Pérépét Jéngkol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Barudak keur ulin pérépét jéngkol

Pérépét jéngkol nyaéta kawih kaulinan barudak lalaki atawa awéwé tilu urang, nyarekelan leungeun bari patukang-tukang séwang-séwangan, suku katuhuna diangkat tuluy bitisna dianyamkeun atawa lamun cara tali mah ditalikeun sukuna kanu séjénna nepi ka pageuh jeung teu bisa lésot deui muringkel jiga anyaman samak.[1] Tuluy sanggeus pageuh, leungeun barudak séwang-séwangan dileupaskeun tuluy laluncatan muter ka beulah kénca atawa ka beulah katuhu bari kekeprok nurutkeun wirahma lagu Pérépét jéngkol.[1] Kitu satuluyna, biasana dilakukeun ku sababaraha kelompok boh tili kelompok atawa opat kelompok salobana pikeun lomba atawa pasanggiri anu tangtu dina hal kaulinan barudak anu éléh biasana kudu turut ka nu meunang jeung dibéré hukuman saluyu jeung paménta nu meunang, lamun teu nurut biasana sok disurakan atawa digugurkeun tina kaulinan, ulah miluan deui nepi ka nurutna, biasana budak anu sok amekan jeung pundungan nu tara nurut téh, tapi dina maénna mah sok aya waé nu pundungan téh ngan ari ngaran budak mah pundungna gé sok sakeudeung tara lila, asal maén balikan deui sok teu weléh seuri[1] Kieu rakitan kawihna:

Pérépét jéngkol
Jajahéan
Kadempét kohkol
Jéjérétéan.[1][2]


Arjuna Wayang.jpg


Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d Hidayat, Rachmat Taufiq, spk.2005.Peperenian Urang Sunda.Bandung:Kiblat
  2. Kawih kaulinan barudak(diakses tanggal 03 Mei 2011)