Lompat ke isi

Paku rané

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Rane
(Selaginella)
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Selaginellales
Kulawarga:
Selaginellaceae
Génus:
Selaginella

Paku rané (Selaginella deoderleinii) nyaéta sakumpulan tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Selaginellaceae. Ieu tutuwuhan ngarekahan binihna tina spora, ku kituna ieu tutuwuhan sok di sebut tutuwuhan paku (Pteridophyta). Sok padahal, numutkeun paniténan ngaliwatan téknik molekuler kiwari kanyahoan paku rané téh sabangsana jeung paku kawat, kumpay , jeung Isoetes ngahiji dina hiji divisi divisio, Lycopodiophyta, anu ogé masih kénéh barayana tina Tracheophyta lianna, tayalian "tutuwuhan paku anu sajati" jeung "tutuwuhan anu sikian" .[1]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Rané mibanda daun leutik jeung basajan (disebut mikrofil) anu ngawujud sisit gepéng naplok henteu aya cupatna, ogé heterosporik (menghasilkeun dua tipe spora anu béda ukuranna). Bijil daun jeung dahan henteu udar tina gulungan, kawas paku anu sajati. Ku kituna kumpay jeung rané memang heunteu kagolongkeun kana paku, sok sanajan disebut paku. [2]

Budidaya[édit | édit sumber]

Sababaraha jinis paku rané dipikawanoh kalawan dibudidayakeun pikeun tutuwuhan hias, kayaning:

  • S. kraussiana
  • S. moellendorfii
  • S. erythropus
  • S. uncinata
  • S. lepidophylla
  • S. braunii

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Damayanti, Dewi; Agung Sugiarto, Tinton Dwi Putra, Novi Widianti, Nina Wulan Dari (2008). Buku Pintar Tanaman Obat: 431 jenis tanaman penggempur aneka penyakit. Jakarta: AgroMedia. p. 103. ISBN 9789790061941. 
  2. "Selaginella moellendorffii v1.0". Joint Genome Institute. United States Department of Energy. 2007. Diakses tanggal 2009-04-08.  Archived 2009-07-21 di Wayback Machine