Tatu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Tatu
Klasifikasi jeung sumber luar
Xraymachine.JPG
Tuur jelema nu misalah keur diriksa ku radiologi.
ICD-10 S00{{{2}}}.{{{3}}}-T88{{{2}}}.{{{3}}}
ICD-9 800-999

Tatu (Basa Indonésia: luka; Basa Inggris: injury) nyaéta tapak gedé dina anggahota awak nu dibalukarkeun ku pakarang, kabedil, kasogok, keuna ku barang-barang teuas, lantaran cilaka séjén nepi ka baloboran getih, buncunur, potong tulang, gudawang atawa nyéréngéh.[1]

Jenis umum[édit | édit sumber]

  • Kaduruk nyaéta tatu nu dibalukarkeun ku barang nu panas atawa seuneu sacara langsung.
  • Misalah atau dislokasi sendi, tatu dina sendi.
  • Potong tulang atawa fraktur, tatu dina tulang.
  • Raheut mangrupa tatu dina kulit nu ngabalukarkeun baloboran getih atawa lécét.
  • Geuneuk nyaéta getih wuwung dina jeroeun kulit, katémbongna kulit téh jadi wungu.
  • Bareuh nyaéta ngabadaganna bagéan awak lantaran kapeupeuh atawa kacongcong.

Klasifikasi[édit | édit sumber]

Organisasi Kaséhatan Dunya (WHO) mengembangkan klasifikasi médis International Classification of External Causes of Injury (ICECI). Dina ieu sistim, tatu diklasifikasikeun dumasar:

  • mékanismei tatu;
  • banda / zat nu nyumebabkeun tatu;
  • tempat kajadianna;
  • aktivitas nalika tatu;
  • peran tujuan manusa;
  • jeung modul tambahan.

Ieu kodeu-kodeu ngamumkinkeun idéntifikasi distribusi tatu dina populasi tinangtu jeung idéntifikasi kasus pikeun panalungtikan nu leuwih wincik ngeunaan panyabab sarta upaya panyegahan.[2][3] Biro Statistik Tanaga Kerja Amérika Sarikat ngembangkeun Sistim Klasifikasi Kacilakaan Kerja jeung Penyakit (OIICS). Dina ieu sistem tatu, diklasifikasikeun dumasar:

  • alam,
  • bagéan awak nu keuna,
  • sumber utama jeung sumber sékunder,
  • acara atawa éksposur

OIICS mimiti dipedal taun 1992 sarta geus diperbarukeun sababaraha kali ti saprak dipedalna.[4] Orchard Sports Injury Classification System (OSICS) mah dipaké pikeun nglasifikasikeun tatu nu ngamumkinkeun panalungtikan ngeunaan tatu dina widang olahraga tinangtu.[5]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Danadibrata, R.A. (1 Desember 2009). Kamus Basa Sunda R.A. Danadibrata. Bandung: Kiblat Buku Utama. p. 234. ISBN 9793631937. 
  2. "International Classification of External Causes of Injury (ICECI)". World Health Organization. Diakses tanggal 2014-03-24. 
  3. Robertson, LS (2015) Injury Epidemiology: Fourth Edition. Free online at www.nanlee.net
  4. "Occupational Injury and Illness Classification System". Centers for Disease Control and Prevention. Diakses tanggal 2014-03-24. 
  5. Rae, K; Orchard, J (May 2007). "The Orchard Sports Injury Classification System (OSICS) version 10". Clin J Sport Med. 17 (3): 201–4. doi:10.1097/jsm.0b013e318059b536. PMID 17513912.