Parasetamol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Paracetamol-skeletal.svg
Paracetamol-from-xtal-3D-balls.png
Parasetamol
Ngaran sistimatik (IUPAC)
N-(4-hydroxyphenyl)ethanamide
N-(4-hydroxyphenyl)acetamide
Identifiers
Nomer CAS 103-90-2
Sandi ATC N02BE01
PubChem 1983
DrugBank DB00316
ChemSpider 1906
Data kimia
Rumus C8H9NO2 
Mass. mol. 151.163 g/mol
SMILES eMolecules & PubChem
Data fisika
Dénsitas 1.263 g/cm³
Titik lééh 169 °C (336 °F) [1][2]
Titik golak 420 °C (788 °F)
Kelarutan dina Cai 7.21 g/kg (0 °C)[3]

8.21 g/kg (5 °C)[3]
9.44 g/kg (10 °C)[3]
10.97 g/kg (15 °C)[3]
12.78 g/kg (20 °C)[3]
~14 mg/mL (20 °C)

Data farmakokinetik
Bioavailabilitas 63–89%[4]:73
Protein binding 10–25%[5]
Metabolism Utama di hati[6]
Half life 1–4 jam[6]
Excretion Urin (85–90%)[6]
Therapeutic considerations
Licence data

US

Pregnancy cat.

A(AU) C(US) Teu dites namun umumna aman

Legal status

Unscheduled(AU) GSL(UK) OTC(US)

Routes Baham, liwat dagu, réktum, intravéna (IV)

Parasetamol (atawa Parasétamol) nyaéta golongan ubar analgesik non opioid nu dijual kalayan bébas. Indikasi Parasétamol nyaéta pikeun nyeri sirah, nyeri otot kakapeungan, nyeri rék haid, ogé pikeun nu muriang. ubar ieu jadi pilihan analgesik nu relatip aman mun diinum sangkan bener luyu jeung pituduh pamakéan.[7]

Pajéntréan[édit | édit sumber]

  • Ngaran Generik : Parasétamol[8]
  • Pasipatan Fisikokimia : Warna bodas, bubuk karistal, rada pait[8]
  • Sub Kelas Térapi : Analgesik Non Narkotik[8]
  • Kelas Térapi : Analgesik, Antipiretik, Antiinflamasi Non steroid, Antipirai[8]
  • Farmakologi : mibanda aktipitas minangka analgetik jeung antipiretik[8]
  • Ajegan Paneundeunan : Sadiaan kudu diteundeun dina hawa 15-30̊ C. Sadiaan mangrupa larutan atawa suspensi ulah dibekukeun[8]
  • Kontra Indikasi : Hipersensitivitas[8]
  • Épék Lian : Épék Lian dina dosis térapi jarang; iwal ruam kulit, kalainan getih, pankréatitis parah kungsi dilaporkeun saenggeus pamakéan jangka lila[8]
  • Interaksi ubar : Alkohol, antikonvulsan, isoniazid : Nganingkatkeun résiko hepatotoksis, ;Antikoagulan oral : Bisa ningkatkeun épék warfarin, ;Fenotiazin : Bisa ogé kajadian hipotermia parah[8]
  • Pengaruh Anak : Obrolkeun jeung dokter dina pamakéan ubar> 5 poé[8]
  • Pangaruh Hasil Lab : Nyebabkeun hasil positip palsu dina tés urin asam 5-hidroksiindoléasetik. Bisa ngaganggu pangukuran glukosa getih[8]
  • Pangaruh Kanu Ngandung : Katégori B :;Aman lamun dipaké dina dosis térapi salami ngandung[8]
  • Pangaruh Kanu Nyusuan : Diekskresikeun kana ci susu indung dina konséntrasi handap[8]
  • Paraméter Pamarhatian : Pungsi ati[8]
  • Bentuk Sadiaan : Tablét, Sirop/Suspensi jeung Sadiaan Réktal[8]
  • Pangati-ati : Ati-ati pikeun pasén anu geus ngurangan pungsi ati & ginjal, jeung kacanduan kana alkohol ;Toksisitas parasétamol bisa disababkeun tina pamakéan dosis tunggal nu toksik, tina pamakéan katerusan dosis nu badag, atawa pamakéan ubar nu kronis[8]
  • Warta Pasén : Mun nyeri atawa muriang leuwih ti 3 poé, tepungan dokter[8]
  • Mékanisme Lakon : Gagawé langsung kana pusat pangaturan panas di hipotalamus jeung ngahambat sintésa prostaglandin dina sistim sarap pusat[8]

Dosis[édit | édit sumber]

Parasétamol heugbaé diinum namung ulah leuwih ti 5 poé pikeun budak leutik, ogé 10 poé pikeun kolot kalayan dosis saperti dihandap ieu:[7]

Yuswa Dosis Parasétamol
3 sasih – 1 taun 60 – 120 mg
1 – 5 taun 120 – 250 mg
6 – 12 taun 250 – 500 mg
Kolot 500 mg – 1 g

Dosis ieu bisa diinum deui tiap 4 – 6 jam mun diperlukeun (mindengna saloba 4 dosis dina 24 jam) [7]

Perlu diingetkeun yén pamakéan Parasétamol nyaéta diantawisna pikeun miceun rasa kanyeri, sedengkeun kanyeri éta sorangan nyaéta akibat tina hiji penyakit, hartina ubar ieu ngan saukur ngaleungitkeun kanyerina hungkul, henteu ngubaran panyakitna mah. ku sabab Parasétamol mangrupa ubar nu bébas dipaké sacara laluasa ku warga masyarakat, ku kituna ayana kasalahan dina pamakéan téh bisa jadi aya nu nikakeun karacunan ku Parasétamol nu dosisna cukup gedé, sahingga dirasa pentingna pikeun ngabéwarakeun warta ngeunaan cara pikeun nyanghareupan karacunan Parasétamol minangka atikan pikeun nyegah karacunan ubar Parasétamol téa.[7]

Farmakokinetik[édit | édit sumber]

Parasétamol nu diinumkeun diserep sangkan gancang jeung nepika kana puncak dina mangsa 30 – 120 menit. Ku ayana kadaharan dina padaharan bakal ngahambat nyerepna sadiaan Parasétamol jadi laun. Parasétamol kasebarkeun kalayan gampang dina sakabéh jaringan awak. Kurang leuwih 25% Parasétamol dina getih patali kana protein plasma.[7]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Karthikeyan, M.; Glen, R. C.; Bender, A. (2005). "General Melting Point Prediction Based on a Diverse Compound Data Set and Artificial Neural Networks". Journal of Chemical Information and Modeling 45 (3): 581–590. doi:10.1021/ci0500132. PMID 15921448. 
  2. "melting point data for paracetamol". Lxsrv7.oru.edu. Diakses tanggal 19 March 2011. 
  3. a b c d e "Solubility of paracetamol in pure solvents". Journal of Chemical & Engineering Data 44 (6): 1391–95. 1999. doi:10.1021/je990124v. 
  4. Working Group of the Australian and New Zealand College of Anaesthetists and Faculty of Pain Medicine (2010). Macintyre, PE; Schug, SA; Scott, DA; Visser, EJ; Walker, SM, ed. Acute Pain Management: Scientific Evidence (PDF) (3rd ed.). Melbourne, Australia: National Health and Medical Research Council. ISBN 9780977517459. 
  5. "Tylenol, Tylenol Infants' Drops (acetaminophen) dosing, indications, interactions, adverse effects, and more". Medscape Reference. WebMD. Diakses tanggal 10 May 2014. 
  6. a b c "Codapane Forte Paracetamol and codeine phosphate PRODUCT INFORMATION" (PDF). TGA eBusiness Services. Alphapharm Pty Limited. 29 April 2013. Diakses tanggal 10 May 2014. 
  7. a b c d e BPOM RI. Sentra Infomasi Keracunan Nasional: Mengatasi Keracunan Parasetamol. BPOM Republik Indonesia. ik.pom.go.id: 2013
  8. a b c d e f g h i j k l m n o p q r InformasiObat.com. Informasi Obat : Parasetamol. http://www.informasiobat.com/parasetamol, 05 Nopémber 2014