Paléozoikum

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Éra Paléozoikum (atawa Palaéozoikum) (ti basa Yunani (παλαιός), "lami" jeung zoe (ζωή), "kahirupan", anu hartosna "kahirupan kuno") nyaéta pangheubeulna tina tilu éra géologis ti éon Panérozoikum, anu dibasajankeun ti sakitar 541 juta nepi ka 252,2 juta taun ka tukang.

Paléozoikum mangrupa periodé parobahan dramatis dina géologi, iklim jeung évolusi, dikuasai ku sababaraha rupa organisme. Leutik gedé pepelakan primitip nutupan buana, loba anu ngabentuk lapisan batu bara di Éropa jeung Amérika Kalér wétan. Ditungtung jaman, réptil anu gedé jeung canggih loba anu dominan jeung pepelakan modérn (konifer) muncul. Vértébrata anu munggaran dina bentuk laut primitip, anu béda pisan dina Silurian jeung Devonian. Sato mimiti ngaleuwihan bumi garing mangrupa Artropoda. Sababaraha laut mibanda Bumi anu kuat, bayon jeung fins jeung bisa ngorondang di darat ogé.

tulang dina finsna ahirna mekar jadi sukuna jeung maranéhna jadi tétrapoda anu pangheulana. Amfibia mangrupa tétrapoda anu doninan nepi ka tengah Carboniferous, nalika parobahan iklim bisa niangan kabébasan. terus, réptil makmur jeung terus ningkat jumlah jeung rupa-rupa ku ahir Pérmian.[1]

Éra Paléozoikum dibagi kana periodé Kambrium, Ordovisium, Silurian, Dévonian, jeung Karbon, masing-masing maké grup fosil anu umum. Éra Kambrium nyaksian ngabeledug jinis anyar sato invértébrata di laut, kaasup tribolit, jinis cangkang primitip, kaasup brakiopoda jeung mollusks, jeung gugus invertebrata sanésna anu gagal salamet tina ahir jaman ieu. terus laut Paléozoikum didominasi ku ékidonérma (sapertos dolsr pasir, kaasup bintang laut jeung anemon laut), spésiés brakiopoda leuwih maju, jeung karang. Karakteristik Periodé Ordovisium nyaéta kolonisasi tanah ku Artropoda jeung pepelakan nagara primitip. Tina bagian dalajeungna ti Devonian, vértébrata ogé geus ngajajah nagara éta. Ieu sato saperti Amfibia anu tungtungna masihan réptil nalika Paléozoikum lekasan. Dina waktu éta, paku primitip jeung lakuan geus sumebar ka sakuliah nagara.[2]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Paleozoic". etnaland.eu. Diakses tanggal 2019-11-12. 
  2. "Paleozoic Era - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. Diakses tanggal 2019-11-12. 

Tempo ogeé[édit | édit sumber]