Perjanjian Shimonoseki

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hotél Shunpanr, tempat di mana perjangjian ditandatanganan

Perjangjian Shimonoseki (下関条約Shimonoseki Jōyaku) nyaéta hiji perjangjian antara Dinasti Qing Cina jeung Kaisar Jepang nu mungkasan Perang Jiawu. Perjangjian ieu ditandatanganan tanggal 17 April 1895 dina Konferénsi Damai Shimonoseki anu lumangsung ti 20 Maret nepi ka 17 April 1895 di kota Akamagaseki (ayeuna disebut Shimonoseki), Préféktur Yamaguchi. Jepang diwakilan ku Ito Hirobumi jeung Mutsu Munemitsu, sedengkeun Dinasti Qing diwakilan ku Li Hongzhang.

Perjangjian Shimonoseki ogé katelah Perjangjian Maguan (Cina tradisional:; Cina basajan:; pinyin: Mǎgūan tiáoyuē). Ditandatangananna perjanjian ieu ngabalukarkeun tilu nagara Éropa (Rusia, Jérman, jeung Perancis ) milu campur tangan sacara diplomatik dina 23 April 1895 sangkan Perjangjian Shimonoseki diténjo deui anu nyababkeun Dinasti Qing teu kudu nyerahkeun Sumananjung Liaodong .

Dina perjangjian ieu, Dinasti Qing sapuk pikeun ngabébaskeun pangaruh pinuhna kana Dinasti Joseon anu ngaganti ngaran jadi Kakaisaran Koréa . Satuluyna, hak-hak diplomatik Kakaisaran Koréa dicabut sabot Korea aya dina kaayaan panglungguhan Jepang ti 1910 nepi ka 1945.

Ringkesan eusi perjangjian[édit | édit sumber]

  • Dinasti Qing ngakuan kamerdikaan jeung otonomi Dinasti Joseon sapinuhna sareng tanpa syarat. Salaku hasil kamerdikaan jeung otonomi, mayar upeti, kurban, jeung formalitas ka Dinasti Qing dileungitkeun pikeun alus.
  • Dinasti Qing méré hak kana wilayah-wilayah di handap ieu, kaasup kabéh bénténg, gudang sanjata, jeung aset pamaréntahan anu aya hubunganana ka Jepang.
  • Dinasti Qing nyerahkeun Sumananjung Liaodong, Formosa, jeung Kapuloan Pescadores .
  • Dinasti Qing mayar réparasi perang Jepang saloba 200 juta kùpíng buntut emas (kira-kira 300 juta yen).
  • Dinasti Qing kudu ngabuka kota Shashi, Chongqing, Suzhou, sareng Hangzhou pikeun padagangan, padumukan, industri jeung pabrik Jepang.

Dina Intervensi Tilu Bangsa, Jepang narima santunan tambahan pikeun ditarikna pasukan ti Sumananjung Liaodong. Santunan jumlahna 30 juta buntut emas (45 juta yen) anu dibayar salila tilu taun dina Pound sterling .

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  • Kasapukan Teu Adil

Tumbu éksternal[édit | édit sumber]

  • (Basa Inggris) Treaty of Shimonoseki Diarsipkan 2006-02-11 di Wayback Machine. Situs web UCLA Center for East Asian Studies