Pulitik adu domba

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pulitik adu domba (devide et impera) mangrupa kombinasi strategi pulitik, militér, jeung ékonomi anu boga tujuan meunangkeun sarta ngajaga kakuatan ku cara megatkeun kumpulan nepi ka jadi kumpulan leutik anu leuwih gampang dikawasa. Dina kontéks nu séjén, pulitik pecah belah ogé hartina nyegah kumpulan-kumpulan leutik ngahiji jadi grup anu kuat.

Dina awalna, devide et impera mangrupa strategi perang diadopsi ku bangsa colonialist mimiti dina abad ka-15 (Spanyol, Portugis, Walanda, Inggris, Perancis). Bangsa-bangsa éta ngalakukeun ékspansi jeung nalukkeun pikeun manggihan sumber daya alam, utamana di wewengkon tropis. Luyu jeung waktu, métodeu nalukkeun maranéhanana ngembang, jadi devide et impera lain saukur salaku strategi perang tapi jadi strategi pulitik.[1]

Teknik[édit | édit sumber]

Unsur anu dipaké dina rékayasa pulitik ieu nyaéta:

  • Jieun atanapi ajak bagian ti masarakat pikeun nyegah aliansi anu bisa ngancam daya kapamingpinan anu daulat.
  • Mantuan jeung ngamajukeun jalma anu daék digawé jeung pamingpin nu daulat.
  • Ngadorong kapercayaan tur mumusuhan antara komunitas.
  • Ajak anu mampuh mantuan waragad pulitik jeung militér.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Saptamaji, Rolip. "Memahami Operasi Strategi Devide et Impera". Berdikari Online. Diakses tanggal 2017-10-16.