Métionin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Métionin
Wangun kimia métionin
Rumus rangka bentuk kanonik métionin
Methionine-from-xtal-3D-bs-17.png
L-methionine-from-xtal-Mercury-3D-sf.png
Wasta
Wasta IUPAC
Métionin
Wasta lian
Asam 2-amino-4-(métiltio)butanoat
Pananda
Modél 3D (JSmol)
Abbreviations Met, M
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard 100.000.393
Nomer EC 200-432-1
KEGG
UNII
Sipat[2]
C5H11NO2S
Massa molar 14921 g·mol−1
Panampilan White crystalline powder
Dénsitas 1.340 g/cm3
Titik lebur 281 °C (538 °F; 554 K) decomposes
Soluble
Kaasaman (pKa) 2.28 (carboxyl), 9.21 (amino)[1]
Farmakologi
V03AB26 (WHO) QA05BA90 (WHO), QG04BA90 (WHO)
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
Rujukan kotak info

Métionin (lambangna Met atawa M)[3] (/mɪˈθənn/)[4] nyaéta asam amino ésénsial pikeun manusa. Salaku prékursor asam amino sistéin jeung taurin, sanyawa multiguna sarupaning SAM-e, jeung antioksidan penting glutation, métionin mancén peran penting dina métabolisme jeung kaséhatan rupa-rupa spésiés.

Métionin ogé penting dina angiogenesis, tumuwuhna pembuluh getih. Supleméntasi métionin bisa natambaan anu karacunan tambaga.[5] Sabalikna, asupan métionin anu kaleuleuwihi, donor gugus métil dina métilasi DNA, tumali jeung tumuwuhna kangker dina sababaraha panalungtikan.[6][7] Métionin munggaran diisolasi taun 1921 ku John Howard Mueller.[8]

Watek biokimia[édit | édit sumber]

Métionin (lambangna Met atawa M; dikode ku kodon AUG) téh asam α-amino anu dipaké dina biosintésis protéin. Ieu ngandung gugus karboksil (dina wangun kurang proton −COO dina kaayaan pH biologis), gugus amino (dina wangun leuwih proton −NH3+ dina kaayaan pH biologis) dina α-posisi ti gugus karboksil, sarta ranté gigir S-métil tioéter, kagolongkeun kana asam amino nonpolar alipatik.

Dina gén inti eukariot jeung Archaea, métionin nyandi pikeun kodon mitembeyan, hartina nandaan ngamimitian daérah koding jeung asam amino munggaran anu diproduksi dina polipéptida nalika translasi mRNA.[9]

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Dawson, Rex M. C.; Elliott, Daphne C.; Elliott, William H.; Jones, K. M. (1959). Data for Biochemical Research. Oxford: Clarendon Press. 
  2. Citakan:RubberBible62nd.
  3. "Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides". IUPAC-IUB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. 1983. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 October 2008. Diakses tanggal 5 March 2018. 
  4. "Methionine". Oxford University Press. 
  5. "Methionine". WebMD. 
  6. "A review of methionine dependency and the role of methionine restriction in cancer growth control and life-span extension". Cancer Treatment Reviews 38 (6): 726–36. 2012. doi:10.1016/j.ctrv.2012.01.004. PMID 22342103. 
  7. "Methionine dependency and cancer treatment". Cancer Treatment Reviews 29 (6): 489–99. 2003. doi:10.1016/S0305-7372(03)00118-X. PMID 14585259. 
  8. Pappenheimer AM (1987). "A Biographical Memoir of John Howard Mueller" (PDF). Washington D.C.: National Academy of Sciences. 
  9. "Amino acids biosynthesis and nitrogen assimilation pathways: a great genomic deletion during eukaryotes evolution". BMC Genomics 12 Suppl 4: S2. December 2011. doi:10.1186/1471-2164-12-S4-S2. PMC 3287585. PMID 22369087. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=3287585. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]