Pancasila

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pancasila

Pancasila nyaéta lima perkara nu jadi dasar pamaréntah Républik Indonésia[1] Kecap Pancasila asalna tina basa sansekerta India (kasta brahmana)[2]. Tapi numutkeun Muh.Yamin, dina basa sansekerta , miboga dua harti leksikal nyaéta panca nu hartina lima jeung syila vokal pondok I nu hartina batu sendi, alas, atawa dadasar[2]. Syiila vokal i panjang anu hartina aturan tingkah polah anu hadé jeung penting[2].

Kekecapan éta dina basa Indonésia dihartikeun susila anu miboga hubungan jeung moralitas[2]. Ku sabab kitu, sacara etimologi kecap pancasila anu dimaksud nyaéta istilah pancasyila anu vocal I na miboga makna batu anu miboga lima sendi atawa sacara harfiah nyaéta dadasar anu miboga lima unsur[2]. Anapon istilah pancasyiila anu maké huruf Dewanagri I miboga makna lima aturan tingkah polah anu penting[2].

Kecap pancasila mimitina aya dina pabukon Budha India anu sumberna tina kitab Tri pitaka jeung Vinaya pitaka anu sakabéhna mangrupa ajaran moral pikeun ngahontal surga[2].Ajaran pancasila numutkeun Budha nyaéta mangrupa lima aturan atawa five moral principles[2].

Ajén-inajén pancasila sacara intrinsik anu sifatna filosofis jeung dina kahirupan masarakat Indonésia pancasila mangrupa falsafah hirup urang Indonésia[2]. Ajén jeung fungsi falsafah pancasila geus aya saméméh Indonésia merdika[2]. Hal ieu dibuktikeun ku sajarah majapahit 1293[2]. Harita hindu jeung budha hirup babarengan sacara damai dina wengkuan hiji karajaan[2]. Empu prapanca nulis kitab negara kertagama [1365] dina éta kitab kapanggih aya istilah pancasila[2].

Sila-sila Pancasila[édit | édit sumber]

1. Ketuhanan Yang Maha Esa[2].
2. Kemanusiaan yang adil dan beradab[2].
3. Persatuan Indonésia[2].
4. Kerakyatan yang dipimpin oleh Hikmat kebijaksanaan dalam permusyawaratan perwakilan[2].
5. Kéadilan sosial bagi seluruh rakyat Indonésia[2].

Globalisasi[édit | édit sumber]

Dina mangsa modéren kawas kiwari utamana dina beuki ngaronjatna téhnologi dina sagala widang, salahsahiji anu pang onjoyna téhnologi perhubungan jeung télékomunikasi.[3] Tangtuna baris méré pangaruh kuat dina sagala widang kahirupan, naha dina widang spiritual anapon dina widang material.[3] Ayana palsapah pancasila ieu mangrupakeun hiji bénténg dina ngajaga sagala rupa pangaruh goréng anu datangna tiluar, geusan nanjeurkeun nagara anu adil jeung makmur.[3] Pancasila ogé mangrupakeun hiji dadasar kuat pikeun ngabendung sagala rupa pangaruh global, sangkan tumuwuh hiji bangsa anu mandiri, makmur dina widang spiritual kitu deui dina widang material.[3]


Referensi[édit | édit sumber]

  1. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 491
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Pengertian Pancasila – Mengetahui Arti Pancasila(diakses 15 November 2011)
  3. a b c d Spd, Suparman (2012). Pancasila. Jakarta: PT Balai Pustaka (Persero). p. 5. ISBN 9789796909896. Diakses tanggal (disungsi – 1 Juni 2020). 


Nulis.jpg