Aksara Tionghoa basajan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aksara Tionghoa Basajan
Hanzi.svg
Hanzi basajan anu di beulah katuhu, sedengkeun anu kénca nyaéta Hanzi tradisional
Jenis aksara
BasaCina (di RRT, Singapura, jeung Malaysia
Periode
1950 nepi ka kiwari
ISO 15924Hani, 500
Arah panulisanCitakan:ISO 15924 direction
ngaran Unicode
Citakan:ISO 15924 alias

Aksara Tionghoa basajan (Tionghoa Basajan: 简体字; Tionghoa Tradisional: 簡體字; pinyin: jiǎntǐzì; atawa Hanzi sederhana, ogé disebut 简化字/簡化字, jiǎnhuà zì) nyaéta salah sahiji tina dua rupa aksara Tionghoa jaman kiwari. Rupa anu lianna nyaéta Aksara Tionghoa tradisional atawa Hanzi tradisional. Hanzi basajan nyaéta aksara Tionghoa anu disederhanakeun sacra resmi ku pamaréntah Républik Rahayat Tiongkok dina tarékah ningkatkeun kamampuh dina widang maca jeung nulis. Tapi dina kamekaranana justru nyababkeun karancuan jeung aksara tradisional sarta ngaleungitkeun kaéndahan hurupna.

Aksara Tionghoa basajan dipaké sacara resmi di Républik Rahayat Tiongkok, Malaysia, sarta Singapura. Pamakéan ieu aksara dilarang di Républik Tiongkok (Taiwan) ku sabab mangrupa produk ti pamaréntahan komunis.[1][2]

Penyederhanaan karakter dilakukeun ku babaraha cara, di antarana ngurangan babaraha guratan, ngarobah bentuk radikal, ngagabungkeun dua aksara anu boga harti anu béda jadi hiji, sarta nyokot aksara Kuna anu guratanna leuwih saeutik.

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Cheung, Yat-Shing (1992). "Language variation, culture, and society". Di Bolton, Kingsley; Kwok, Helen. Sociolinguistics Today: International Perspectives (dalam bahasa Inggris). Routledge. p. 211. ISBN 9780415064101. 
  2. Price, Fiona Swee-Lin (2007). Success with Asian Names: A Practical Guide for Business and Everyday Life (dalam bahasa Inggris). Nicholas Brealey Pub. ISBN 9781857883787. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg