lecontea A.Rich.
  • Lygodisodea Ruiz & Pav.
  • Reussia Dennst. nom. inval.
  • Siphomeris Bojer[2]


Kahitutan; Pohon kentut; nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Rubiaceae.[3]Tangkal Kahitutan, pareng daunna disoéhkeun atawa tangkalna diturih baris ngaluarkeun bau anu teu pikaresepeun. Dina basa Inggris disebutna sewer vines, Sumatra : sembukan, Madura : bintaos, Jawa kasembukan, Ternate Gumi siki. Ieu tutuwuhan mibanda loba spésiés di sakuliah dunya kajaba di Afrika, kalayan lolobana hirup di daérah tropis.[4]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkal Kahitutan ngawujud rungkun, ngarambat, henteu cucukan, ngaluarkeun bau mangsa dauna atawa tangkalna diturih. Daun bijil selang seling,

Kembangna biseksual ngaranggeuy dina cupatna, bijil tina régang Jeung aya ogé anu bijil tina kélék daun. Makuta kembang beureum ngora aya ogé anu wungu, wujudna kawas corong. Benang sari (4, 5, atawa 6), benang sari dorsifixed. Ovarium (2 atawa 3).

Buahna garing, sikina ngajadi schizocarpous, buleud aya ogé anu gepéng. Lolobana buleud endog. [5]

Taksonomi[édit | édit sumber]

Kahitutan mimiti diguar ku Puff jeung baturna (dina Puff, Opera Bot. Belg. 3: 1-376. 1991). Maranéhna manggihan 3 subgenera dumasar kana morfologi jeung ukuran makuta, perenahna antera, panjang model, ayana bracts petaloid, sarta morfologi buah.

Dua tina subgenera kapanggih ku maranehna di Cina: P. subg. Paederia, ngan kapanggih di Asia Tenggara anu dijerona aya P. cavaleriei, P. foetida, P. pertomentosa, ogé P. stenobotrya; jeung P. subg.

Alatopaederia Puff, kapanggih hirup méh di sakuliah dunya kajaba di benua Afrika jeung kaasup spésiés Cina anu lian. Puff (loc. Cit .: 207-292) dijieun taksonomi dina undakan spésiés Paederia ti Asia anu kacida béda dina panulisan séjén, kaasup W. C. Ko (dina FRPS 71 (2): 110-119. 1999).

Sacara husus, manéhna mikawanoh leuwih loba spésiés, ngawengku P. foetida leuwih loba, alatan ieu, dijieun loba ngaran sinonimna. Puff ogé maké ngaran P. foetida sacara béda jeung ngaran anu séjénna, kalawan pamustungan henteu dilarapeun dina FRPS: manéhna ngalarapkeun ngaran P. foetida dina tutuwuhan anu dipaké di WC Ko (loc. Cit .: 118-119) pikeun P. scandens, sarta manéhna ngahijikeun tutuwuhan salaku P. foetida ku WC Ko (loc. cit .: 112-113) di P. cruddasiana. Puff (loc. Cit .: 216-220) ngaguar kalayan taliti kabingungan ieu spésiés P. foetida jeung P. scandens anu di sinonimkeun dihandap P. foetida. Larappan numutkeun Puff, anu ieu husus ditunda kalawan konsisten salaku internal, ogé tangtu béda tina taksonomi tradisional Paederia anu aya di Asia Tenggara .[5][5]


Spésiés[édit | édit sumber]


Guna jeung mangpaat[édit | édit sumber]

Khasiat sareng manpaat daun kahitutan, salaku antiréumatik, nguranganbrasa nyeri (analgesik), hésé hitut (carminative), ngalancarkeun kahampangan, meresihan reuhak dina tikoro, nambah napsu dahar (stomakic), antibiotik, anti radang, ubar batuk (antitussive), ngubaran weureu / karacunan (detoxification) , sareng kejang/sawan. [7]Ngubaran peradangan dina peujit (enteritis), bronchitis, tulang potong, tipalitek, bunghak/kembung, disentri , batuk, karacunan organik. [7]

Ngan dimana nginum ramuan ieu, baris ngabalukarkeun bau baham jeung ambekan sarta bau hangseur mangsa kahampangan. [7]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. "Genus Paederia". Taxonomy. UniProt. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2011-07-28. Diakses tanggal 2011-02-03. 
  2. a b "Genus: Paederia L.". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 2007-10-05. Diakses tanggal 2011-02-03. 
  3. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten van dat eiland toegeschreven. Universitas Oxford: J. Müller. p. 5. Diakses tanggal (disungsi – 21 Mei 2021). 
  4. Nelson, Gil; World Conservation Monitoring Centre, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources. Species Survival Commission (1996). The Shurbs and Woody Vines of Florida. Florida: Pinepple Press, Inc. p. 303. ISBN 9781561641109. 
  5. a b c "Flora of Cina". eFloras. 44248. Diakses tanggal (disungsi 12 Mei 2021). 
  6. "GRIN Species Records of Paederia". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. Diakses tanggal 2011-02-03. 
  7. a b c Agromedia, Redaksi (1845). Buku Pintar Tanaman Obat. Universitas Oxford: AgroMedia. p. 65. ISBN 9789790061941. Diakses tanggal (disungsi – 25 Mei 2021). 

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]

Média nu patali jeung Paederia di Wikimedia Commons Citakan:Wikispeciesinline