Lisiméter

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasiun lisimeter di Kittendorf, Germany

Lisiméter nyaéta alat ukur nu digunakeun pikeun ngukur évapotranspirasi (gabungan antaran transpirasi jeung évaporasi) aktual nu dileupaskeun ku tutuwuhan jeung taneuh nu aya di sabudeureunana. [1][2]Alat ieu biasana digunakeun babarengan jeung penakar curah hujan (pluviometér).[3] Kalawan apal kana gedéna présipitasi jeung perkolasi, évapotranspirasi bisa dipikanyaho.[4] [2]

Prinsip Lisiméter[édit | édit sumber]

Prinsip alat ieu nyaéta cai nu leungit lantaran évapotransipirasi dianggap sarua jeung jumlah cai nu leungit lantaran dipaké tutuwuhan pikeun tumuwuhna.[2] Ku ayana alat ieu, pakar tatanén apal hiji tutuwuhan mikabutuh cai sakumaha pikeun tumuwuhna. [2]

Sajarah Lisiméter[édit | édit sumber]

Lisiméter munggaran diwangun ku pakar botani Edward Lewis Sturtevant dina taun 1875 di Amerika Serikat. [5] Lisimetér ieu ngamangpaatkeun wadah gedé anu aya leuwih handap ti permukaan taneuh sabudeureunana sarta menampung sajumlah taneuh jeung végétasi luhureunana. [3]Taneuh jeung végétasina ditimbang.[3] Waktu digunakeun minangka simulasi dina usaha tatanén, maka volume cai nu dibikeun ka tutuwuhan kudu dicatet. [3] Lisimétér nu panggedéna ayeuna aya di Biosphere 2 nu dikelola ku Universitas Arizona.[6] Lisimétér ieu mangrupa kombinasi tina timbangan taneuh anu lobana 30 siki, sarta masing-masing bisa nampung 220 rébu jeung 333 rébu pon taneuh. [6]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Marbun, M.A (2004). Ensiklopedia Geografi. Bogor: Yudhistira. p. 147. ISBN 979-746-308-7. 
  2. a b c d "Pengertian Lisimeter". Diakses tanggal 10 November 2017. 
  3. a b c d Rana, G. and N. Katerji. 2000. Measurement and estimation of actual evapotranspiration in the field under Mediterranean climate: a review. European Journal of Agronomy 13:125-153.
  4. Tim Davie, Fundamentals of hydrology (Routledge, 2003) pg. 35 http://books.google.com/books?id=XAGt03ANojgC&source=gbs_navlinks_s
  5. Sturtevant E. Lewis (Edward Lewis), Sturtevant's Notes on Edible Plants (BiblioBazaar, LLC, 2009), pg. 4 http://books.google.com/books?id=Rbbe0Xx0DuoC&source=gbs_navlinks_s
  6. a b leo.b2science.org