Sega jamblang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rupa-rupa deungeun sega jamblang

Sega jamblang (Nasi Jamblang dalam Bahasa Indonesia) nyaéta salah sahiji kadaharan has ti Cirebon, Jawa Barat. Ngaran Jamblang dicokot tina ngaran daérah di belah kulon kota Cirebon. Ciri has ieu kadaharan nyaéta dipakéna daun Jati keur mungkus sanguna. [1]

Ngaran[édit | édit sumber]

Ngaran sega jamblang cenah asalna téh di désa Jamblang, Jamblang, Cirebon. Sanajan ngaranna jamblang, ieu kadaharan euweuh patalina jeung buah atawa tangkal jamblang.[2]

Menu[édit | édit sumber]

Menu anu disayagakeun jeung sega jamblang biasana aya sambal goréng, tahu sayur, tambusu, semur ati atawa daging, perkedel, saté kentang, dadar endog, endog balado, semur lauk, asin, tahu jeung témpé.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Sega Jamblang salah sahiji kadaharan has Cirebon nu asalna keur pagawé paksa dina jaman Walanda anu keur ngawangun jalan raya Daendels ti Anyer ka Panarukan nu ngaliwatan wilayah Kabupatén Cirebon. Harita, sega jamblang dibungkus ku daun jati sangkan dina waktu nu lila tetep awét jeung pulen. Ieu téh disababkeun ku pori-pori daun jati nu bisa ngajaga sangu teu baseuh jeung gancang bari. Sanajan kadaharan tambahan keur ngadahar sega jamblang téh rupa-rupa, tapi angger hargana mah murah. Ieu hal téh patali jeung konsumén utama sega jamblang nyaéta pagawé Palabuan jeung kuli angkut di jalan Pekalipan.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Resep dan Cara Memasak Nasi/Sega Jamblang Khas Cirebon Spesial nan Komplit" (dalam bahasa en-gb). https://selerasa.com/resep-dan-cara-memasak-nasi-sega-jamblang-khas-cirebon-spesial-nan-komplit. Diakses pada 2017-11-03 
  2. a b "Kuliner Cirebon: Sega Jamblang (Nasi Jamblang)". www.seputar-cirebon.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-03.