Kapal udara

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Kapal Udara)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kapal Udara

Kapal udara, Kapal hiber atawa Pesawat udara nyaéta kapal anu jangjangan nu jalanna di langit.[1] Mesin-mesin hiber anu pangmimitina anu dijieun henteu miboga mesin.[2] Mesin-mesin éta sabenerna nyaéta layang-layang raksasa atawa pesawat hiber layang, sarta salila abad ke-19 loba eksperimen dipigawé kalayan layang-layang atawa pesawat hiber layang ieu.[2] Tapi harita mah henteu saurangpun anu kungsi nyieun mesin anu leuwih beurat ti hawa anu bisa usik sorangan.[2]

Jelema kahiji anu némbongkeun yén hal éta bisa dipigawé nyaéta ku Profesor Samuel Langley, anu jadi sekretaris ti "Smithsonia Institution of Washington D.C".[2] Manéhna ngawangun dua buah mesin, unggal mesin miboga lebar 12 kaki sarta panjang 15 kaki, anu digerakkan ku mesin-mesin saab 1 ½ tanaga kuda.[2] Dina taun 1896, ka dua modél ieu ngalakonan pangapungan-pangapungan anu berasil.[2] Dina taun 1903, sabot mesin hiber Langley anu ukuranana pinuh diuji, mesin éta ruksak.[2] Kajantenan ieu lumangsung dina tanggal 7 Oktober 1903.[2]

Dina tanggal 17 Désémber, Orville Wright sarta Wilbur Wright nu dipikawanoh Wright Bersaudara' berhasil ngalakonan pangapungan kahiji jeung mesin anu leuwih beurat ti hawa jeung mesin éta sorangan.[2] Di Kitty Hawk, Carolina Kalér, maranéhanana ngalakonan hiji pangapungan saluhur 120 kaki dina waktu 12 detik, sarta pangapungan kadua saluhur 852 kaki dina waktu 59 detik.[2] Saterusna lahirlah pesawat hiber.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Danadibrata, R. A. (R. Alla), 1905-1987. (2006). Kamus basa Sunda (Cit. 1 ed.). Bandung: Wedalan Panitia Penerbitan Kamus Basa Sunda, gawe bareng PT Kiblat Buku Utama, jeung Universitas Padjadjaran. ISBN 9793631910. OCLC 125409879. 
  2. a b c d e f g h i j k (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press


Nulis.jpg