Kopi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kopi
Siki kopi nu geus disangray
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Order: Gentianales
Kulawarga: Rubiaceae
Subfamily: Ixoroideae
Tribe: Coffeeae
Génus: Coffea
Type species
Coffea arabica[1]
Siki Kopi
YosriKopi.jpg

Kopi mangrupa tangkal nu asalna ti Daksi di buana Afrika.[2] Siki kopi nu geus ditipungkeun sok ditinyuh ku cai ngagolak keur inumeun. [2]

Sajarah Kopi[édit | édit sumber]

Awal ayana kopi dina taun 500 masehi dimimitian ku domba anu henteu ngahaja ngadahar pepelakan liar sarupa buah céri[3]. Sanggeus ngadahar daun sarta sikina, kalakuan domba éta jadi anéh[3]. Nyaksian hal éta, nu ngangonna ogé ngasaan pepelakan anu didahar ku domba téa[3]. Hasilna, manéhna ngarasakeun sensasi anu saterusna kasebarluaskeun[3]. Carita séjén anu mekar ngeunaan panimuan kopi, nya éta ti saurang Syekh Arab anu nyalametkeun dirina tina kalaparan kalayan nyieun sop tina siki céri anu aya dina semak belukar[3].

Ti kira-kira abad ka-5 sarta abad ka-6 kasebut, carita panimuan kopi mekar[3]. Khaldi dipikanyaho saterusna papanggih jeung saurang rahib ngaranna Chadely atawa Scyadly, dicaritakeun kajadian anu dialaman dirina sarta embéna, ogé ka rahib kasebut, ditembrakkeun sarupaning siki céri anu didahar[3]. Rahib kasebut ogé saterusna hayang ngarasakeun pangaruh anu diceritakeun Khaldi[3]. Biji-bijian anu ditarimana dilemeskeun sarta dicampur jeung cai panas[3]. Éta sajarah inuman kopi mimiti[3]

Jenis Kopi[édit | édit sumber]

Numutkeun daérahna, nya éta:

Kopi Arabika[édit | édit sumber]

Asalna ti Moka, TanahArab.[2] Rasana kurang pait, lamun di ékspor ku urang sok disebut kopi jawa. [2]

Kopi Liberia[édit | édit sumber]

Asal ti Liberia,ogé rasana kurang pait. [2]

Kopi Robusta[édit | édit sumber]

Asalna ti Kongo.[2] Rasana pait, jeung najan nginumna saéutik, akibatna sok hésé saré. Tangkal kopi robusta leubeut buahna. [2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Genus Coffea". Taxonomy. UniProt. Diakses pada 13 Méi 2010. 
  2. a b c d e f g Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  3. a b c d e f g h i j (id) Saputra, Eka (2008) KOPI, Dari Sejarah, Efek Bagi Kesehatan Tubuh dan Gaya Hidup Panembahan Yogyakarta: Harmoni
Nulis.jpg