Domba

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Domba
Domba Bighorn
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Artiodactyla
Kulawarga: Bovidae
Subfamily: Caprinae
Génus: Ovis
Linnaeus, 1758
Spésiés

Baca téks.

Domba téh spésiés mamalia nu kaasup genus Ovis, bagian ti subfamili antelop embé. Sakabéh domba kaasup bovid (anggota kulawarga Bovidae) jeung ruminan. Domba lokal kamungkinan diturunkeun tina moufflon liar di Asia Tengah jeung Asia Kidul-kulon.

Sajarah[édit | édit sumber]

Domba mangrupakeun mamalia nu kaasup pangheulana dilindeukkeun jeung dipaké salaku sato ternak ku manusa.[1] Literatur nyebutkeun yén mimiti diternakkeun sakitar 9000-11000 taun ka tukang di Mesopotamia.[1] Ayeuna, kalumanhgsungan hirup domba gumantung pisan ka manusa, ieu téh sabab domba geus évolusi jadi sato ternak.[1] Jeung teu cicing di alam liar deui.[1] Geus hésé pisan jeung teu jelas garis katurunan nepika saha karuhun domba téh.[1] Hipotesa nu paling umum ngabejaan yén Ovis Aries teh nyaéta turunan Asiatik (O. orientalis) spésiés mouflon (sajinis uncal liar).[1] Dina literatur anu kapanggih di Éropa yén mouflon téh mangrupa jenis domba kuna anu dipiara didinya dina mangsa éta.[1] Sakedik jenis domba, saperti Castlemilk Moorit ti Skotlandia, kabentuk tina crossbreeding jeung mouflon liar Éropa.[1] Kawitna, domba nu diteundeun ngan saukur jang dagingna, susu jeung kulit.[1] Bukti arkéologis tina patung-patung nu kapanggih dina situs arkéologis di Iran némbongkeun yén dicokot buluna (wol) sanggeus saprak 6000 M.[1]


Spésiés Domba[édit | édit sumber]

Saeutikna aya dalapan spésiés domba:

Ovis orientalis aries 'Skudde' (aka).jpg O. aries Domba lokal
Ovis canadensis 2.jpg O. canadensis Domba Bighorn
2005 04 27 1582 Dall Sheep.jpg O. dalli Domba Dall
120px O. musimon, atawa
O. ammon musimon
Mouflon Éropa
Gambar nu dipiceun alatan tanpa status copyright nu jelas: 120px O. nivicola Domba salju
O. orientalis Mouflon Asia
Gambar nu dipiceun alatan tanpa status copyright nu jelas: 120px O. vignei Urial

Tempo Ogé[édit | édit sumber]

References[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)Domba diakses 21 Juli 2015


Nulis.jpg