Michael Jordan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Michael Jordan
Michael Jordan in 2014.jpg
Michael Jordan di taun 2014
Personal Info
PakasabanManten pamaén basket NBA, manten pamaén bésbol, béntang iklan, pangusaha, pamilik kleub Charlotte Hornetts
Weton17 Pébruari 1963
Kota New York, New York
KabangsaanAmérika
Jangkung1.98 m
Beurat98 kg
BapaJames R. Jordan SR.
IbuDeloris
DulurLarry Jordan, James R. Jordan JR., Deloris (lanceuk)
Roslyn (adi)
GeureuhaJuanita Vanoy (1989-2006)
Yvette Prieto (2013-Kiwari)
AnakJefrey, Marcus, Jasmin, Victoria jeung Ysabel
Info Karir
SLAEmsley A. Laney (Wilmington, North Carolina)
KampusNorth Carolina
Draft NBA1984; pilihan katilu; dipilih ku Chicago Bulls
Karir Maén1984–1993, 1995–1998, 2001–2003
PosisiShooting Guard
Nomer23, 45
Sajarah Karir
1988-1989Chicago Bulls
1994-1995Birmingham Barons & Scottsdale Scorpions (Liga Bésbol)
1995-1998Chicago Bulls
2000Washington Wizards (ofisial)
2001-2003Washington Wizards
Préstasi
  • 6× Juara NBA (1991–1993, 1996–1998)
  • 6× MPV Final NBA (1991–1993, 1996–1998)
  • 5× NBA Most Valuable Player (1988, 1991, 1992, 1996, 1998)
  • 14× NBA All-Star (1985–1993, 1996–1998, 2002, 2003)
  • NBA All-Star Tanding MVP (1988, 1996, 1998)
  • 10× Tim Kahiji Kabéh NBA (1987–1993, 1996–1998)
  • Tim Kadua Kabéh NBA (1985)
  • Pamaén Batahan NBA Taun Ieu (1988)
  • 9× Tim Kahiji Kabéh Pamaén Batahan NBA (1988–1993, 1996–1998)
  • Rookie Taun Ieu NBA (1985)
  • Tim Kabéh Rookie NBA (1985)
  • 10× juara nyitak angka NBA (1987–1993, 1996–1998)
  • 3× juara steal NBA (1988, 1990, 1993)
  • 2× juara pasanggiri Slam Dunk NBA (1987, 1988)
  • No. 23 dipatrikeun ku Chicago Bulls
  • No. 23 dipatrikeun ku Miami Heat
  • 3× Atlét Taun Ieu AP (1991–1993)
  • Olahragawan Taun Ieu Sports Illustrated (1991)
  • Tim Sapanjang Mangsa Tepung Taun NBA ka-50
  • juara NCAA (1982)
  • pamaén kampus taun ieu konsénsus nasional (1984)
  • 2× tim kahiji kabéh Amérika konsénsus (1983, 1984)
  • Pamaén Taun Ieu ACC (1984)
  • 2× tim kahiji Kabéh ACC (1983, 1984)
  • Rookie Taun Ieu ACC (1982)
  • No. 23 dipatrikeun ku Universitas Karolina Kalér
  • 2× Atlét Lalaki Bal Baskét AS taun ieu (1983, 1984)
  • Madali Kamerdékaan Présidén (2016)
  • Madali Emas Bal Baskét Olimpiade Los Angeles (1984)
  • Madali Emas Bal Baskét Olimpiade Barcelona (1992)
  • Madali Emas Kajuaraan FIBA, Portland (1992)
  • Madali Emas Bal Baskét Pan American Games Caracas (1983)
Statistik
Poin32.292 (30,1 ppm)
Rebound6.672 (6,2 rpm)
Assist5.633 (5.3 apm)

Michael Jeffrey Jordan (weton 17 Pébruari 1963), kawentar ogé ku inisialna, MJ,[1] manten pamaén baskét profésional Amérika sarta pamilik utama tim National Basketball Association (NBA) / Liga Basket Amérika, Charlotte Hornets. Manéhna maén di 15 musim NBA, meunangkeun genep gelar juara bareng jeung Chicago Bulls. Manéhna téh minangka salah sahiji atlét dina générasina nu panglarisna di dunia marketing sarta dianggap geus jadi waditra dina ngapopulérkeun NBA ka sakuliah dunya dina mangsa 1980-an jeung 1990-an.

Jordan maén tilu musim pikeun palatih Déan Smith jeung North Carolina Tar Heels. Minangka jalma anyar, manéhna asup anggota tim kajuaraan nasional Tar Heel taun 1982. Jordan gabung jeung Bulls taun 1984 minangka pilihan pamaén katilu. Teu kungsi lila manéhna mucunghul jadi béntang liga sarta ngahibur pamiarsa ku kasuburanna nyitak sekor. Kamampuanna ngalayang, diebrehkeun ku pidangan slam dunks tina garis ngalung bébas dina pasanggiri Slam Dunk, ngajadikeun manéhna meunang landian Air Jordan jeung His Airness. Manéhna gé meunangkeun réputasi minangka pamaén batahan pangpunjulna.[2] Taun 1991, manéhna meunangkeun juara NBA bareng jeung Bulls sarta parat nepi ka taun 1992 jeung 1993, ngajadikeun hiji "three-peat" (sebutan pikeun tilu kali juara noron). Najan teu gugur teu angin eureun ti NBA taun 1993, jeung biluk ka liga minor baseball, manéhna balik deui ka Bulls dina Bulan Maret 1995 sarta meunangkeun deui tilu kali juara di taun 1996, 1997 jeung 1998 sarta rékor 72 kali meunang dina musim 95-96. Jordan eureun deui taun 1999, tapi balik deui pikeun dua musim ti taun 2001 nepi ka 2003 minangka anggota Washington Wizards.

Panghargaan jeung beubeunangan individual Jordan di antarana genep Most Valuable Player (MPV) Final NBA, sapuluh kali juara nyitak angka (duanana rékor sapanjang waktu), lima panghargaan MVP, 10 rancangan Tim Kahiji Kabéh-Béntang NBA, 9 pangajén pamaén batahan Tim-Kabéh, 14 kali pilihan NBA Kabéh Béntang, 3 kali panghargaan MPV Tandang Kabéh Béntang, tilu gelar steals

(ngarebut bola) sarta panghargaan Pamaén Batahan NBA Taun Ieu 1988. Manéhna nyepeung rata-rata sekor pangluhurna dina musim régulér (30,12 poin per maén) ogé rata-rata sekor pangluhurna dina playoff (babak lanjutan) (33,45 poin per maén). Taun 1999, manéhna disebut minangka atlét Amérika Kalér panghadéna di abad 20 ku ESPN, sarta kadua sahandapeun Babe Ruth dina daptar Associated Press. Jordan dua kali diasupkeun kana Dinding Panghargaan Naismith Memorial Basketball, ku alatan karirna nu nyongcolang taun 2009 sarta taun 2010 minangka anggota tim bola baskét Olimpiade AS 1993 ("tim impian"). Manéhna asup kana Dinding Panghargaan FIBA taun 2015.

Jordan ogé kawentar ku iklan podukna. Manéhna jadi pangrojong kasuksésan sapatu Air Jordan Nike nu dikaluarkeun taun 84 sarta tetep populér nepi ka kiwari.[3] Taun 1996 Jordan maén dina filem Space Jam salaku dirina sorangan. Taun 2006, manéhna milu miboga sarta jadi pupuhu operasional bola baskét Charlotte Bobcats (kiwari Hornets), tur tuluy meuli saham mayoritas taun 2010. Taun 2014, Jordan jadi pamaén jutawan munggaran dina sajarah NBA. Manéhna jadi urang Amérika-Afika pangbeungharna katilu, sahandapeun Robert F. Smith jeung Oprah Winfrey.

Wanci ngora[édit | édit sumber]

Jordan lahir di Kota New York, New York, anak ti Deloris, karyawati bank, jeung James R. Jordan Sr., supervisor pakakas. Kulawargana pindah ka Wilmington, North Carolina wanci manéhna keur léléngkah halu kénéh.[4]

Jordan téh budak kaopat tina lima sadulur. Manéhna boga dua lanceuk lalaki, Larry Jordan jeung James R. Jordan, Jr., hiji lanceuk awéwé, Deloris sarta hiji adi awéwé, Roslyn. James pangsiun taun 2006 minangka Sersan Mayor Komando Brigade Sinyal 35 XVIII Airborne Corps Angkatan Bersenjata AS.[5]

Karir SLA[édit | édit sumber]

Jordan slam dunk keur tim baskét SLA Laney, 1979-80

Jordan asup ka Sakola Lanjutan Atas Emsley A. Laney di Wilmington. Manéhna nyoba asup ka tim baskét sakola dina mangsa taun kadua sakolana. Tapi jangkung 5'11" (1,8m) dianggap pendék kénéh pikeun maén dina tingkatan éta. Baturna mah nu jangkung, Harvest Leroy Smith, kapilih minangka hiji-hijina budak kelas dua nu asup kana tim.[6][7]

Kajurung ku hayang ngabuktikeun pangabisana, Jordan jadi béntang dina tim sakola yunior Laney, sarta ngabukukeun sababaraha kali poin 40.[6][7] Usum panas hareupna, manéhna tuwuh 4 inchi (10 cm) sarta keyeng latihan. Nalika kapilih kana tim sakola, Jordan nyitak poin rata-rata leuwih ti 25 poin per maén (ppm), dina sesa dua musim di sakolana.[8] Salaku senior, manéhna kapilih maén dina McDonald's All-American Game taun 1981 sarta nyitak 30 poin.[9]

Jordan kajojo ku mangpirang-pirang program baskét kampus, kaasup Duke, North Carolina, South Carolina, Syracuse jeung Virginia.[10] Taun 1981, Jordan narima béasiswa ti Universitas Carolina Kalér di Chapel Hill, di mana manéhna nyokot widang géografi budaya.[11]

Karir kampus[édit | édit sumber]

Kaos nomer 23 Jordan di antara nu séjénna dina kaso-kaso Séntra Dean Smith

Minangka jalma anyar dina sistem oriéntasi tim palatih Déan Smith, manéhna kapilih jadi Pamaén Anyar Taun Ieu Atlantic Coast Conference (ACC) sanggeus nyieun rata-rata 13,4 ppm dina 53,4% témbakan (persentase gul lapangan).[12] Salila tilu musim bareng jeung Tar Heels, manéhna nyieun rata-rata 17,7 ppm tina 54% témbakan, sarta katambah ku 5,0 rebound (meunang bola muntah) per maén (rpm).[13] Manéhna kapilih sacara konsensus kana tim kahiji NCAA All-American, boh mangsa tingkat dua (1983) ogé mangsa yunior (1984). Sabada meunangkeun panghargaan Pamaén Taun Ieu ti Kampus Naismith jeung Wooden di taun 1984, Jordan ninggalkeun North Carolina sataun méméh lulus pikeun asup ka draft NBA 1984. Chicago Bulls milih Jordan minangka pilihan katilu saeunggeus Hakeem Olajuwon (Houston Rockets) jeung Sam Bowie (Portland Trail Blazers). Alesanna alatan harita tim nu dua keur merlukeun pamaén téngah.[14] Najan kitu manajer Trail Blazers Stu Inman nyangkal yén éta téh lain alatan masalah pamaén tengah, tapi lantaran Portland geus mibanda Clyde Drexler, nu mangrupa guard nu sarua kamampuanna jeung Jordan. ESPN, nyabit-nyabit beban cidéra Bowie dina karir kampusna, nyebutkeun yén pilihan Blazers ka Bowie téh minangka pilihan draft panggoréng-goréngna dina sajarah olahraga profésional Amérika.[15] Jordan mulang deui ka North Carolina di taun 1986 pikeun méréskeun kuliahna.[16] Manéhna tuluy lulus taun éta kénéh dileler ku gelar Bachelor of Arts di widang géografi.[17]

Karir profésional[édit | édit sumber]

Taun-taun awal NBA (1984-1987)[édit | édit sumber]

Mangsa musim rookie-na bareng jeung Bulls, Jordan nyitak rata-rata 28,2 ppm tina 51,5% témbakan,[18] sarta ngarojong timna pikeun meunangkeun 35% tanding dina awal tilu musim babak playoff. Teu kungsi lila manéhna jadi kameumeut bobotoh, malahan mah bobotoh musuhna ogé.[19][20] Dina bulan Nopémber, Roy S. Johnson ti New York Times ngagambarkeun dirina minangka "rookie fenomenal ti Bulls".[21] Jordan gé dina bulan Désémber kapajang dina sampul majalah Sport Illustrated nu head line-na "Hiji Bintang geus Lahir".[22][22] Bobotoh gé milih Jordan minangka starter All Star mangsa musim rookie manéhna.[23] Kaluar kontrovérsi méméh tanding All-Star nalika para pamaén véteran - diluluguan ku Isiah Thomas - saririk kana perhatian ka Jordan.[23] Hal ieu ngakibatkeun Jordan teu dipiroséa. Nalika maén Jordan tara dibéréan bal.[23] Kajadian éta teu mangaruhan Jordan, sarta Jordan kapilih jadi Rookie Taun Ieu.[24] Bulls nganggeuskeun musim éta ku 38-44[25] sarta éléh opat kali ti Milwaukee Bucks dina opat tanding babak playoff.[24]

Jordan teu kebat maén lila dina musim kadua alatan cidera dina tanding katilu taun éta, ngakibatkeun Jordan leungiteun 64 tanding.[24] Najan Jordan cidera, Bulls bisa lolos kénéh ka babak playoffs ku catetan 30-52, mangrupa posisi kalima pangbututna dina sajarah tim nu lolos playoffs.[26][27] Jordan cageur pas dina waktuna pikeun ngiluan tanding pasca musim sarta bisa maén alus. Ngalawan Boston Celtics nu disebut-sebut minangka salah sahiji tim panghadéna dina sajarah NBA,[28] Jordan hasil nyitak 63 poin dina tandang kadua babak playoff.[29] Sanajan kitu Celtics meunang dina kasuluruhan tanding séjénna.[24]

Jordan geus bener-bener sabihara-bihari dina musim 1986-87[30] sarta hasil nyitak sekor pangsubur-suburna dina sajarah NBA. Manéhna jadi hiji-hijina pamaén sajaba ti Wilt Chamberlain nu hasil nyitak 3.000 poin dina samusim, nyieun rata-rata liga pangluhurna 37,1 poin tina 48,2% témbakan.[31][32] Jordan ogé nembongkeun kakuatan batahanna nalika manéhna jadi pamaén munggaran dina sajarah NBA nu ngabukukeun 200 steals jeung 100 block shot dina samusim[33]. Najan Jordan sakitu onjoyna, Magic Johnson kapilih jadi Most Valuable Player (MPV). Bulls hasil 40 kali meunang,[26] sarta laju ka playoff pikeun tilu taun noron, tapi sakali deui disisihkeun ku Celtics.[24]

Hahalang Pistons (1987-1990)[édit | édit sumber]

Jordan (tengah) taun 1987

Jordan mingpin deui dina nyitak angka mangsa musim 1987-88, nyieun rata-rata 35,0 ppm tina 53,5% témbakan[12] sarta meunang panghargaan MVP kali kahijina. ogé meunangkeun Pamaén Batahan Taun Ieu, ku rata-rata 1,6 blok jeung pangluhurna dina liga 3,6 steals per maén (spm).[34] Bulls nganggeuskeun babak panyisihan ku 50-32,[26] sarta tuluy lolos putaran kahiji playoff sanggeus ngéléhkeun Cleveland Cavaliers ku lima kali tanding.[26] Tapi Bulls tuluy éléh ku lima kali tanding ti tim nu leuwih pangalaman, Detroit Pistons[35] nu diluluguan ku Isiah Thomas jeung kumpulan pamaén fisik nu kawentar kusebutan "Bad Boys" ("Barudak Baong").[36]

Mangsa musim 1988-89, Jordan mingpin deui sekor liga ku rata-rata 32,5 ppm tina 53,8% témbakan, katambah ku 8 rpm jeung 8 apm.[12] Bulls nganggeuskeun ku catetan 47-35[26] sarta tuluy laju semet ka Final Wilayah Wétan ngéléhkeun Cavaliers jeung New York Knicks. Tapi sakali deui Piston ngéléhkeun Bulls, ayeuna mah dina genep kali tanding,[24] makémétodeu"Aturan Jordan" pikeun ngajaga Jordan, ku cara ngarempug dua atawa tilu tiap kali Jordan meunang bal.[23]

Bulls ngawalan musim 1989-90 minangka tim nu keur nanjung. Dieusi ku grup inti angkatan Jordan jeung pamaén-pamaén ngora keur pangronjat saperti Scottie Pippen jeung Horace Grant sarta dilatih ku palatih anyar Phil Jackson. Jordan nyieun rata-rata 33,6 ppm tina 52,6%, 6,9 rpm jeung 6,3 apm,[12] ngajurung Bulls kana catetan 55-27.[26] Sakali deui Bulls lolos ka Final Wilayah Wétan sanggeus ngéléhkeun Bucks jeung Philadelphia 76ers. Tapi, najan maksa musuhna maén 7 kali, Bulls éléh deui ku Pistons noron pikeun katlu kalina.[24]

Nilu kalian (three peat) munggaran (1991-1993)[édit | édit sumber]

Mangsa musim 1990-91, Jordan meunangkeun panghargaan MVP kadua kalina sanggeus nyitak rata-rata point 31,5 ppm, rebound 6,0 jeung assist 5,5 dina musim régulér.[24] Bulls nempatan posisi kahiji dina grupna pikeun kali kahijina dina 16 taun katukang. Ku mekarna Scottie Pippen nepi ka bisa asup All Star, Bulls hasil ngaronjatkeun pamaénanna. Bulls ngéléhkeun New York Knicks jeung Philadelphia 76ers dina babak playoff. Asup deui ka final wilayah Wétan di mana musuhna Detroit Piston geus ngadodoho. Ayeuna mah Bulls hasil ngéléhkeun Pistons ku sapu bersih 4 kali tanding.[37][38]

Bulls maju ka Final NBA pikeun kali kahijina dina sapanjang sajarahna, pikeun nyanghareupan Los Angeles Lakers, nu ngabogaan Magic Johnson jeung James Worthy, dua lawan nu tanggoh. Bulls meunang opat kali ngalawan sakali éléh, sarta nyatetkeun 15-2 kali rékor playoff sajajalanna.[37] Dina pintonan finalna, Jordan ngahasilkeun rata-rata 31,2 poin, 11,4 assist, 6,6 rebounds, 2,8 steals jeung 1,4 blok. Jordan meunangkeun panghargaan MPV Final NBA nu kahijina.[39]

Jordan jeung Bulls nuluykeun dominasina dina musim 1991-92, ngahasilkeun rékor 67-15, ngaleuwihan préstasina di taun 1990-91.[24] Jordan meunangkeun panghargaan MVP pikeun kadua kalina ku rata-rata 30,1 poin, 6,4 rebound jeung 6,1 assist.[34] Sanggeus ngéléhkeun New York Knicks ku tujuh kali tanding dina puteran kadua playoff sarta ngéléhkeun Cleveland Cavaliers dina Final Wilayah ku genep tanding, Bulls panggih jeung Clyde Drexler saparakanca ti Porland Trail Blazers di Final. Bulls ngéléhkeun Portland ku genep kali tanding, sarta Jordan kapilih jadi MVP Final pikeun kadua kalina, ku rata-rata nilai 35,8 poin, 4,8 rebound jeung 6,5 assist.[39]

Musim, 1992-93, najan boga hasil alus dina babak régulér (32.6 ppm, 6,7 rpm jeung 5,5 apm), sarta nempatan posisi kadua dina voting Pamaén Batahan Taun Ieu,[34][40] jalan Jordan pikeun nilu kalian noron jadi MPV dieureunan ku sobatna, Charles Barkley. Ku kabeneran, Jordan jeung Bulls panggih jeung Barkley jeung Phoenix Suns dina Final NBA. Bulls meunang ti Phoenix ku genep kali tanding.[41] Jordan ogé jadi pamaén munggaran nu hasil meunangkan MVP Final sacara noron 3 kali.[41] Ti harita mimiti kaciri tanda-tanda Jordan mimiti bosen ku kaselebritianna nu tohaga sarta hal-hal nu ngaganggu ka manéhna di luar baskét.[42]

Reureuh kahiji jeung pancén dina Bésbol Liga Minor (1993-1994)[édit | édit sumber]

Jordan latihan bareng Scottsdale Scorpions di taun 1994

Tanggal 6 Oktober 1993, Jordan ngabéwarakeun reureuhna, ngakuna geus horéam maén. Kadieunakeun, Jordan ngaku yén maotna bapana tilu bulan katukang ogé jadi tinimbang kana putusanna.[43] Bapana jordan aya nu nelasan tanggal 23 Juli 1993, di aréa istirahat jalan tol di Lumberton, Karolina Kalér. ku dua rumaja, Daniel Green jeung Larry Martin Demery, nu ngabajo mobil rajaponina nu maké plat nomern "UNC 0023".[44][45] Warugana dipiceun di hiji ranca di Karolina Kalér jeung teu kapanggih-panggih semet ka tanggal 3 Agustus.[45] Panyerangna kapaluruh liwat panggilan telepon tina HP James Jordan.[46] Kadua nonoman éta dicerek, disidang sarta dihukum panjara saumur hirup. Jordan baheulana deukeut jeung bapana; wanci keur budak manéhna sok nurutan bapana nu sok ngelél bari tonggoy digawé. Jordan tuluy metakeun kalakuan éta téh minangka ciri dirina, dipintonkeun unggal-unggal manéhna ngajojo kana karanjang.[23] Taun 1996, manéhna ngadegkeun Klub Putra & Putri aréa Chicago sarta disérénkeun pikeun bapana.[46][47]

Dina autobiografina taun 1988, For the Love of the Game, Jordan nulis yén manéhna geus sasadiaan pikeun reureuh ti awal usum panas 1992 kénéh.[48] Pangumuman Jordan matak ngareuwaskeun dunia NBA sarta dicetak dina halaman hareup koran-koran di sakuliah dunya.[49]

Jordan tuluy ngareuwaskeun deui dunya olahraga ku ngilu Bisbol Liga Minor asup ka Chicago White Sox dina tanggal 7 Pebruari 1994.[50] Jordan nyatakeun putusanna téh pikeun ngundag cita-cita jenatna bapana nu sok nyawang budakna salaku pamaén Bisbol Liga Utama. White Sox téh tim anu dipiboga ogé ku pamilik Bulls, Jerry Reinsdorf nu ngaragangan nuluykeun kontrak baskét Jordan dina taun manéhna maén bisbol.

"I'm back": Mulang ka NBA (1995)[édit | édit sumber]

Musim 1993-1994, tanpa Jordan Bulls ngahasilkeun catetan 55-27, sarta kasoran ti New York Knicks dina puteran kadua playoff. Taun 1994-1995 masih keneh maké tim juara dua taun katukang. Tihothat di tengah musim pikeun mastikeun satempat di babak playoffs. Niléi Chicago harit 31-31 di panengah bulan Maret. Untungna téh tim meunang pitulung ku nalika Jordan mutuskeun pikeun balik deui ka Bulls.

Maret 1995, Jordan mutuskeun pikeun eureun tina bésbol alatan ayana mogok dina Liga Utama. Manéhna teu hayang disebut 'pamaén pangganti' (sesebutan pikeun atlét nu maén dina wanci mogok).[51] Tanggal 18 Maret 1995, Jordan ngumumkeun yén manéhna balik deui ka NBA ngaliwatan dua kecap nu dipedalkeun ku pers: "I'm back" ("Kuring mulang").[24] Poé isukna Jordan tanding jeung Bulls ngalawan Indiana Pacers di Indianapolis sarta nyitak 19 poin.[51] Najan bisa maké kaos nomer 23, nu ongkoh geus dipatrikeun keur manéhna, Jordan malah maké nomer 45, nu dipaké ku manéhna wanci maén bésbol.[52]

Najan geus teu maén di NBA salila sataun satengah, Jordan masih maén alus. Jordan nyieun témbakan kameunangan ngalawan Atlanta dina tandang kaopatna. Dina tanding satuluyna ngalawan Knicks di Madison Square Garden tanggal 28 Maret 1995, Jordan nyitak 55 poin. Katunjang ku mulangna Jordan, Bulls lolos ti playoffs ku 13-4 sarta laju ka Semifinal Wilayah Wétan ngalawan Orlando Magic.[24]

Méméh tanding, Jordan mutuskeun rék maké deui nomor 23. Bulls didenda alatan teu ngalaporkeun panggantian nomer ka NBA.[53] Jordan ogé meunang denda tambahan lantaran milih maké sapatu bodas nalika baturna kabéh maraké sapatu hideung.[54] Orlando antukna meunang ku genep kali tanding.[55]

Jordan kajurung sumangetna ku kasoranna dina playoff sarta suhud latihan pikeun musim 1995-1996. Bulls dipikuat ku tambahan tukang nga-rebound, Dennis Rodman, sarta mampu ngadominasi liga, ngawalan musim anyar ku 41-3. Antukna Bulls nganggeuskeun naon anu tuluy disebut rekor musim réguler panghadéna dina sajarah NBA, 72-10; rekor ieu téh karak peupeus dina 2015-2016 ku Golden State Warriors. Jordan mingpin liga ku rata-rata 30,4 ppm sarta meunangkeun MVP pikeun musim régulér jeung Tanding All-Star.

Dina playoffs, Bulls ngéléhkeun Miami Heat 3-0, New York Knicks 4-1 jeung Orlando Magic 4-0. Di final NBA, hasil ngéléhkeun Seattle Supersonics 4-2 pikeun jadi juara kaopat kalina. Jordan kapilih jadi MVP Final pikeun kaopat kalina ogé,[39] ngaliwatan Magic Johnson nu geus meunang tilu kali. Manéhna ogé jadi pamaén kadua tina ngan dua-duana pamaén nu hasil nyapu bersih kabéh panghargaan MVP sakaligus, All-Star, régulér jeung Final NBA. Pamaén nu tiheula hasil nyaéta Willis Reed dina musim 1969-1970.[24]

Dina musim 1996-97, Bulls ngamimitian ku 69-11, tapi gagal pikeun kadua kalina meunang noron 70 kali lantaran éléh dina sésa dua tanding pamungkas, jadina réngsé ku 69-13.[56] Taun ieu Jordan teu jadi MPV lantaran éléh ku Karl Malone. Bulls maju deui ka final nyanghareupan Malone jeung Utah Jazz. Bulls meunang ku genep kali tanding. Pikeun ka lima kalina tina lima kali minton di Final, Jordan meunangkeun MVP Final. Wanci Tanding Kabéh Béntang, Jordan nyétak triple double munggaran dina sajarah Tanding NBA Kabéh Béntang. Najan kitu manéhna teu hasil meunangkeun MPV-na.[57]

Jordan jeung palatih Phil Jackson, 1997

Bulls nutup musim 1997-1998 ku catetan 62-20.[26] Jordan mingpin liga ku 28,7 ppm, ngamankeun gelar MVP jeung tempat di Tim Kahiji kabéh NBA, Tim Batahan Kahiji jeung MPV Laga All-Star. Bulls hasil jadi juara Wilayah Timur noron pikeun katilu kalina ku ngéléhkeun Indiana Pacers ku 7 kali tanding. Sanggeus meunang, Bulls maju deui pikeun tanding ulang ngalawan Jazz di Final NBA.[58]

Tanggal 14 Juni 1998, Bulls balik deui ka Delta Center pikeun tandang ka genep ngalawan Jazz sanggeus mingpin 3-2. Jordan maén dina tandang ieu dina hiji laga nu dianggap paling ngageterkeun jajantung dina sajarah Final NBA.[59] Dina tandang ieu, nalika waktu ngan nyésa 5,2 detik deui Jordan ngajadikeun Chicago mingpin 87-86 ku hiji luncatan témbakan kameunangan, minangka témbakan klimaks dina karirna di Bulls. Satuluyna, John Stockton gagal nyitak dina témbakan tilu poin. Jordan jeung Bulls meunangkeun gelar juara NBA nu kagenep kalina sarta three peat nu kadua. Sakali deui Jordan kapilih jadi MVP Final,[39] ku rata-rata sekor 33,5 ppm kaasup 45 poin penting dina laga kagenep final.[60] Genep kali meunangkeun MVP Final mangrupa hiji rékor; Magic Johnson, Shaquille O'Neal, LeBron James jeung Tim Duncan aya dina posisi kadua, masing-masing tilu kali.[39]

Reureuh kadua (1999-2001)[édit | édit sumber]

ornaménit Amérika Sarikat anu ngabéréndélkeum préstasi karir Jordan

Ku béakna kontrak Phil Jackson, pibakaleun pindahna Scottie Pippen sarta nyongcolangna Dennis Rodaman, katambah-tambah ku ayana mogok ti pemilik klub, Jordan dina tanggal 13 Januari 1999 reureuh tina baskét pikeun kadua kalina.[61][62][63] Tanggal 19 Januari 2000, Jordan balik deui ka NBA minangka pamilik sarta présidén operasional Washington Wizards.[64] Jordan nyepeng hiji tanggung jawab nu kompréhénsif. Manéhna ngontrol sagala aspék ngeunaan operasional baskét Wizard, sarta boga kawenangan ahir dina urusan pribadi.[65]

Sanajan ngaku dina bulan Januari 1999 yén maneha geus 99,9% yakin moal maén deui di NBA, dina usum panas 2001 Jordan ngébréhkeun kahayangna pikeun malikan deui,[66][67] ayeuna mah jeung klub anyar. Kailhaman ku maén deuina Mario Lemieux di NHL dina usum tiis saméméhna.[68] Jordan nyéwa palatih Chicago Bulls baheula, Doug Collins, minangka palatih Washington pikeun musim hareupna. Hiji putusan nu dianggap ku sawatara jalma jadi alamat mulang deuina Jordan.[66][67]

Mulang ka Washington Wizards (2001-2003)[édit | édit sumber]

Jordan salaku anggota Washington Wizards, 14 April 2003

Dina tanggal 25 Séptémber 2001, Jordan ngabéwarakeun mulang deuina ka NBA maén pikeun Washington Wizards, sarta ngébréhkeun kahayangna nyumbangkeun panghasilanna pikeun korban serangan 11 Séptémber. Dina musim 2001-2002 nu pinuh ku cidera, manéhna mingpin dina sekor tim (22,9 ppm), assists (5,2 apm) jeung steals (1,42 spm).[23] Najan kitu, soéh cartilage di tuur katuhuna ngeureunkeun pamaénan Jordan sanggeus ngan 60 kali maén.[12]

Maen pikeun ka-14 kalina dina tanding Kabéh Bintang NBA di taun 2003, Jordan hasil ngunggulan Kareem Abdul Jabbar nu geus ti babaheula mingpin (najan tuluy peupeus deui ku Kobe Bryant).[69] Dina musim éta Jordan manjing umur 40 taun. Manéhna jadi pamaén umur 40 munggaran nu hasil ngahontal poin 43 dina hiji tanding NBA.[70] Nalika wanci maénna nu heureut jeung Wizards, unggal Jordan maén kandang di MCI Center, tiketna béak-béak waé. Wizards ogé jadi tim kadua nu paling loba ditonton di NBA.[70] Dina dua musim maén, Jordan gagal mawa Wizards lolos ka playoffs. Jordan remen teu puas kana pamaénan babaturanna. Dina sababaraha kajadian, Jordan sacara kabuka ngritik batur maénna di média nyebutkeun yén maranéhna kurang fokus jeung kurang suhud, utamana pilihan kahiji dina draft NBA 2001, Kwame Brown.[71][72]

Ku katohianna yén musim 2002-2003 bakal jadi panungtungan pikeun Jordan, panghormatan ti penonton disérénkeun ka manéhna salila liga NBA. Dina tanding pamungkasna di United Center di Chicago nu mangrupa kandang heubeulna, Jordan meunangkeun keprokan panghormatan salila 4 menit.[73] Miami Héat mangsiunkeun nomer kaos 23 dina tanggal 11 April 2003, najan Jordan teu kungsi maén di tim éta.[74] Dina laga Kabéh Bintang 2003 Jordan ditawaran tempat awal ku Tracy McGrady jeung Allen Iverson,[75] tapi ku Jordan ditolak. Pamustunganna, manéhna narima tempat Vince Carter nu nyérénkeun tempatna alatan desekan publik.[76]

Karir tim nasional[édit | édit sumber]

Jordan dina "Tim Impian" di 1992

Jordan maén dina tim nasional Amérika nu meunangkeun dua kali madali emas Olimpiade. Manéhna gé meunangkeun madali emas nalika jadi pamaén kampus kénéh dina Olimpiade Musim Panas 1984. Tim éta dilatih ku Bob Knight jeung mintonkeun pamaén modél Patrick Ewing, Sam Perkins, Chris Mullin, Steve Alford jeung Wayman Tisdale. Jordan mingpin sekor tim ku rata-rata 17,1 ppm dina salila turnamén.[77]

Dina Olimpiade Musim Panas 1992, manéhna jadi anggota pasukan nu marakbak ku béntang, kaasup Magic Johnson jeung Larry Bird nu tuluy meunang landian "Tim Impian". Jordan mangrupa hiji-hijina pamaén nu meunang tempat di awal maén dina dalapan kali tanding Olimpiade éta. Ngan Jordan, Ewing jeung Mullin wungkul pamaén baskét Amérika nu hasil meunang madali emas Olimpiade boh salaku pamaén amateur boh profésional.[77][78]

Pasca pangsiun[édit | édit sumber]

Jordan di lapangan golep taun 2007

Sanggeus reureuh katilukalina, Jordan sabenerna geus rumasa yén manéhna moal mampu balik deui kana posisina di kantor minangka Direktur Operasi Bal Baskét Wizards.[79] Tanggal 7 Méi 2003, nu boga Wizards, Abe Pollin mecat Jordan. Jordan satuluyna nyatakeun yén manéhna ngarasa dikhianatan, mun apal rék dipecat mah manéhna moal balik deui ka Wizards.[80]

Jordan tetep ngajaga kasibukan dina minggu-minggu satuluyana. Manéhna tetep jagjag, maén golep dina turnamén amal sélébriti sarta méakkeun waktuna bareng jeung kulawargana di Chicago. Manéhna ngapromosikeun kaos jeung klub tunggang motor mérek Jordan.[81] Ti saprak taun 2004, Jordan ngabogaan klub olahraga motor Michael Jordan, hiji tim balap jalanan sapédah motor tempat katutup profésional nu saingan jeung dua klub Suzuki dina kajuaraan Superbike premier dina apingan American Motorcyclist Association (AMA) semet ka tungtung musim 2013.[82] Jordan jeung pamajikanna, Juanita nyumbangkeun AS$ 5 juta piken Sakola Luhur Hales Franciscan.[83] Mérek Jordan ogé nyumbang pikeun Habitat Kamanusaan jeung pikeun hiji cabang Klub Budak Lalaki Awéwé cabang Louisiana.[84]

Charlotte Bobcats/Hornets[édit | édit sumber]

Tanggal 15 Juni 2006, Jordan meuli sajumlah leutik saham Charlotte Bobcats, jadi pamilik saham kadua panggedéna sanggeus nu bogana, Robert L. Johnson. Minangka bagéan tina pasini, Jordan nyepeung kawasa pinuh dina operasi bal baskét, ku gelar jabatan "Anggota Pangaturan Operasi Bal Baskét".[85] Sapuluh taun samemehna, Jordan kungsi ngajukeun pikeun jadi pamilik sabagéan tim asli NBA Charlotte, Charlotte Hornets, tapi teu kajadian alatan pamilik klub, Géorge Shinn, nolak pikeun méré Jordan kawasa pinuh dina operasi bal baskét.[86]

Dina Pébruari 2010 Jordan kabéjakeun ngundag kapamilikan pinuh Bobcats,[87] nu ganti ngaran jadi Hornets di taun 2014.[88] Saingan Jordan nyaéta manten présidén Houston Rocket, Géorge Postolos. Tanggal 27 Pebruari, Bobcats ngumumkeun yén Johnson geus sapuk jeung Jordan katut grupna, MJ Basketball Holdings pikeun meuli tim, tinggal nunggu kasatujuan ti NBA.[89] Tanggal 17 Maret, Dewan Gupernur NBA ku suara buleud nyatujuan pameulian Jordan, ngajadikan manéhna pamaén kahiji nu jadi pamilik tim NBA. Hal éta ogé ngajadikeun manéhna hiji-hjina urang Afrika-Amérika nu mibanda kapamilikan mayoritas dina tim NBA.[90]

Dina musim 2011-2012 nu dipangkas kana 66 tanding alatan mogok massal, Bobcats ngahasilkeun catetan 7-59. Persentase kameunangan 10,6% minangka pangbututna dina sajarah NBA. "Kuring teu pati sugema ku catetan hasil taun kamari. Bener-bener matak aral," ceuk Jordan satuluyna dina taun eta.

Wanci jeda NBA 2019, Jordan ngajual sabagéan leutik saham Hornets ka Gabe Plotkin jeung Daniel Sundheim; nyepeng kénéh mayoritas sahamna pikeun dirina sorangan.[91]

Propil pamaén[édit | édit sumber]

Jordan slam dunk, 1987-88

Jordan téh hiji panjaga témbakan (shooting guard) nu ogé mampu maén minangka panyerang leutik (small forward) sarta jadi panjaga poin.[55] Jordan kawentar salila karirna minangka hiji pamidang panangtu nu kuat. Bareng jeung Bulls, manéhna jadi panangtu dina 25 kali tanding ku gul lapangan atawa alungan bébas dina sésa waktu 30 detik deui, kaasup dina dua tanding Final NBA jeung lima tanding playoff séjénna.[92] Kakeyenganna kaébréhkeun dina mineungna paréa-réa omong[93] sarta étika gawéna nu kasohor.[94] Pikeun ningkatkeun pertahananna, manéhna méakkeun waktu tambahan pikeun niténan filem musuh-musuhna. Dina panyerangan manéhna ngandelkeun kana insting jeung improvisasi dina waktu tanding.[95] Kacatet minangka pamaén nu tangoh, Jordan can kungsi leungiteun opat atawa leuwih laga nalika aktif dina samusim pinuh ti 1986 nepi ka 2001, kajaba waktu manéhna keur cidera tuur. Dina 15 musim, salapan di antarana Jordan maén pol 82 kali.[55]

Jordan téh panyerang nu rancingeus. Manéhna mampu ngajojo sacara agrésif kana karanjang, ogé narik musuhna pikeun nyieun palanggaran samineng-minengna; 8.722 kali alungan bébasna minangka ka-11 pangluhurna dina sajarah NBA.[96] Ku majuna karir, Jordan ogé ngembangkeun kamampuan pikeun ngaluncatan musuhna jeung nyitak angka ku cara khasna fadeaway jump shot, ngagunakeun kamampuan ngalayangna pikeun ngagileuk tina usaha-usaha blok musuhna. Mungguhing Hubie Brown, ku gerakanna wungkul gé geus méh-méhan teu kabendung.[97] Najan dikritik ku média minangka pamaén hawek dina wanci awal karirna, rata-rata assist-na nu 5,3 [31] nunjukkeun yén Jordan osok babagi ka baturna.

Taun 1988, Jordan dileler ku Panghargaan Pamaén Batahan Taun Ieu NBA sarta jadi hiji-hijina pamaén nu mampu meunangkeun boh Panghargaan Pamaén Batahan boh Panghargaan MPV dina karirna (satuluyna diimbangan ku Hakeem Olajuwon, David Robinson jeung Kevin Garnett; Olajuwon minangka pamaén séjénna sajaba ti Jordan nu mampu meunangkeun kadua panghargaan dina musim nu sarua).[98] Manéhna gé jadi paringkat katilu dina total ngarebut bal ku 2.514 kali, sahandapeun John Stockton jeung Jason Kidd.[99]

Statistik karir NBA[édit | édit sumber]

Legend
 JM Jumlah maén  MA Maén ti awal MPM Minutes per maén
GL% Perséntase gul lapangan 3P% Perséntase 3poin TB% Perséntase témbakan bébas
RPM Rebounds per maén APM Assists per maén SPM Steals per maén
BPM Blocks per maén PPM Poin per maén Kandel Pangluhurna dina karir
Nandaan musim Jordan jadi juara NBA
* Mingpin liga
# Rekor NBA

Musim régulér[édit | édit sumber]

Taun Téam JM MA MPM GL% 3P% TB% RPM APM SPM BPM PPM
1984–85 Chicago 82 82 38,3 0,515 0,173 0,845 6,5 5,9 2,4 ,8 28,2
1985–86 Chicago 18 7 25,1 0,457 0,167 0,840 3,6 2,9 2,1 1,2 22,7
1986–87 Chicago 82 82 40,0 0,482 0,182 0,857 5,2 4,6 2,9 1,5 37,1*
1987–88 Chicago 82 82 40,4* 0,535 0,132 0,841 5,5 5,9 3,2* 1,6 35,0*
1988–89 Chicago 81 81 40,2* 0,538 0,276 0,850 8,0 8,0 2,9 ,8 32,5*
1989–90 Chicago 82 82 39,0 0,526 0,376 0,848 6,9 6,3 2,8* ,7 33,6*
1990–91† Chicago 82 82 37,0 0,539 0,312 0,851 6,0 5,5 2,7 1,0 31,5*
1991–92† Chicago 80 80 38.8 0,519 0,270 0,832 6,4 6,1 2,3 0,9 30.1*
1992–93† Chicago 78 78 39.3 0,495 0,352 0,837 6,7 5,5 2,8* 0,8 32.6*
1994–95 Chicago 17 17 39.3 0,411 0,500 0,801 6,9 5,3 1,8 0,8 26.9
1995–96† Chicago 82 82 37.7 0,495 0,427 0,834 6,6 4,3 2,2 0,5 30.4*
1996–97† Chicago 82 82 37.9 0,486 0,374 0,833 5,9 4,3 1,7 0,5 29.6*
1997–98† Chicago 82 82 38.8 0,465 0,238 0,784 5,8 3,5 1,7 0,5 28.7*
2001–02 Washington 60 53 34.9 0,416 0,189 0,790 5,7 5,2 1,4 0,4 22.9
2002–03 Washington 82 67 37.0 0,445 0,291 0,821 6,1 3,8 1,5 0,5 20.0
Karir 1,072 1,039 38,3 0.497 0,327 0,835 6,2 5,3 2,3 0,8 30,1#
All-Star 13 13 29,4 0.472 0,273 0,750 4,7 4,2 2,8 0,5 20,2

Playoffs[édit | édit sumber]

Taun Téam JM MA MPM GL% 3P% TB% RPM APM SPM BPM PPM
1985 Chicago 4 4 42,8 0,436 0,125 0,828 5,8 8,5 2,8 1,0 29.3
1986 Chicago 3 3 45,0 0,505 1,000 0,872 6,3 5,7 2,3 1,3 43.7
1987 Chicago 3 3 42,7 0,417 0,400 0,897 7,0 6,0 2,0 2,3 35.7
1988 Chicago 10 10 42,7 0,531 0,333 0,869 7,1 4,7 2,4 1,1 36.3
1989 Chicago 17 17 42,2 0,510 0,286 0,799 7,0 7,6 2,5 0,8 34.8
1990 Chicago 16 16 42,1 0,514 0,320 0,836 7,2 6,8 2,8 0,9 36.7
1991† Chicago 17 17 40,5 0,524 0,385 0,845 6,4 8,4 2,4 1,4 31.1
1992† Chicago 22 22 41,8 0,499 0,386 0,857 6,2 5,8 2,0 0,7 34.5
1993† Chicago 19 19 41,2 0,475 0,389 0,805 6,7 6,0 2,1 0,9 35.1
1995 Chicago 10 10 42,0 0,484 0,367 0,810 6,5 4,5 2,3 1,4 31.5
1996† Chicago 18 18 40,7 0,459 0,403 0,818 4,9 4,1 1,8 0,3 30.7
1997† Chicago 19 19 42,3 0,456 0,194 0,831 7,9 4,8 1,6 0,9 31.1
1998† Chicago 21 21 41,5 0,462 0,302 0,812 5,1 3,5 1,5 0,6 32.4
Karir 179 179 41.8 0,487 0,332 0,828 6,4 5,7 2,1 0,8 33,4

#

Paninggalan[édit | édit sumber]

Jordan di 1997

Bakat Jordan geus atra dina awal karir NBA-na: dina Bulan Nopémber manéhna disajajarkeun jeung Julius Erving.[100] Larry Bird nyarita yén manéhna "Can kungsi ningali sasaha waé nu siga manéhna", jeung Jordan téh minangka "Hiji-hijina", sarta pamaén panghadéna nu pernah katempo ku dirina sajajar jeung Wayne Gretzky salaku atlét.[101] Sanggeus manéhna nyitak 63 poin ngalawan Boston Celtics dina tanggal 20 April 1986, Bird ngagambarkeun Jordan minangka "Déwa nu nyamur jadi Michael Jordan".[29]

Jordan mingpin rékor nyitak angka dina sapuluh musim NBA (rékor NBA) sarta nyaruaan Wilt Chamberalin dina rékor tujuh kali noron.[23] Manéhna ogé kapilih salapan kali dina tim kahiji NBA All-Defensive (rékor NBA bareng jeung Gary Payton, Kevin Garnett jeung Kobe Bryant). Jordan ogé nyekel rékor rata-rata nyitak angka dina musim régulér jeung playoff ku 30,1 jeung 33,4 poin per maén.[23] Poin total Jordan, 5.987 dina playoff mangrupa kadua pangluhurna dina sajarah NBA. Manéhna pangsiun ku 32.292 poin dina musim régulér nempatan posisi kalima dina salila NBA sahandapeun Karim Abdul Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant jeung LeBron James.[102]

Ku meunangna MVP musim régulér lima kali (tempat kadua bareng jeung Bill Russel - ngan Kareem Abdul Jabbar wungkul nu kungsi meunang genep kali), genep MPV Final (rékor NBA) sarta tilu kali MPV tanding NBA Kabéh Béntang, Jordan jadi pamaén nu pangpinuhna ku gelar dina sajarah NBA.[55] Jordan kaasup dina 50 pamaén panghébatna dina taun 1996. Manéhna ogé kaasup hiji tina tujuh pamaén nu kungsi meunangkeun kajuaraan NCAA, NBA jeung madali emas Olimpiade (kituna téh dua kali dina taun 1984 jeung 1992).[103] Jordan jeung Pippen minangka ngan dua-duana pamaén nu bisa meunangkeun genep Final NBA pikeun hiji tim. Dina pamilihan tanding Kabéh Bintang, Jordan pangremenna kapilih, sajumlah salapan kali, ngaleuwihan pamaén mana ogé.[104]

"Michael Jordan heula, karak urang-urang." - Magic Johnson

Réa pangwartaan nyebutkeun yén Jordan téh pamaén bola baskét panghadéna sapanjang waktu.[105] Dina taun 1999, hiji survéy jurnalis, atlét jeung nu séjénna ti ESPN nempatkeun Jordan minangka atlét Amérika Kalér panghadéna dina abad 20, saluhureun béntang-béntang saperti Babe Ruth jeung Muhammad Ali.[106] Jordan nempatan paringkat kadua dina daptar 20 atlét vérsi Associated Press dina Bulan Désémber 1999.[107] Minangka tambahan, Associated Press milih Jordan minangka pamaén baskét abad 20. Jordan ogé rékor mucunghul dina kaper Sports Illustrated sajumlah 50 kali.[108] Dina edisi Séptémber 1996 Sport, nu mangrupa edisi tepung taun ka-50, Jordan disebut minangka atlét panghadéna dina mangsa 50 taun katukang.[109]

Kamampuan ngalayang Jordan, kaébréhkeun dina Kajuaraan Pasanggiri Slam Dunk dina taun 1987 jeung 1988, diaku ku réa jelema minangka ngabogaan pangaruh ka générasi pamaén ngora. Sawatara pamaén NBA - kaasup LeBron James jeung Dwyane Wade - geus ngaku yén Jordan téh panutan maranéhna nalika maranéhna tumuwuh déwasa. Komentator ngalandi sajumlah pamaén générasi lanjutan ku sebutan "Tutuluyan Michael Jordan" nalika arasup ka NBA, kaasup anu kasebut téh Penny Hardaway, Grant Hill, Allen iverson, Bryant, James, Vince Carter jeung Dwyane Wade. Najan Jordan téh mangrupa pamaén nu masagi, gambaran "Air Jordan"-na sering dianggap sacara teu dihaja jadi marga lantaran ngorotanna kamampuan témbakan luncat, batahan jeung kamampuan dasar ti pamaén-pamaén ngora. Hiji fakta nu Jordan sorangan manghanyakalkeun.

Mangsa jaya-jayana, Jordan geus ningkatkeun status permaénan. Rating télévisi naék ngan wungkul mun manéhna maén.[110] Popularitas NBA di AS ngorotan sanggeus gelar pamungkasna.[110] Ti saprak 2015, rating Final teu kungsi nepi kana tingkat nalika manéhna meunangkeun gelar juara.[111]

Jordan narima Madali Kamerdékaan Présidénsial ti Présidén Barack Obama di Gedong Putih

Agustus 2009, Balé Kahormatan Bal Baskét Naismith Memorial di Springfield muka pajangan Michael Jordan nu eusina barang-barang ti mangsa manéhna karir di Kampus jeung di NBA, ogé wanci keur di Tim Impian 1992. Pajangan ogé mibanda sarung tangan bésbol pikeun nandakeun karir pondok Jordan di Liga Bésbol Minor.[112] Taun 2016 Présidén Barack Obama ngajénan Jordan ku Madali Kamerdékaan Présidénsial.[113]

Kahirupan pribadi[édit | édit sumber]

Jordan kawin ka Juanita Vanoy dina Bulan Séptémber 1989, sarta ngabogaan dua budak lalaki, Jeffrey jeung Marcus jeung hiji budak awéwé, Jasmine. Jordan jeung Vanoy ngarajukeun cerai dina tanggal 4 Januari 2002, cenah geus teu alakur, tapi islah deui dina sawatara waktu. Tuluy ngarajukeun cerai deui jeung tuluy jadi dina tanggal 29 Désémber 2006, koméntarna yén putusan éta téh "silih untungkeun jeung tingtrim".[114] Kabéjakeun yén Juanita nampa $160 juta dolar gono gini, ngajadikeun hal éta minangka cerai sélébriti pangtohagana dina catetan publik mangsa harita.[115]

Taun 1991, Jordan meuli sawidang tanah di Highland Park, Illinois, pikeun ngawangun hiji gedong ukuran 5.200 m2 nu karak anggeus opat taun ti harita. Taun 2012 gedongna téh didaptarkeun kana daptar gedong nu rék dijual di Highland Park.[116]

Tanggal 21 Juli 2006, hakim Wilayah Cook, Illinois mutuskeun Jordan teu kudu mayar ka manten kabogohna Karla Knafel sajumlah $5 juta dina tuntutan klaim kontrak.[117] Jordan disebut-sebut geus mayar $250.000,- ka Knafel pikeun ngajaga rusiah hubungan maranéhna.[118][119] Knafel ngaku yén Jordan ngajanjikeun $5 juta pikeun tetep répéh sarta satuju teu ngajukeun hak pangakuan bapa sanggeus Knafel sadar yén manéhna keur kakandungan di taun 1991. Tés DNA ngabuktikeun yén Jordan lain bapa ti budak éta.[117]

Jordan ngalamar kabogoh heubeulna (nu lianna), saurang modél Kuba-Amérika, Ybette Prieto dina Natal 2011.[120] Maranéhna jatuk rami dina tanggal 27 April 2013 di Garéja Episcopal Bathesda Sisi Laut.[121] Tanggal 11 Pebruari. Yvette ngalahirkeun dua budak sakembaran dingaranan Victoria jeung Ysabel.[122] Jordan jadi aki dina taun 2019 nalika budak awéwéna, Jasmin, ngalahirkeun. Minantuna nyaéta manten pamaén Indiana Pacer, Rakeem Christmas.[123]

Figur média jeung kapentingan bisnis[édit | édit sumber]

Iklan[édit | édit sumber]

Michael Jordan di 2008

Jordan mangrupa figur olahraga nu paling payu dina sajarah. Manéhna jadi juru wicara utama pikeun mérek-mérek saperti Nike, Coca Cola, Chevrolet, Gatorade, McDonald's, Ball Park Franks, Rayovac, Whéaties, Hanes jeung MCI.[124] Jordan ngabogaan hubungan nu panjang jeung Gatorade, minton dina leuwih ti 20 iklan ti saprak taun 1991, kaasup iklan "Be Like Mike" nu dinyanyikeun ku barudak, miharep hayang siga Jordan.[124]

Nike ngajieun hiji sapatu khusus pikeun manéhna, disebut Air Jordan dina taun 1984.[125] Salah sahiji iklan komérsil Jordan nu populér pikeun éta sapatu ngalibatkeun Spike Lee ti Mars Blackmon. Dina iklan éta Lee néangan sumber kakuatan Jordan sarta yakin yén éta téh "pasti gara-gara sapatuna". Antukna Jordan diréka ku Nike jadi hiji divisi nu nyorangan ku ngaran "Mérek Jordan".[124]

Jordan ogé ngilu aub dina karakter kartun Looney Tunes. Hiji iklan Nike nu disiarkeun dina Super Bowl XXVI taun 1992 mintonkeun Jordan jeung Bugs Bunny maén baskét.[126] Iklan Super Bowl éta ngailhaman filem Space Jam nu dibentangan ku Jordan jeung Bugs dina hiji dongeng fiksi nu dijieun nalika reureuh kahiji tina baskét.[127] Jordan ogé minton dina vidio musik Michael Jackson, "Jam" (1992).[128]

Panghasilan taunan Jordan tina iklan dikira-kira nepi kana 40 juta dolar.[129] Katambah mun Jordan maén, tikét patandingan béak-béak waé boh kandang boh tandang.[130] Hal ieu ngaalatankeun Jordan nyepeng rékor dina hal gajih pamaén ku néken kontrak taunan nu hargana leuwih ti $30 juta / taun.[131]

Lolobana, transaksi iklan Jordan, kaasup jeung Nike, diatur ku agénna, David Falk.[132] Jordan ngagambarkeun Falk minangka "panghadé-hadéna dina widangna" jeung "manéhna wijaksana dina marketing tur hadé. Manéhna nu ngabogaan konsép Air Jordan."

Lalampahan bisnis[édit | édit sumber]

Bulan Juni 2010, Jordan asup kana 20 sélébriti pangkawasana di dunia ku majalah Forbes ku alatan panghasilan $55 juta antara Juni 2009 jeung Juni 2010. Numutkeun artikel Forbes, mérek Jordan ngahasilkeun $1 juta pangjualan pikeun Nike.[133] Juni 2014, Jordan kasebutkeun jadi pamaén NBA munggaran nu jadi miliarder, sanggeus manéhna nambahan sahamna di Charlotte Hornets tina 80% kana 89,5%.[134] 20 Januari 2015, Jordan diajén ku Jurnal Charlotte Business minangka Jalma Bisnis Taun Ieu taun 2014.[135] Taun 2017, manéhna jadi pamilik bagéan ti Miami Marlins ti Bisbol Liga Utama.[136]

Forbes ngitung Jordan minangka atlét nu panghasilanna pangluhurna dina taun 2017.[137] Panghasilan Jordan tina mérek Jordan jeung Iklan dikira-kira nepi ka $110 juta, panggedéna dibanding pangsiunan atlét mana oge.[138] Taun 2019 Jordan kajojo salaku urang Afrika-Amérika katilu pangbengharna, sarua jeung taun 2018, sahandapeun Robert F. Smith jeung Oprah Winfrey.[139]

Jordan ogé rererongan ngabogaan grup otomotif nu maké ngaran manéhna. Pausahaanna boga pakuat pakati jeung Nissan dina taun 1990[140] sarta jeung Lincoln Mercury ti taun 1995 nepi ka tutupna Juni 2009.[141] Pausahaanna gé mibanda waralaba Nissan di Glen Burnie, Maryland. Restoran ogé kaasupkeun kana bisnis Jordan. Restoranna di antarana restoran stik di Terminal Pusat Raya di Kota New York.[142]

Jordan ogé mangrupa Invéstor utama dina hiji bisnis golep, Grove XXIII, nu ayeuna keur diwangun di Martin County, Florida.[143]

Amal[édit | édit sumber]

Ti taun 2001 ka 2014, Jordan ngayakeun turnamén golep taunan, the Michael Jordan Celebrity Invitational nu ngumpulkeun duit pikeun rupa-rupa kagiatan amal.

Taun 2018, Jordan jadi Pupuhu Duta Besar Harepan pikeun Yayasan Nyieun Pangharepan / Make-A-Wish Foundation.[144] Dina taun 2019 manéhna hasil ngumpulkeun dana leuwih ti $5 juta sarta ngabulkeun leuwih ti 200 pangharepan pikeun organisasi éta.[145]

Taun 2015, Jordan nyumbangkeun hasil duit daméi ti hiji supermarket nu maké ngaranna tanpa ijin ka 23 rupa-rupa amal di Chicago.[146]

Taun 2019, manéhna nyumbangkeu $7 juta pikeun ngawaragadan dua Klinik Kulawarga Michael Jordan Novan Héalth di Charlotte, Karolina Kalér.[147] Taun éta kénéh sanggeus Topan Florence narajang North Carolina, kaasup lemburna, Wilmington, Jordan nyumbangkeun $2 juta pikeun dana bantuan.[148] Ogé nyumbangkeun $1 juta sabadana Topan Dorian di Bahama.[149]

Taun 2019, 300 sapatu sneaker Jordan meunang ngararancang manéhna dilelang pikeun amal ka Yayasan Charlotte Hornets.[150] Mérek Jordan ngajalankeun Béasiswa Wings, nu geus dibikeun ka leuwih ti 225 mahasiswa nu kurang mampu ti saprak taun 2015.[151]

Buku[édit | édit sumber]

Jordan ngarang sawatara buku nu fokus kana kahirupanna, karir baskét sarta sawangan dunia.

  • Rare Air: Michael on Michael (1993) bareng jeung Mark Vancil and Walter Iooss.
  • I Can't Accept Not Trying: Michael Jordan on the Pursuit of Excellence (1994) reujeung Mark Vancil jeung Sandro Miller.
  • For the Love of the Game: My Story (1998) reujeung Mark Vancil.
  • Driven from Within (2005) reujeung Mark Vancil.

Panghargaan jeung pangajénan[édit | édit sumber]

James Worthy, Jordan, jeung Dean Smith taun 2007 dina laga panghargaan tim bal baskét 1957 jeung 1982 North Carolina Tar Heels.

Kampus[édit | édit sumber]

  • Juara Nasional NCAA – 1981–82[152]
  • Pamaén Anyar ACC Taun Ieu – 1981–82[153]
  • Dua kali Konsénsus Tim Kahiji Kabéh Amérika NCAA – 1982–83, 1983–84[153]
  • Pamaén Bal Baskét Lalaki Taun Ieu ACC – 1983–84[153]
  • Pamaén Kampus USBWA Taun Ieu – 1983–84[154]
  • Pamaén Kampus Naismith Taun Ieu – 1983–84[23]
  • Tropi Adolph Rupp – 1983–84[155]
  • Panghargaan John R. Wooden – 1983–84[23]
  • Nomer 23 dipermanénkeun ku North Carolina Tar Heels[156]

NBA[édit | édit sumber]

  • Genep kali Juara NBA - 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998[23]
  • Genep kali MPV Final NBA - 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998[55]
  • Lima kali MVP NBA - 1998, 1991, 1992, 1996, 1998[23]
  • Sapuluh kali mingpin nyetak angka NBA – 1987–1993, 1996–1998[55]
  • 14 kali Kabéh Bintang NBA – 1985–1993, 1996–1998, 2002, 2003[55]
  • Tilu kali MPV Laga Kabéh Bintang NBA – 1988, 1996, 1998[55]
  • Sabelas kali Tim Kabéh NBA:
  • Tim kahiji– 1987–1993, 1996–1998[23]
  • Tim kadua – 1985[23]
  • Salapan kali Tim Kahiji Kabéh Pamaén Batahan NBA – 1988–1993, 1996–1998[23]
  • Dua kali juara Pasanggiri Slam Dunk NBA – 1987, 1988[23]
  • Rookie Taun Ieu NBA – 1984[23]
  • Dua kali nampa panghargaan IBM – 1985, 1989[152]
  • Pamaén Batahan NBA Taun Ieu – 1987[152]
  • Kasebut dina 50 Pamaén Pangonjoyna dina Sajarah NBA di taun 1996[23]
  • Nomer 23 dipaténkeun ku Chicago Bulls[157]
  • Nomer 23 dipaténkeun ku Miami Héat[157]

Séjénna[édit | édit sumber]

  • Dua kali Dinding Panghargaan Bola Baskét Mémorial Naismith
    • kelas 2009 – pribadi[158]
    • kelas 2010 – salaku anggota "Tim Impian"[159]
  • Témbok Panghargaan Olimpiade AS – kelas 2009 (salaku anggota "Tim Impian")[160]
  • Témbok Panghargaan FIBA – kelas 2015[161]
  • Dua Madali Emas Olimpiade – 1984, 1992[23]
  • Meunang "Tilu Makuta Bola Baskét"[103]
  • TIlu kali Atlét Taun Ieu Associated Press – 1991, 1992, 1993[162]
  • Olahragawan Taun Ieu Sports Illustrated – 1991[163]
  • Ruas jalan di Madison Street di Chicago diganti ngaran jadi Michael Jordan Drive – 1994[164]
  • Réngking No. 1 ku majalah Slam Top 50 Pamaén Taun Ieu[165]
  • Réngking No. 1 ku ESPN SportsCentury's Top Atlét Amérika Kalér di Abad 20[106]
  • Témbok Panghargaan Olahraga North Carolina[166]
  • Pameunang Marca Leyenda 1997[167]
  • 10 kali nampa ESPY Award (dina rupa-rupa kategori)[168]
  • Patung di sahareupeun Aréna United Center[169]
  • Madali Kamerdékaan Présidénsial 2016[113]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Réferensi[édit | édit sumber]

  1. Rein, Kotler and Shields, k. 173.
  2. Berkow, Ira. "Sports of The Times; Air Jordan And Just Plain Folks", The New York Times, 15 Juni 1991. Diakses tanggal 11 Pébruari 2009.
  3. Michael Jordan biography, 23jordan.com. Diaksés 23 Nopémber 2007.
  4. Associated Press, "Michael Jordan's big brother ends Army career", charlotte.com, 16 Méi 2006. Diaksés 9 Méi 2017.
  5. a b Halberstam, pp. 20–21.
  6. a b Poppel, Seth. "Michael Jordan Didn't Make Varsity—At First", Newsweek, 17 Oktober 2015. Diaksés 28 Juni, 2017. Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "varsity" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  7. Michael Jordan – High School, Amateur, and Exhibition Stats, basketball-reference.com. Diakses tanggal 17/12/2018.
  8. Michael Jordan – High School, Amateur, and Exhibition Stats, basketball-reference.com. Diaksés 17 Désember 2018.
  9. Halberstam, kk. 67–68.
  10. Halberstam, pp. 67–68.
  11. a b c d e Michael Jordan, databaseBasketball.com. Archived tina nu orisinil tanggal 22/02/2019. Diaksés 9/07/2019.
  12. qtd. in Lazenby, Roland. "Michaelangelo: Portrait of a Champion". Michael Jordan: The Ultimate Career Tribute. Bannockburn, Illinois: H&S Media, 1999. k. 128.
  13. DuPree, David (Citakan:ISO date/fr2). "Trail Blazers don't regret bypassing Jordan". USA Today: p. 6C 
  14. Schoenfield, David. The 100 worst draft picks ever, ESPN. Diaksés 20/10/2013.
  15. Morris, Mike. "The Legend: A Highlight-Reel History of the NBA's Greatest Player". Michael Jordan: The Ultimate Career Tribute. Bannockburn, Illinois: H&S Media, 1999. k. 67.
  16. Fogel, Anna. "Michael Jordan’s College Transcript Reveals He Took Beginning Tennis, Majored in Geography", New England Sports Network, 10 Januari 2014. Diaksés 27 Juli 2018.
  17. Michael Jordan, databaseBasketball.com. Archived tina nu asli tanggal 10 Januari 2009. Diaksés 9 Juli 2019.
  18. Goldaper, Sam. "Jordan dazzles crowd at Garden", The New York Times, 19/10/1984. Diaksés 7/03/2007.
  19. Johnson, Roy S. "Jordan-Led Bulls Romp Before 19,252", The New York Times, 09/09/1984. Diaksés 07/11/2007.
  20. Driven From Within, WorldCat. Diaksés 3 Januari 2019.
  21. a b Goldaper, Sam. "Jordan dazzles crowd at Garden", The New York Times, 19/10/1984. Diaksés 07/03/2007.
  22. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Michael Jordan, National Basketball Association. Diaksés 15 Januari 2007. Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nbah" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nbah" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nbah" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  23. a b c d e f g h i j k l Michael Jordan bio, National Basketball Association. Diaksés 9 Mei 2017. Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nba.combio2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  24. Chicago Bulls (1966 –), 14, 2007, databasebasketball.com. Diaksés 9 Juni 2017.
  25. a b c d e f g Chicago Bulls (1966 –), databasebasketball.com. Diaksés 9 Juni 2017. Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "dbbulls2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "dbbulls2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "dbbulls2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "dbbulls2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "dbbulls2" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  26. "Worst Records of Playoff Teams", The Sporting News (April 28, 1986), p. 46.
  27. Top 10 Teams in NBA History, Citakan:Webarchive, National Basketball Association. Diaksés 2 Agustus 2019.
  28. a b God Disguised as Michael Jordan, National Basketball Association. Diaksés 17 Januari 2007. Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "nbadisguised" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  29. Porter, p. 34.
  30. a b Michael Jordan, databaseBasketball.com. Archived from the original on 22 Pébruari 2009. Diaksés 9 Juli 2019.
  31. NBA & ABA Single Season Leaders and Records for Points, basketball-reference.com. Diaksés 20 Juli 2018.
  32. "Jordan Adds Most Valuable Player Award to Honors", The Washington Post (May 26, 1988), p. D8.
  33. a b c Michael Jordan statistics, Citakan:Webarchive, National Basketball Association. Diaksés 2 Agustus 2019.
  34. https://web.archive.org/web/20070109104338/http://www.nba.com/playerfile/michael_jordan/bio.html Michael Jordan bio, National Basketball Association. Diaksés 9 Méi 2017.
  35. Halberstam, p. 235.
  36. a b Chicago Bulls 1990–91 Game Log and Scores, databasebasketball.com. Diaksés 9 Juni 2017. Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "1990–91" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  37. Brown, Clifton. Basketball; Bulls Brush Aside Pistons for Eastern Title, The New York Times, 28 Mei 1991. Diaksés 8 April 2008.
  38. a b c d e Finals Most Valuable Player, National Basketball Association. Diaksés 6 Pébruari 2008.
  39. 1992–93 NBA Awards Voting, basketball-reference.com. Diaksés 1 Séptémber, 2018.
  40. a b Paxson's Trey Propels Bulls Into NBA History, Citakan:Webarchive, National Basketball Association. Diaksés 2 Agustus 2019.
  41. McCallum, Jack. "'The Desire Isn't There'", Sports Illustrated, October 18, 1993. Diaksés 5 Maret 2017.
  42. Berkow, Ira. "A Humbled Jordan Learns New Truths", The New York Times, April 11, 1994. Diaksés 16 Januari 2007.
  43. Martin, Andrew. "'I Believe We Killed Jordan's Dad'", 4 Januari 1996. Diaksés 14 Nopémber 2017.
  44. a b Janofsky, Michael (August 16, 1993). "Two Men Are Charged With Murder Of Jordan", The New York Times. Diaksés 9 Pébruari 2017.
  45. a b Mitchell, Alison. The Nation; "So Many Criminals Trip Themselves Up", The New York Times, August 22, 1993. Diaksés 24 Maret 2008.
  46. "Michael Jordan, family attend groundbreaking ceremony for James Jordan Center". Jet (Johnson Publishing Company) 88 (14): 51–53. August 14, 1995. ISSN 0021-5996. https://books.google.com/books?id=kjgDAAAAMBAJ&pg=PA51#v=onepage&q&f=false. 
  47. Jordan, p. 100.
  48. Thomsen, Ian; Rodgers, Ted (October 18, 1993). "Europe loses a role model; Even in countries where basketball is a minor pursuit, Jordan's profile looms large – includes related article on Jordan's stature in Japan". The Sporting News 216 (16): 35. ISSN 0038-805X. 
  49. The Sporting News Official NBA Register 1994–95, p. 334.
  50. a b Lazenby, pp. 511–512.
  51. "Michael Jordan returns to Bulls in overtime loss to Indiana Pacers – Chicago Bulls". Jet (Johnson Publishing Company) 87 (21): 51–53. April 3, 1995. ISSN 0021-5996. https://books.google.com/books?id=ajkDAAAAMBAJ&pg=PA51. 
  52. Walks, Matt (May 7, 2015). "Flashback: 20 years ago today, Anderson forces MJ back to No. 23". ESPN. Diakses tanggal May 8, 2015. 
  53. Heisler, Mark. "NBA Fines Jordan for Shoes, Bulls for No. 23", Los Angeles Times, May 12, 1995. Diaksés 22 April 2017.
  54. a b c d e f g h Michael Jordan, basketball-reference.com. Diaksés 8 Pébruari 2008.
  55. Chicago Bulls 1996–97 Game Log and Scores, Citakan:Webarchive databasebasketball.com. Diaksés 9 Juni 2017.
  56. Belock, Joe (11 Pébruari 2015). "NBA All-Star Game's most memorable moments", New York Daily News. Diaksés June 5, 2016.
  57. Lazenby, p. 596.
  58. Greatest Finals Moments, Citakan:Webarchive, National Basketball Association. Diaksés 2 Agustus 2019.
  59. Ryan, Jeff. History of the NBA Finals: Chicago Bulls vs. Utah Jazz – 1998, sportingnews.com. Diaksés 9 Méi 2017.
  60. Kruger, pp. 55–56, 59.
  61. Wise, Mike (16 Januari 19, 2002). "Pro Basketball; It's Bitter In Chicago For Jordan", The New York Times. Diaksés June 5, 2016.
  62. Wise, Mike (16 Januari 21, 1999). "Pro Basketball; The Business Of Basketball Now Begins In Earnest", The New York Times. Diaksés June 5, 2016.
  63. Sandomir, Richard. Jordan Sheds Uniform for Suit as a Wizards Owner, The New York Times, 20 Januari 2000. Diaksés 24 Maret 2008.
  64. Pollin's decision to cut ties leaves Jordan livid, ESPN, 9 Méi 2003. Diaksés December 23, 2008.
  65. a b Araton, Harvey. "Sports of The Times; Old Coach Rejoins Old Warrior", The New York Times, 2 Oktober 2001. Diaksés 12 Pébruari 2009.
  66. a b White, Joseph. "Jordan comeback raises questions", cbc.ca, September 23, 2001. Diaksés 12 Pébruari 2009.
  67. Associated Press. Jordan watched Lemieux's comeback very closely, ESPN, 2 Oktober 2001. Diaksés 7 Maret 2007.
  68. Bryant, West hold on to win NBA All-Star game, Citakan:Webarchive, National Basketball Association, 26 Pébruari 2012. Diaksés 2 Agustus 2019.
  69. a b Jordan Pours in History-Making 43, Citakan:Webarchive, National Basketball Association, 21 Pébruari 2003. Diaksés 2 Agustus 2019.
  70. Maaddi, Rob. Collins feels Jordan's pain, Associated Press, USA Today, November 29, 2001. Diaksés 11 Maret 2007.
  71. Associated Press. Bad chemistry left MJ unable to win in Washington, Sports Illustrated, April 12, 2003. Diaksés 9 Méi 2017.
  72. Johnson, K. C. Lengthy ovation moves Jordan, Chicago Tribune, 16 Januari 25, 2003. Diaksés 7 Oktober 2010.
  73. Heat retires first number, Sports Illustrated, April 11, 2003. Diaksés 9 Méi 2017.
  74. Associated Press. Thanks, but no thanks: Jordan not interested in ceremonial starting role, Sports Illustrated, 8 Pébruari 2003. Diaksés 9 Méi 2017.
  75. Zeisberger, Mike. Vince's wild ride, slam.canoe.ca, December 18, 2004. Diaksés April 18, 2007.
  76. a b Games of the XXIIIrd Olympiad – 1984, USA Basketball, Inc. Diaksés 26 Maret 2017.
  77. Games of the XXVth Olympiad – 1992, USA Basketball Inc. Diaksés 26 Maret 2017.
  78. Wise, Mike. "Pro Basketball; Jordan's Strained Ties to Wizards May Be Cut", The New York Times, 4 Méi 2003. Diaksés 12 Pébruari 2009.
  79. Michael Jordan Still Flying High, CBS News, August 20, 2006. Diaksés 15 Januari, 2007.
  80. Grass, Ray (June 22, 2006). "Michael Jordan is now riding superbikes", Deseret News. Diaksés 31 Agustus 2017.
  81. Jordan Suzuki Previews The AMA Superbike Championship Finale At Mazda Raceway Laguna Seca, Roadracing World & Motorcycle Technology, September 11, 2007. Diaksés 26 Maret 2009.
  82. Meyer, Gregory. Jordans to pledge $5M to Hales Franciscan H.S., chicagobusiness.com, 13 Maret 2006. Diaksés July 28, 2008.
  83. Jordan Brand Donates $500,000 to Boys and Girls Club in Louisiana, Reuters, 14 Pébruari 2008. Diaksés 9 Méi 2017.
  84. Michael Jordan to Become Part Owner of the Charlotte Bobcats, National Basketball Association, 15 Juni 2006. Diaksés 26 Maret 2017.
  85. Associated Press. Shinn says others interested in buying piece of Hornets, lubbockonline.com, 10 Méi 1999. Diaksés 16 Januari 3, 2014.
  86. Cox, Marty (16 Pébruari 2010). "Michael Jordan & Charlotte Bobcats – NBA Legend Wants to Buy Team, Report", National Ledger. Diaksés 31 Agustus 2017.
  87. Hornets all the buzz in Charlotte, ESPN, Associated Press, 20 Méi 2014. Diaksés 19 Pébruari 2019.
  88. Associated Press. MJ to buy controlling stake in Bobcats, ESPN, 27 Pébruari 2010. Diaksés 27 Pébruari 2010.
  89. Associated Press. Jordan purchase of Bobcats approved, ESPN, 17 Maret 2010. Diaksés 17 Maret 2010.
  90. Bonnell, Rick. "Michael Jordan selling large chunk of Hornets; won’t give up majority control". charlotteobserver.com. The Charlotte Observer. Diakses tanggal 3 October 2019. 
  91. Michael Jordan's Game-Winners: How Many Has Michael Made?, Citakan:Webarchive. National Basketball Association. Diaksés 2 Agustus 2019.
  92. DeCourcy, Mike. A suspension for talking trash? Mamma mia!, sportingnews.com, July 21, 2006. Diaksés 9 Méi 2017.
  93. Jackson, Phil. "Michael and Me", Citakan:Webarchive. Inside Stuff, June/July 1998, available at nba.com. Diaksés July 27, 2019.
  94. Condor, pp. xviii–xx.
  95. NBA & ABA Career Leaders and Records for Free Throw Attempts, basketball-reference.com. Diaksés October 22, 2018.
  96. Brown, Hubie. Hubie Brown on Jordan, Citakan:Webarchive, National Basketball Association. Diaksés 2 Agustus 2019.
  97. Ladewski, Paul. What Does He Do for an Encore?, Citakan:Webarchive, Hoop Magazine, December 1987, available at nba.com. Diaksés 2 Agustus 2019.
  98. Career Leaders for Steals, basketball-reference.com. Diaksés May 23, 2008.
  99. Gross, Jane. "Jordan Makes People Wonder: Is He the New Dr. J?", The New York Times, 21 Oktober 1984. Diaksés 7 Maret 2007.
  100. Verdi, Bob. "Bird Is Sold On Jordan, NBA's Future", Chicago Tribune, 7 Pébruari 1985. Diaksés June 5, 2018.
  101. NBA History – Points Leaders, ESPN. Diaksés April 16, 2019.
  102. a b "Basketball's Triple Crown". The Post Game.com. Diakses tanggal July 19, 2012. 
  103. Moving Pictures: All-Star Ballot winners, Citakan:Webarchive, National Basketball Association, 16 Januari 21, 2005. Diaksés 2 Agustus 2019.
  104. Michael Jordan: A tribute: Praise from his peers, NBA's 50 greatest sing MJ's praises, Sports Illustrated, 1 Pébruari 1999. Diaksés 9 Méi 2017.
  105. a b Top N. American athletes of the century, ESPN. Diaksés May 3, 2007.
  106. "Ruth, Didrikson Named Top Athletes", Los Angeles Times, 12 Désémber 1999. Diaksés 14 Méi 2017.
  107. Michael Jordan's 50 SI Covers, Sports Illustrated. Diaksés 14 Méi 2017.
  108. "Final Out: 1996", Sport, volume 90, issue 7, July 1999, p. 96.
  109. a b Rovell, Darren. NBA could cash in if TV ratings soar with Jordan, ESPN, September 23, 2001. Diaksés March 10, 2007.
  110. Kent, Milton (June 17, 2015). "NBA Finals TV ratings finish highest since Michael Jordan's last title", The Washington Post. Diaksés July 17, 2016.
  111. "Hall opens a Jordan exhibit", The New York Times (August 3, 2009), p. D5.
  112. a b "President Obama Names Recipients of the Presidential Medal of Freedom", whitehouse.gov. The White House. November 16, 2016. Diaksés November 16, 2016.
  113. Associated Press. Jordan, wife end marriage 'mutually, amicably', ESPN, December 30, 2006. Diaksés 15 Januari, 2007.
  114. Forbes: Jordan Divorce Most Costly Ever, The Washington Post, April 14, 2007. Diaksés 1 Maret 2013.
  115. Rodkin, Dennis. "Pébruari-2012/Michael-Jordan-Lists-Highland-Park-Mansion-for-29-Million/ Michael Jordan Lists Highland Park Mansion for $29 Million", Chicago Magazine, 29 Pébruari 2012. Diaksés May 16, 2012.
  116. a b Associated Press. "Judge says Jordan not obligated to pay ex-lover", USA Today, June 12, 2003. Diaksés 16 Januari 2007.
  117. Associated Press. "Judge: Alleged deal between Jordan, ex-lover invalid", ESPN, 22 Juli 2006. Diaksés 3 Maret 2011,
  118. Jordan's former girlfriend shouldn't get another cent, USA Today, November 25, 2002. Diaksés 12 Pébruari 2009.
  119. Troop, Caleb. "Bobcats owner Michael Jordan is engaged", WCNC-TV, 29 Desember 2011. Diaksés 14 Méi 2017.
  120. Garcia, Jennifer. "Michael Jordan Marries Model Yvette Prieto", People, April 27, 2013. Diaksés April 27, 2013.
  121. Michael Jordan, Yvette Prieto welcome twin girls, CBS News, 12 Pébruari 2014. Diaksés 20 Pébruari 2014.
  122. Herbert, Geoff. Rakeem Christmas welcomes baby, making Michael Jordan a grandfather, syracuse.com, May 18, 2019. Diaksés 20 Méi 2019.
  123. a b c Rovell, Darren. "Jordan's 10 greatest commercials ever", ESPN, 6 Pébruari 17, 2003. Diaksés 16 Januari 2007.
  124. Thompson, Phil. 'Banned' Air Jordans have slightly different history than Nike's narrative, Chicago Tribune, 31 Agustus 2016. Diaksés September 7, 2018.
  125. Horovitz, Bruce. 'Hare Jordan' May Give Animation Ads a Lift, Los Angeles Times, 28 Januari, 1992. Diaksés December 18, 2013.
  126. Porter, p. 96.
  127. ""Jam" (1992) – Michael Jackson's 20 Greatest Videos: The Stories Behind the Vision", Rolling Stone. Diaksés April 21, 2016.
  128. Redenbach, Andrew. A Multiple Product Endorser can be a Credible Source, Cyber-Journal of Sport Marketing. Diaksés 15 Méi 2017.
  129. Rovell, Darren. "Cashing in on the ultimate cash cow", ESPN, April 15, 2003. Diaksés 16 Januari 2007.
  130. "Michael Jordan signs deal with Bulls worth more than $30 million". Jet (Johnson Publishing Company) 82 (17): 51. 15 Séptémber 1997. ISSN 0021-5996. https://books.google.com/books?id=3z8DAAAAMBAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false. 
  131. Powell, Shaun (March 29, 1999). "Executive privilege". The Sporting News 223 (13): 10. ISSN 0038-805X. 
  132. "#20 Michael Jordan". Forbes, 2010. Diaksés September 8, 2010.
  133. Davis, Adam (June 20, 2014). Michael Jordan Becomes First Billionaire NBA Player, Citakan:Webarchive Fox Business Network. Diaksés 11 Maret 2018.
  134. Spanberg, Eric (20 Januari 2015). "Michael Jordan in tears as he accepts Business Person of the Year honors", Charlotte Business Journal. Diaksés 16 Januari 21. 2015.
  135. Jackson, Barry (August 11, 2017). "Loria agrees to sell Miami Marlins to Sherman and Jeter, source says", Miami Herald. Diaksés 3 Oktober 2017.
  136. Michael Jordan named world's highest-paid athlete ever, National Basketball Association, December 15, 2017. Diaksés 29 Desember 2017.
  137. Neuharth-Keusch, AJ (March 31, 2016). Michael Jordan tops Forbes' list of highest-paid retired athletes, USA Today. Diaksés 29 Desember 2017.
  138. Jacobs, Harrison (20 Pébruari 2018). Meet the world's richest black billionaires of 2018. Business Insider. Diaksés 16 Juni 2018.
  139. Mullaney, Timothy J. (December 13, 1995). "Jordan, partners hope car dealership scores big: Hoops star owns Glen Burnie outlet". The Baltimore Sun. Diaksés June 10, 2018.
  140. Burkitt, Janet (27 Pébruari 1997). "Michael Jordan Teams With Car Dealership". The Washington Post. Diaksés 24 Juni 2018.
  141. Potempa, Philip (December 28, 2011). "Scoring major points: Michael Jordan's Steak House new location a delicious win. The Times of Northwest Indiana. Diaksés 24 Juni 2018.
  142. "Michael Jordan course set to take flight in 2019". Golfweek. Gannett. 5 Pébruari 2018. Diakses tanggal 3 Oktober 2019. 
  143. "Make-A-Wish Foundation® Names Michael Jordan as Chief Wish Ambassador". Business Wire. 24 Januari, 2009. Diakses tanggal 3 Oktober 2019. 
  144. "Michael Jordan and Make-A-Wish Celebrate 30 Years of Granting Wishes Together". Look to the Stars. 28 Januari, 2019. 
  145. Janssen, Kim. "Michael Jordan hands court settlement to 23 Chicago nonprofits". chicagotribune.com. Chicago Tribune. Diakses tanggal 3 Oktober 2019. 
  146. Maloney, Jack. "Michael Jordan makes largest philanthropic donation ever to fund clinics in Charlotte". CBSSports.com. Diakses tanggal 3 Oktober 2019. 
  147. "Michael Jordan Donates $2 Million to Hurricane Florence Recovery". Complex. Diakses tanggal 3 Oktober 2019. 
  148. "Michael Jordan donates $1 million to hurricane relief in the Bahamas". CBS News. Diakses tanggal 3 Oktober 2019. 
  149. "Two Michael Jordan-Designed AJ1s Are Being Raffled Off For Charity". HYPEBEAST. Diakses tanggal 3 Oktober 2019. 
  150. Dodson, Aaron (18 June 2018). "Jordan Brand’s Wings Scholars on the life-changing moment they received their full non-athletic scholarships". The Undefeated. Diakses tanggal 3 October 2019. 
  151. a b c Michael Jordan's Honors, Citakan:Webarchive, National Basketball Association. Diaksés 2 Agustus 2019.
  152. a b c Hamm, Jordan Named ACC's Greatest Athletes, University of North Carolina, 13 Maret 2003. Diaksés 28 Oktober 2018.
  153. Oscar Robertson Trophy, United States Basketball Writers Association. Diaksés 28 Oktober 2018.
  154. Rupp Trophy Winners, Sports Reference LLC. Diaksés 28 Oktober 2018.
  155. Jamison's 33 Retired Wednesday Night, University of North Carolina, 29 Pébruari 2000. Diaksés 28 Oktober 2018.
  156. a b Reisinger, Adam. Inside the numbers on retired numbers around the NBA, ESPN, September 8, 2017. Diaksés 28 Oktober 2018.
  157. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Sam
  158. Scottie Pippen, Karl Malone enter Hall, ESPN, Association Press, August 14, 2010. Diaksés 1 Nopémber 2018.
  159. Dream Team Celebrates 25th Anniversary Of Golden Olympic Run, USA Basketball, July 26, 2017. Diaksés 1 Nopémber 2018.
  160. "Michael Jordan to be inducted into FIBA Hall of Fame", ESPN, July 17, 2015. Diaksés 20 Juli 2016.
  161. "AP Athletes of the Year", Associated Press. Diaksés October 11, 2017.
  162. Cover. Sports Illustrated, December 23, 1991. Diaksés 14 Méi 2017.
  163. Davis, Robert (1 Maret 1994). "Jordan to get his own street near stadium", Chicago Tribune. Diaksés 26 Nopémber 2016.
  164. The New Top 50, Slam, June 19, 2009. Archived from the original on 15 Méi 2013. Diaksés 12 Désémber 2018.
  165. Jordan to be inducted in NC Sports Hall of Fame, Newsday, Associated Press, 1 Désémber 2010. Diaksés 1 Nopémber, 2018.
  166. Marca Leyenda, Marca (in Spanish). Diaksés November 13, 2018.
  167. Snedeker, Lisa. Tiger Woods Wins Record 4 ESPYs, ABC News, 13 Pébruari 2001. Diaksés 1 Nopémber 2018.
  168. Rhodes, Steve. Even In Bronze, Jordan Spirit Is A Real Magnet, Chicago Tribune, November 7, 1994. Diaksés 1 Nopémber 2018.