Momen mean

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Momen méan kth (atawa kth central moment) nilai-réal variabel acak X nyaéta kuantitas E[(X − E[X])k], nu mana E mangrupa operator ekspektasi. Sababaraha variabel random teu mibanda mean, dina kasus momen méan teu bisa dihartikeun. Momen méan kth salawasna dilambangkeun ku μk. Keur continuous univariate probability distribution nu mibanda probability density function f(x) momen méan μ nyaéta

Kadangkala kacida gampangna keur koversi momen asli ka momen méan. Persamaan umum keur konversi momen asli orde-nth ka momen méan nyaéta

nu mana m mangrupa méan sebaran, sarta momen asli dirumuskeun ku

Momen méan kahiji nyaéta nol. Momen méan kadua disebut varian, biasa dilambangkeun ku σ2, nu mana σ ngawakilan simpangan baku. Momen méan katilu jeung kaopat ngartikeun standardized moment sacara "berurutan" dipaké keur ngartikeun skewness jeung kurtosis.

Tempo oge[édit | édit sumber]

moment (matematik), cumulant