Leusin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Leusin
L-Leucine.svg
Rumus rangka L-leusin
Leucine-from-xtal-3D-bs-17.png
Leucine-from-xtal-3D-sf.png
Wasta
Wasta IUPAC
Leusin
Wasta lian
Asam 2-amino-4-métilpentanoat
Pananda
Modél 3D (JSmol)
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard 100.000.475
KEGG
UNII
Sipat
C6H13NO2
Massa molar 131175 g·mol−1
Kaasaman (pKa) 2.36 (karboksil), 9.60 (amino)[2]
-84.9·10−6 cm3/mol
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
Rujukan kotak info

Leusin (lambang Leu atawa L)[3] nyaéta asam amino ésénsial anu dipaké dina biosintésis protéin. Leusin téh asam α-amino, nu hartina ngandung gugus α-amino (anu dina wangun protonasi −NH3+ dina kaayaan biologis), gugus α-asam karboksilat (anu dina wangun deprotonasi −COO dina kaayaan biologis), jeung hiji ranté gigir gugus isobutil, anu ngajadikeun ieu asam amino alipatik non-polar. Kode genetikna kodon UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, jeung CUG.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Accurate hydrogen parameters for the amino acid L-leucine". Acta Crystallographica Section B 72 (Pt 6): 885–892. December 2016. doi:10.1107/S2052520616015699. PMID 27910839. https://www.pure.ed.ac.uk/ws/files/36568495/20170523_Parsons_Leucine_0410.pdf. 
  2. Dawson, R.M.C., et al., Data for Biochemical Research, Oxford, Clarendon Press, 1959.
  3. "Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides". IUPAC-IUB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. 1983. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 October 2008. Diakses tanggal 5 March 2018. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg