Mabébasan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Mabébasan nyaéta asal kecapna tina basa Bali nyaéta kecap basa anu hartina bahasa.[1] Harti gemblengna mabébasan t hpikeun ngabasakeun, ngajèntrèkeun sacara lisan kana hiji karya sastra.[1] Ciri khas mabébasan nyaéta mintonkeun anu dipigawé ku nu maca kalawan jéntré.[1] Kelompok mabébasan disebut ogé pasantian.[1] Pamekaran tradisi mabébasan di Bali kiwilang gancang, katulis aya 3.148 kelompok, jauh ngaleuwihan désa pakraman anu jumlahna 1.488 kelompok.[1] Aya anggapan éta kamekaran dimimitian ku ngadegna Widyasabha, dijerona dipigawé narjamahkeun jeung nyalin lontar kakawin kana buku.[1] Mimitina mabébasan kawatesanna ogé dilakukeun ku kelompok bangsawan, hususna ti brahmana, leuwih husus deui ku pupuhu éta kelompok.[1] Karya sastra anu dibawana ngan kakawin.[1] Tapi ayeuna mabébasan dipigawé ku sakabéh golongan masarakat, boh ku kolot, boh ku rumaja. [1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Ensiklopedia 2000 Istilah Biografi Metode dan Teori Sastra. Yogyakarta: Pustaka Pelajar. 2018. p. 428. ISBN 9786022297437.