Pokemon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Pokémon nyaéta nami jang salah sahiji carita fiksi anu franchisena dipimilik ku Nintendo. Nu nyieun Pokémon namina Satoshi Tajiri. Pokémon mimiti kaluar taun 1995, teras ti dinya, caritana mekar pisan. Ayeuna Pokémon janten salah sahiji tina tilu franchise laris dunia anu masih diupdate numutkeun zaman (dua deui nyaéta James Bond sareng Transformers).

Nami Pokémon mangrupa nami romanisasi tina Pocket Monsters (ポケットモンスター, Poketto Monsutā). Panyebutan Pokémon dina bahasa Inggris antara kata singular sareng plural teu aya bédana. Spesies Pokémon sampai taun 2008 tos aya 493 jenis.

Konsep dasar[édit | édit sumber]

Konsép asli tina Pokémon, sapertos nu muncul dina vidéo game jeung sadaya fiksional Pokémon sacara umum, nyaéta ngumpulkeun sareng ngoleksi sadaya jenis Pokémon, basisna tina ngoleksi gegeremet, anu pernah di pikaresep ku Satoshi Tajiri sawaktos anjeunna masih alit. Dina vidéo game, pamaen disebut sabagai Pokémon Trainers. Tujuan Pokémon Trainers secara umum nyaéta ngumpulkeun Pokémon jeung ngumplitkeun Pokedex, sebuah ensiklopedia elektronik anu eusina kumplit tibatan buku cetak. Sadaya hal éta aya dina sakabéh seri Pokémon franchise, termasuk dina vidéo game, anime, manga, sareng trading card.

Video game[édit | édit sumber]

Generasi[édit | édit sumber]

Versi orsinil Pokémon game nyaéta hiji RPG Jepang kalawan sababaraha elemen strategi, nu dijieun Satoshi Tajiri jang Game Boy. Ayeuna tos seeur seri vidéo game Pokémon anu sumebar di pasaran. Ti mimiti hideung bidas nepi ka digital 3-D nu aya warnaan, konsép orsinil sapertos nu dibabarkeun di luhur masih tetep dipertahankeun.

Pokémon G1[édit | édit sumber]

Franchise game Pokémon generasi kahiji nyaéta Pocket Monsters Aka and Midori ("Red" and "Green", dina versi bahasa Inggris) jang Game Boy di Jepang. Teras disampurnakeun janten Pokémon Red dan Blue keur dirilis secara internasional dina kaping 30 September 1998. Versi remake tina éta game dinamian Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition, jumlah spesies nu aya di G1 nyaéta 151 spesies, ti mulai Bulbasaur sampai ka Mew.

Pokémon G2[édit | édit sumber]

Pokémon G2 dirilis taun 2000, nami vidéo gamena Pokémon Gold and Silver keur Game Boy Color. Versi remakena dinamian Pokémon Crystal nu diluncurkeun kemudian. G2 Pokémon ngamuat 100 spesies anu anyar, ti mimiti Chikorita sampai ka Celebri. Di versi ieu mulai diterangkeun nami region. Keur Pokémon G1 dinamian Kanto, sedang jang Pokémon G2 dinamian Johto.

Advanced Generation[édit | édit sumber]

Generasi katilu Pokémon dimimitian taun 2003 ku dirilisna Pokémon Ruby and Sapphire keur Game Boy Advance. Sapertos biasana, aya versi remake nu teras dinamian Pokémon Emerald. Salain ti eta, versi remake lain dirilis nu basisna ti Pokémon G1, nyaéta Pokémon FireRed and LéafGreen. Di versi anu teras disebat Advanced Generation ieu, jumlah Pokémon ditambihan deui 135 jenis. Mimitina ti Treecko, jeung diahiran ku Déoxys. Kalemahanna dina game Pokémon Ruby and Sapphire, ngan saukur 202 spesies Pokémon nu tiasa ditewak ku urang sabagai pemaen game. Sisana teu tiasa, kecuali mun anjeun nganggo kode licik (game shark).

Pokémon G4[édit | édit sumber]

Generasi kaopat Pokémon dimimiti taun 2006 ku dirilisna Pokémon Diamond and Péarl keur Nintendo DS. G4 nganggo setting carita di region Sinnoh. Pokémon nu ditambihkeun aya 107 spesies (dimimitian tina Turtwig jeung ditungtungan ku Arceus), nepi ka ahirna jumlah Pokémon ayeuna aya 493 spesies. Versi remake tina Diamond and Péarl nyaéta Pokémon Platinum.

Pokémon starter[édit | édit sumber]

Aspek utama nu masih teras aya dina serial Pokémon versi game — ti mimiti Pokémon Red and Blue dina Nintendo Game Boy nepi ka Nintendo DS game, Pokémon Diamond and Péarl — nyaéta pamilihan hiji tina tilu Pokémon anu berjenis berbéda. Saterasna ha lieu disebat Pokémon starter. Tilu jenis Pokémon anu aya téh nyaéta Pokémon jenis rumput, jenis seuneu, jeung jenis cai. Kebalikan jang Pokémon Yellow anu nganggo Pikachu jang starter. Samentara rival urang di Pokémon Yellow nganggo jenis Pokémon seuneu nu namina Eevee.

Dalam media lain[édit | édit sumber]

Serial animasi[édit | édit sumber]

Serial TV sareng film téater Pokémon mangrupa versi pengembangan tina seluruh seri vidéo game Pokémon.

Dina serial Pokémon G1, Ash meunang Pokémon Pikachu, benten sareng dina vidéo game Pokémon Red dan Blue, di mana anu janten starter nyaéta Bulbasaur, Charmander, jeung Squirtle. Ash teras meunang rerencangan anu namina Brock sareng Misty. Tim ieu bertahan hingga G2. Di G3 Misty digentoskeun ku May sareng ditambihan ku raina May anu namina Max.

Di Pokémon G4, Ash jeung Brock pergi ke Sinnoh, di mana di lain tempat, May sareng Max angkat ka Johto. Di Sinnoh, Ash meunang rerencangan anyar anu namina Dawn.

Film[édit | édit sumber]

CD[édit | édit sumber]

Manga[édit | édit sumber]

Manga nu dirilis dina versi English
  • The Electric Tale of Pikachu (a.k.a Dengeki Pikachu), a shōnen manga créated by Toshihiro Ono. It was divided into four tankōbon, éach given a separate title in the North American and English Singapore versions: The Electric Tale of Pikachu, Pikachu Shocks Back, Electric Pikachu Boogaloo, and Surf’s Up, Pikachu. The series is based loosely on the anime.
  • Pokémon Adventures, a shōnen manga based on the vidéo games.
  • Magical Pokémon Journey (a.k.a. Pocket Monsters PiPiPi ★ Adventures), a shōjo manga
  • Pikachu Meets the Press (newspaper style comics, bukan dirilis oleh Chuang Yi)
  • Ash & Pikachu (a.k.a. Satoshi to Pikachu, bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon Gold & Silver (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon Ruby-Sapphire and Pokémon Pocket Monsters (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon: Jirachi Wishmaker (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon: Destiny Déoxys (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon: Lucario and the Mystery of Mew (The third movie-to-comic adaptation.)
Manga nu dirilis dina versi asli bahasa Jepang
  • Pokémon Card ni Natta Wake (How I Became a Pokémon Card) by Kagemaru Himeno, an artist for the TCG. There are six volumes and éach includes a special promotional card. The stories tell the tales of the art behind some of Himeno’s cards.
  • Pokémon Get aa ze! by Asada Miho
  • Pocket Monsters Chamo-Chamo ★ Pretty ♪ by Yumi Tsukirino, who also made Magical Pokémon Journey.
  • Pokémon Card Master
  • Pocket Monsters Emerald Chōsen!! Battle Frontier by Ihara Shigekatsu
  • Pocket Monsters Zensho by Satomi Nakamura

Karakter Pokémon[édit | édit sumber]

Utama[édit | édit sumber]

  • Ash Ketchum: Asalna ti kota Pallet di Kanto, boga cita-cita janten saorang Pokémon Trainer anu luar biasa jeung meunangan waé dina sagala kondisi.
  • Brock: Tilas pamimpin gym di kota Pewter, spesialisasi Pokémon jenis batu, rencang Ash anu paling lami jalan-jalan sareng Ash.
  • Misty: Tilas pamimpin gym di kota Ceruléan, kabogoh Brock, spesialisasina dina Pokémon jenis cai.
  • May: Putrina Norman (pamimpin gym di kota Petalburg), kabogoh Ash Ketchum.
  • Max: Raina May
  • Dawn: Rencang Ash di region Sinnoh, kabogohna Gary Oak.
  • Jessie: salah sahiji anggota Téam Rocket, sok ngabohong jeung seueur ambisi aneh.
  • James: Rencang Jessie, masih anggota Téam Rocket oge.

Tambihan[édit | édit sumber]

  • Gary Oak: Rival utama Ash, netepna ayeuna di Sinnoh, ngajalin hubungan sareng Dawn.
  • Professor Oak: Ahli Pokémon, guru jang sadayana pakar Pokémon.
  • Drew: Rival May, aya perasaan bogoh ka May, tapi May nanggapina tiis.
  • Giovanni: Bos Téam Rocket.
  • Delia Ketchum: Ibunda Ash Ketchum, sok ngadoakeun sareng ngadukung putrana anu keur ngalana demi ngawujudkeun impianna janten Pokémon master.
  • Suster Joy: Ahli ngubaran Pokémon anu udur.
  • Opsir Jenny: Kepala kéamanan di sadaya region Pokémon.

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Pokémon