Kompos

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kompos nyaéta hasil parsial dékomposisi / teu lengkep tina campuran bahan organik nu bisa digancangan sacara artifisial ku rupa-rupa populasi mikroba dina kondisi lingkungan nu haneut, beueus , jeung aérobik atawa anaérobik ( modifikasi tina JH Crawford , 2003 ). Nyieun kompos pikeun ngatur ogé ngajaga prosés alami nepika kompos bisa ngajadi leuwih gancang. Prosés ieu ngawengku ti mimiti nyieun bahan campuran anu saimbang, cai anu cukup, aeration, jeung kompos aktivator [1]. Dina prakna éta kabéh prosés disebutna composting tayalian bahan organik anu dékomposisi sacara biologis, utamana ku mikroba nu ngagunakeun zat organik salaku sumber énergina.

Rupa-rupa Kompos[édit | édit sumber]

Kompos bisa ditempo tina tilu aspék:

  • Tina prosés nyieuna, nyaéta aya kompos aérobik jeung anaérobik.
  • Tina dékomposerna, aya kompos nu maké mikro organisme, aya ogé anu maké aktivitas makro organismena.
  • Tina Wanguna aya amu padet sarta aya ogé cairan. Di dieu aya sababaraha conto tina ilahar dipaké kompos .[2].

Pedaran[édit | édit sumber]

  1. kompos aérobik; ngaliwatan hiji prosés biokimia ngaliwatan oksigén. Bahan atah utama tayalian composting aérobik tina résidu pamotongan, kandang sato atawa campuran duanana. Prosés produks nyokot 40-50 poé. Panjang waktu gumantung kana tipe pengurai dékomposisi sarta bahan baku gemuk.[3]
  2. Bérak Bokashi; gemuk Bokashi nyaéta salah sahiji anaérobik kompos paling kawentar. Ciri gemuk bokashi perenahna di tipe inoculant dipaké pikeun starter na, mikro organisme éféktif ( EM4 ). Inoculant diwangun ku campuran rupa-rupa mikroorganisme anu bisa decompose pilihan bahan organik gancang jeung éféktif.[4]
  3. Vermicompost; mangrupa salah sahiji produk kompos nu utilizes makroorganisme salaku pengurai. Makroorganisme dipaké nyaéta earthworms tipe Lumbricus atawa tipe séjén. Vermicompost dijieun kalayan bahan organik salaku cara nyadiakeun eupan ka earthworms . Kandang éarthworm anu dihasilkeun disebut vermicompost . Tipe lianna organisme nu bisa dipaké pikeun nyieun kompos tayalian ti bilatung.[5]
  4. Bérak Cair Organik / Gemuk éncér Organik (POC) ; Kompos anu dijieun gemuk organik cairan ku composting baseuh. Prosésna bisa lumangsung kalawan aerobically atawa lumangsung anaérob. gemuk organik éncér loba dijieun sabab leuwih gampang diserep ku tutuwuhan. Tina sawatara prakték, pupuk organik cairan leuwih efektif dibikeun daun ti di akar (iwal dina sistim hydroponic ). Nyemprot pupuk organik cair dina daun kudu maké dosis nu bener. Dosing kaleuleuwihan baris ngabalukarkeun withering daun gancang.[1]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg