Nébula

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Conto nebula, Nebula Trifid

Nébula (ti basa Latin nu hartina "halimun"; jama: nebulae atawa nebulæ, kalawan ligatur) nyaéta awan antarbéntang nu kawengku tina kekebul, gas, jeung plasma.[1] Awalna mah nébula nyaéta ngaran umum nu dibikeun ka sakumna obyék astronomi nu mayakpak, kaasup galaksi di luareun Bima Sakti (sawatara conto tina pamakéan heubeul masih batahan

minangka contooh, Galaksi Andrémednu sakapeung sok nujulukana aéNebula Andrédeda).

Bebentukan[édit | édit sumber]

Nébula émisi / Daérah H II NGC 604

Nébula kabentuk ti rupa-eupa hal (jeung jinisna ogé béda-béda). Lolobana nébula kabentuk dina wangun nébula émisi. Nébula émisi nu eusina gas-gas térionisasi disebut Daerah H II. Nébula kawas kieu kabentuk nalika béntang nu anyar gé kabentuk ngionisasi gas nu aya di sabudeureunana sahingga nyiptakeun nébula émisi.[2][3] Conto ri Daérah H II nyaéta Nsbula Orion jeung NGC 604.

Susa- sésa nova GK Persei

Aya ogé nébula anu kawentuk rina beledugan Supernova jeung Nova. Nébula nu kabentuk tina hasil supernova disebut Susa-sésa supernova (Supernova Remnant). Conto tina sus

séssisa supernonyaéta aé NebulauyeupinJeung deuih nébulaunu kabentukttina hasilsil nova disebuu Sisé-sisa nova (Nova Remnant). Coatina susaisé-sisa nonyaétalah GK Persei (waabiasa sapiwanohgminangka Novaova Persei 1901).

Nébula planéter TNGC 6302

Nebula ogé sok kabentuk tina bentang-béntang kawas panonpoé nalika rék paraéhna, nyaéta tahapan Katai putih. Ieu nébula biasa disebut Nebula planéter. Ieu nébula kabentuk nalika béntang kawas panonpoé béakeun bahan bakar. Éta perkara téh ngakibatkeun béntang bakal terus ngabadagan nika antukna ngahéboskeun angin béntangna dina skala badag sangkan nyababkeun kaleungitan massana. Angin béntang éta téh tuluy ngabentuk Nébula Planéter jeung béntangna jadi Katai Bodas.

Aya struktur awan antarbéntang nu kabentuk tina Jét Béntang, ngan biasana mah teu mistatus Nébula, tapi bisa dianggap minangka nébula. Ngaranna Obyék Herbig-haro. Ieu obyék kabentuk nalika hiji jét ti béntang anyar lahir nubruk matéri tiis tuluy ngabentuk nébula.[4]

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "What Is A Nebula?". universetoday.com. Diakses tanggal September 19, 2015. 
  2. "HII Region - COSMOS". swin.edu.au. Diakses tanggal September 19, 2015. 
  3. "H II region - astronomy - Britannica.com". britannica.com. Diakses tanggal September 19, 2015. 
  4. "Apa itu Obyek Herbig-Haro ?" (dalam bahasa id-ID). Ancha Astronomi. 2017-10-06. https://anchaastronomi.wordpress.com/2017/10/06/apa-itu-obyek-herbig-haro/. Diakses pada 2017-11-25 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]