Kampung Naga

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ambox warning pn.svg Artikel ieu perlu dirapihkeun sangkan luyu jeung baku artikel Wikipédia.
Ngarapihkeun artikel bisa mangrupa ngabagi artikel kana paragraf atawa ngawikifikasi artikel.
Sanggeus dirapihkeun, Anjeun bisa ngahapus ieu talatah.
Paimahan di Kampung Naga

Kampung Naga nyaéta hiji kampung tradisional anu aya di kampung Néglasari Kacamatan Salawu, Kabupaten Tasikmalaya, Jawa Kulon.[1] Ngaranna Naga sorangan rada anéh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupa ciri kabudayaan Cina.[1] Samentara di ieu Désa, tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta.[1] Henteu aya ornamén atanapi malah gambar sato naga di Kampung Naga.[1] Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda anu hartosna "janten gawir." Ieu ku sabab kampung ieu di lamping susukan Ciwulan.[1]

Ngeunaan asal usulna Désa, nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana.[2] Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.[3] Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya.[2] Ti kampung éta, anjeuna sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.[3] Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di leuweung sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.[3][2]

Kiwari populasi Kampung Naga kurang leuwih aya kana 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK).[4] Ku sabab éta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong nu ngahaja diadegkeun.[4] Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (Panundaan béas).[4]

Salaku masarakat agraria, mata pencaharian sapopoé lolobana warga di Kampung Naga aya patani utamana kana melak paré.[4] Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngingu sasatoan.[4] Nu ilahar digedékeun nyaéta hayam luang sareng embé.[5] Ku sabab loba turis anu ngadatangan Kampung Naga, sawareh warga ogé ngamangpaatkeun pikeun balantik barang-barang karajinan, kadaharan, jeung sajabana. [5][4]


Adat[édit | édit sumber]

Béda ti masarakat adat ilaharna, urang Kampung Naga mah campur jeung masarakat modéren, ngagem Islam, tapi masih pengkuh miara adat karuhun.[6] Dina hiji sisi masarakatna bisa narima kamodérenan kayaning ayana tipi, listrik, jeung sajabana, tapi dina sisi séjén maranéhna tetep nyepeng adat karuhunna (wangunan imah panggung tina anyaman awi, hateup injuk, miara leuweung, melak paré variétas lokal, jsb.).[6] Numutkeun Ahman Sya, salah saurang guru besar UNSIL Tasikmalaya, pengkuhna masarakat Kampung Naga téh utamana mah dina hal taat hukum, gotong royong, jeung basajan (teu konsumtif).[6]

Di antara upacara adat nu dilaksanakeun di Kampung Naga nyaéta:

  • Upacara poé-poé Islam
  • Mulud atawa Alif ku ngayakeun Pedaran (macakeun sajarah karuhun) nu dimimitian ku mandi di walungan Ciwulan.

Rupa wangunan[édit | édit sumber]

Wangunan di Kampung Naga boh imah, masjid, balé patemon, atawa leuit bentukna sarua. Luhurna ditutupan ku hateup jeung injuk (tutup wuwung). Pindingna tina bilik sedengkeun pantona tina serat hoé, kabéhanana nyanghareup ka kalér atawa kidul.[6] Ornamén arsitéktur has Kampung Naga nu lianna nyaéta susunan batu nu rapih.[6]

Objék wisata[édit | édit sumber]

Kampung Naga mangrupa salah sahiji objék wisata di Tatar Sunda nu loba dijugjug ku wisatawan jero jeung luar negri, rata-rata kana 40 rébuan urang per taun.[4] [6]

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Ahman Sya (2004), Masyarakat Kampung Naga Tasikmalaya.

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Suhamihardja, A. Suhandi; A. Suhandi (1991), Kesenian, arsitektur rumah, dan upacara adat Kampung Naga, Jawa Barat, University of California: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, p. 43775, ISBN - Check |isbn= value (bantuan) 
  2. a b c Subagio, Apri; Nadia SR (2013), Go Go Indonesia; 101 Alasan Bangga Jadi Ank Indonesia, Cibubur, Kakarta timur: Cerdas Interaktif, p. 110, ISBN 9789797883607 
  3. a b c Misno Bambang Prawiro, Abdurrahman; Rizky Selvasari (2015), Pesona Budaya Sunda:: Etnografi Kampung Naga, Yogyakarta: Deepublish, p. 22, ISBN 9786232091047 
  4. a b c d e f g Astuti, Dewi; Risma Rismawati (2009), Adat Istiadat: Masyarakat Jawa Barat, Jakarta: Pt Sarana Panca Karya Nusa, p. 3 - 5, ISBN 9789797883607 
  5. a b Maria, Siti; Rosyadi,Dewi Indrawati,Renggo Astuti. Sigit Widiyanto, ed. Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan).  Text "year 1995" ignored (bantuan);
  6. a b c d e f Widiyanto, Sigit; Siti Maria, Rosyadi, Dewi Indrawati, Renggo Astuti (1995), Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan), Direktorat Jenderal Kebudayaan, ISBN - Check |isbn= value (bantuan) 
Arjuna Wayang.jpg