Kancil

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kancil (T. kanchil)
Dschungelhaus in Hellabrunn 6626.jpg
Kancil di hiji kebon satwa Jérman
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah edit
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Artiodactyla
Kulawarga: Tragulidae
Génus: Tragulus
Spésiés:
T. kanchil
Ngaran binomial
Tragulus kanchil
Raffles, 1821

Kancil, peucang melayu, atawa (Tragulus kanchil) nyaéta hiji spésiés ungulata kuku genap ti kulawarga Tragulidae.

Sebaran[édit | édit sumber]

Kancil sumebar lega ampir di sakuliah Asia Tenggara (Indocina, Myanmar (Kra Isthmus), Brunei, Kamboja, Yunan kidul, Kalimantan, Sumatra, Laos, Singapura, Tailan, jeung Piétnam.

Pedaran[édit | édit sumber]

Kancil di Singapura.

Ieu sato minangka mamalia kukuan pangleutikna, ukur 45 cm/2 kg. Populasina nyirorot alatan sok dimangsa anjing liar.

Najan mimitina dianggap sato anu liar peuting, horéng sok liar beurang ogé.

Dongéng[édit | édit sumber]

Sato peucang atawa kancil kawentar pisan dina dongéng barudak di Indonésia jeung Malaysia, sakapeung eusi caritana sarupa jeung dongéng ti Kulon.[2][3][4][5]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Timmins, R.; Duckworth, J.W. (2015). "Tragulus kanchil". IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 2015: e.T136297A61978576. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-2.RLTS.T136297A61978576.en. https://www.iucnredlist.org/species/136297/61978576. Diakses pada 19 November 2021. 
  2. Backus, Emma M. (1900). "Folk-Tales from Georgia". The Journal of American Folklore 13 (48): 19–32. doi:10.2307/533730. JSTOR 533730. 
  3. Jon C. Stott (21 September 2010). A Book of Tricksters: Tales from Many Lands. Heritage House Publishing Co. p. 38. ISBN 978-1-926613-69-7. 
  4. Rahimidin Zahari. Sang Kancil and the snail. ITBM. p. 49. ISBN 978-967-460-035-8. 
  5. "Uncle Remus (Myth-Folklore Online)". 

Kusuda, S., Adachi, I., Fujioka, K., Nakamura, M., Amano-Hanzawa, N., Goto, N., et al. (2013). Reproductive characteristics of female lesser mouse deers (tragulus javanicus) based on fecal progestagens and breeding records. Animal Reproduction Science, 137(1-2), 69-73. doi:10.1016/j.anireprosci.2012.12.008