Kampung Naga

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Paimahan di Kampung Naga

Kampung Naga mangrupikeun kampung tradisional anu aya di kampung Neglasari Kecamatan Salawu, Kabupaten Tasikmalaya, Jawa Kulon.

Ngaranna Naga sorangan rada aneh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupakeun ciri kabudayaan Cina. Samentara désa tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta. Henteu aya ornamén atanapi malah gambar sato naga di Kampung Naga.

Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda yatu anu hartosna "janten gawir." Ieu kusabab kampung ieu di lamping susukan Ciwulan.

Ngeunaan asal usulna désa, nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana. Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.

Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya. Ti kampung éta, Singapur sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.

Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di leuweung sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.

Kiwari ayeuna, populasi Kampung Naga diperkirakeun sakitar 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK). Ku sabab eta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong khusus ieu diwangun ti:

Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (gudang nasi)

Salaku masarakat agraria, mata pencaharian kalolobaanana warga di Kampung Naga aya patani sareng pepelakan utami nyaéta béas. Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngokolakeun tatanén. Sato umumna digedékeun nyaéta hayam luang sareng embé. Kusabab jumlah turis anu ngadatangan Kampung Naga, sababaraha warga ogé nyandak inisiatif pikeun ngadamel barang-barang tangan atanapi perdagangan barang / minuman lemes.

Ngaranna Naga sorangan rada aneh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupakeun ciri kabudayaan Cina. Samentara désa tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta. Henteu aya ornamén atanapi malah gambar sato naga di Kampung Naga.

Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda yatu anu hartosna "janten gawir." Ieu kusabab kampung ieu di lamping susukan Ciwulan.

Ngeunaan asal usulna désa, nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana. Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.

Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya. Ti kampung éta, Singapur sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.

Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di leuweung sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.

Kiwari ayeuna, populasi Kampung Naga diperkirakeun sakitar 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK). Ku sabab eta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong khusus ieu diwangun ti:

Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (gudang nasi)

Salaku masarakat agraria, mata pencaharian kalolobaanana warga di Kampung Naga aya patani sareng pepelakan utami nyaéta béas. Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngokolakeun tatanén. Sato umumna digedékeun nyaéta hayam luang sareng embé. Kusabab jumlah turis anu ngadatangan Kampung Naga, sababaraha warga ogé nyandak inisiatif pikeun ngadamel barang-barang tangan atanapi perdagangan barang / minuman lemes.

[1]

Adat[édit | édit sumber]

Béda ti masarakat adat ilaharna, urang Kampung Naga mah campur jeung masarakat modéren, ngagem Islam, tapi masih pengkuh miara adat karuhun. Dina hiji sisi masarakatna bisa narima kamodérenan kayaning ayana tipi, listrik, jeung sajabana, tapi dina sisi séjén maranéhna tetep nyepeng adat karuhunna (wangunan imah panggung tina anyaman awi, hateup injuk, miara leuweung, melak paré variétas lokal, jsb.). Numutkeun Ahman Sya, salah saurang guru besar UNSIL Tasikmalaya, pengkuhna masarakat Kampung Naga téh utamana mah dina hal taat hukum, gotong royong, jeung basajan (teu konsumtif).

Di antara upacara adat nu dilaksanakeun di Kampung Naga nyaéta:

  • Upacara poé-poé Islam
  • Mulud atawa Alif ku ngayakeun Pedaran (macakeun sajarah karuhun) nu dimimitian ku mandi di walungan Ciwulan.

Rupa wangunan[édit | édit sumber]

Wangunan di Kampung Naga boh imah, masjid, balé patemon, atawa leuit bentukna sarua. Luhurna ditutupan ku hateup jeung injuk (tutup wuwung). Pindingna tina bilik sedengkeun pantona tina serat hoé, kabéhanana nyanghareup ka kalér atawa kidul. Ornamén arsitéktur has Kampung Naga nu lianna nyaéta susunan batu nu rapih.

Objék wisata[édit | édit sumber]

Kampung Naga mangrupa salah sahiji objék wisata di Tatar Sunda nu loba dijugjug ku wisatawan jero jeung luar negri, rata-rata kana 40 rébuan urang per taun.

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Ahman Sya (2004), Masyarakat Kampung Naga Tasikmalaya.

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Maria, Siti; Rosyadi,Dewi Indrawati,Renggo Astuti. Sigit Widiyanto, ed. Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan).  Text "year 1995" ignored (bantuan);
Arjuna Wayang.jpg