Séismogram

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Séismogram

Séismogram nyaéta grafik nu mangrupa hasil tina séismograf minangka fungsi wanci, mangrupa rekaman gerakan taneuh, grafik aktivitas lini atawa sumber séjén saperti nu ngabeledug. Rekaman ieu bisa dipaké keur nangtukeun magnitudo lini. Lian ti éta maké sababaraha seismogram yang direkam di tempat séjén, urang bisa nangtukeun puseur lini atawa posisi kajadian lini.

Ku sabab gelombang P lumampah di bumi leuwih gancang ti batan tioe gelombang séjén, gelombang P mangrupa énérgi datang munggaran tina lini atawa sumber seismik lianna nu karekam. Nu datang satuluyna nyaéta gelombang S, sarta ahirna, gelombang pabeungeutan. Loba nu datang dipantulkeun atawa direfraksi bisa karekam oge.

Sakumpulan seismogram keur salasahiji liniti USGS (klik keur ningali versi gedena)

Baretona, seismogram karekam dina kertas nu dipasang dina dreum nu muter. Sababaraha di antarana maké penah dina kertas biasa, sedengkeun lianna deui maké sinar keur ngekspos kertas fotosensitif. Kiwari, praktisna sakabéh seismogram karekam sacara digital pikeun dianalisis ku komputer kalayan gampang. Seismométer dreum kadang masih kapanggih, hususna keur panembong publik.

Tumbu luar[édit | édit sumber]


Erdkruste-i.jpg