Michelangelo Buonarroti

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Michelangelo Buonarroti

Michaelangelo Buonarroti atawa lengkepna dina basa Italia Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (dina basa Spanyol disebat Miguel Ángel; dina basa Perancis disebat Michel-Ange, anu hartina Malaikat Mikail) (gumelar 6 Maret 1475 – maot 18 Februari 1564 dina usia 88 taun) nyaéta saurang palukis, pamahat, pujangga, jeung Arsitek jaman Renaissance.[1]

Michelangelo dianggap sabagé seniman anu pang hadéna di jaman anjeunna hirup, jeung ti harita ajeunna tos dianggap salah sahiji seniman terbesar sapanjang masa.[2] Sababaraha karya-karyana ngawitan tina lukisan, patung, jeung arsitektur jadi peringkat kahiji dina jamanna.[2] Salah sahiji karyana anu terkenal nyaéta Fresko di lalangit Kapel Sistina.[2]

Awal Hirup[édit | édit sumber]

Michelangelo gumelar ping 6 Maret 1475 di Caprese Italia.[1] Anjenna nyaéta anak kadua tina lima bersaudara.[1] Indungna Francesca Neri del Miniato di Siena, maot nalika Michelangelo 6 taun.[1] Michelangelo diajar seni rupa dibimbing ku Domenico Ghirlandaio, tuluy ka Bertoldo di Giovanni, nu ahirna Giovanni méré saran pikeun diajar ka Lorenzo de Medici.[1] Tuluy Anjeunna nyieun sababaraha karya anu cukup ngagumkeun (pikeun usiana anu masih kénéh belasan taun), tapi can mampu nyieun ngaranna jadi leuwih terkenal, di antaranya[1]:

  • Madonna de la Salsa (1490-1492)[1]
  • Battle of the Centaurs (1491-1492)[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h Biografi
  2. a b c karya


Nulis.jpg