Sistéin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
l-Sistéin
L-Cystein - L-Cysteine.svg
Rumus rangka L-sistéin
Cysteine-from-xtal-3D-bs-17.png
L-cysteine-from-xtal-Mercury-3D-sf.png
Wasta
Wasta IUPAC
Cysteine
Wasta lian
Asam 2-amino-3-sulphidrilpropanoat
Pananda
Modél 3D (JSmol)
Abbreviations Cys, C
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.000.145
Nomer EC 200-158-2
Nomer E E920 (palapis, ...)
KEGG
UNII
Sipat[2]
C3H7NO2S
Massa molar 12115 g·mol−1
Panampilan tipung atawa kristal bodas
Titik lebur 240 °C (464 °F; 513 K) decomposes
soluble
Solubilitas 1.5g/100g étanol 19 degC [1]
Rotasi kiral ([α]D)
+9.4° (H2O, c = 1.3)
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
N verifikasi (naon ieu YesYN ?)
Rujukan kotak info

Sistéina atawa sistéin (lambang Cys atawa C;[3] /ˈsɪstɪn/)[4] nyaéta asam amino protéinogenik semiésénsial[5] anu rumusna HOOC-CH-(NH2)-CH2-SH. Ranté gigir tiol dina sistéin osok kapaké dina réaksi énzimatik salaku nukléopil.

Nalika aya salaku résidu katalitik deprotonasi, kadang simbol Cyz dipaké.[6][7] Wangun deprotonasi umumna bisa maké simbol Cym ogé.[8] Ieu tiol babari kaoksidasi jadi turunan disulpida sistin, anu boga pancén struktural penting dina protéin. Dina ieu kasus, simbol Cyx kadang dipaké.[8] Nalika dipaké aditip dahareun, nomer E-na E920.

Sistéin dikode ku kodon UGU jeung UGC.

Sistéin jeung métionin anu ngandung walirang leuwih babari kaoksidasi batan asam amino lianna.[9][10]

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Belitz, H.-D; Grosch, Werner; Schieberle, Peter (2009-02-27). Food Chemistry. ISBN 9783540699330. 
  2. Citakan:RubberBible62nd.
  3. Citakan:IUPAC-IUB amino acids 1983
  4. "cysteine - Definition of cysteine in English by Oxford Dictionaries". Oxford Dictionaries - English. Diakses tanggal 15 April 2018. 
  5. "The primary structure of proteins is the amino acid sequence". The Microbial World. University of Wisconsin-Madison Bacteriology Department. Diarsipkan dari versi asli tanggal 25 May 2013. Diakses tanggal 16 September 2012. 
  6. "python - How can I programmatically add Hydrogen to a PDB structure using BioPython?". Bioinformatics Stack Exchange. Diakses tanggal 2022-05-12. 
  7. "type of docking | RosettaCommons". www.rosettacommons.org. Diakses tanggal 2022-05-12. 
  8. a b "Amber Workshop - Tutorial A1 - Section 1: Do some editing of the PDB file". ambermd.org. Diakses tanggal 2022-06-02. 
  9. Bin, P; Huang, R; Zhou, X (2017). "Oxidation Resistance of the Sulfur Amino Acids: Methionine and Cysteine.". BioMed research international 2017: 9584932. doi:10.1155/2017/9584932. PMC 5763110. PMID 29445748. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=5763110. 
  10. "Functions and evolution of selenoprotein methionine sulfoxide reductases". Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects 1790 (11): 1471–1477. 2009. doi:10.1016/j.bbagen.2009.04.014. PMC 3062201. PMID 19406207. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=3062201. 

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:E number infobox 920-929 Citakan:Intermédiat métabolisme amino amino