Sambiloto

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sambiloto
Andrographis paniculata 001.JPG
Tangkal Sambiloto
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
A. paniculata
Ngaran binomial
Andrographis paniculata

Sambiloto; ki aria nyaéta ngaran tutuwuhan jangkungna kurang leuwih satengah méter, jadina di sisi pager, kembangna leutik barodas, ari buahna ngajajar dina dahan-dahanna.[2][3] Daun sambiloto rasana pait pisan jeung bangunna saperti siih hayam.[3] Sambiloto sok disebut kiroay, kipeurat, takilo, papaitan atawa bidara.[3] Daun sambiloto gedé pisan gunana di antarana raheut ditambaan ku sambiloto beunang ngarieus sok gancang lita deui.[3] Nu dipacok oray atawa aya nu nyeureud nginum cisambiloto jeung urutna ditaplokan sambiloto beunang ngarieus sok cageur deui.[3] Daun sambiloto beunang ngarieus dipaké pipilis supaya gering panas jadi rerep atawa caina diinum matak ngarerepkeun panas lantaran inpéksi tatu.[3]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Andrographis paniculata information from NPGS/GRIN". www.ars-grin.gov. Diakses tanggal 2010-04-29. 
  2. . Bogor http://krbogor.lipi.go.id/id/Koleksi-Tanaman-Obat-Kebun-Raya-Bogor. 
  3. a b c d e f Danadibrata, R. A. (2006). Kamus Basa Sunda. Bandung: Kiblat Buku Utama. ISBN 9793631937.