Sfigmomanométer

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Sfigmomaneter

Sfigmomanometér atawa ténsiméter nyaéta alat anu diasupkeun kana mansét kantong hawa, digunakeun bareng jeung stétoskop keur ngukur tekenan getih dina arteri.[1][2][3] Ieu alat diwengku ku bagéan anu digulungkeun kana leungeun luhur, dijieun tina karét berongga anu fungsina nahan aliran getih lamun ka jerona dikompakeun hawa.[1] Bagian ieu dihubungkeun jeung pompa hawa, jeung deuih di tungtung lainna jeung pipa anu eusina cai raksa.[1]

Cara Gawé Ténsiméter[édit | édit sumber]

Prinsip gawé ténsiméter ngagunakeun jangkung kolom (tabung) anu eusina liquid statik keur nangtukeun tekenan.[4] Mansét dipasang ngurilingan leungeun jeung tuluy diteken ku tekenan di luhureun tekenan arteri leungeun (brachial).[4] Geus kitu tekenanana saeutik-saeutik diturunkeun.[4] Maca jangkung merkuri dina kolom (tabung manométer) ningalikeun peak pressure (sistolik) jeung lowest pressure (diastolik).[4] Tensi atawa tekenan getih manusa normal déwasa nyaéta 100-130 mmHg keur tekenan sistolik jeung 60-90 mmHg keur tekenan diastolik.[4]

Jenis Ténsimeter[édit | édit sumber]

Ténsiméter aya tilu rupa, nyaéta:

  1. Ténsiméter cai raksa – mangrupa ténsiméter konvénsional anu masih ngagunakeun cai raksa.[4] Tensiméter jenis ieu merlukeun stétoskop keur ngadéngé munculna sora tekenan sistolik jeung diastolik dina jantung.[4]
  2. Ténsiméter aneroid – ngagunakeun puteran angka minangka gaganti cai raksa.[4] Sarua jeung ténsiméter cai raksa, tensiméter aneroid masih ngagunakeun stétoskop.[4]
  3. Ténsiméter digital – ngagunakeun sénsor minangka alat keur ngadeteksina.[4] Alatan éta ieu ténsiméter cocok dipaké ku maranéhna nu miboga gangguan dédéngéan.[4]

Bagian – bagian Ténsimeter[édit | édit sumber]

  • Menset – fungsina keur nampung hawa anu dikompa tina bulb jeung keur ngadeteksi tekenan getih pasien anu dina pamakéanana dipasang dina leungeun pasien.[4]
  • Bulb atawa pamompa – fungsina keur ngompa hawa kana menset.[4]
  • Tabung kaca pangukur – fungsina keur ngukur cai raksa anu dikompa ku hawa kana jero menset. Luhureun tabung kaca pangukur aya liang paranti miceun hawa.[4]
  • Valve on/off – fungsina keur muka atawa nutup jalanna cai raksa.[4]
  • Tabung cai raksa – fungsina keur nampung cai raksa. Luhureun tabung cai raksa, aya filterna.[4]

Cara Kalibrasi[édit | édit sumber]

Sangkan ténsimeter bisa digunakeun keur ngukur tekenan getih kalawan hadé, kudu dikalibrasi heula.[4] Carana nyaéta:

  • Buka tutup tabung cai raksa, kaluarkeun cai raksa kana wadah nu aman.[4]
  • Leupaskeun U-tube, tabung cai raksa, selang, bulb jeung manset tina casing ténsimeter.[4]
  • Beresihan bagéan jero U-tube jeung tabung cai raksa tina kokotor.[4]
  • Pasang deui U-tube, tabung raksa, selang, manset jeung bulb kana ténsiméter.[4]
  • Eusi tabung raksa ku cai raksa nepi ka aya dina angka 0.[4]
  • Lakukeun kalibrasi ku Phantom.[4]
  • Pasang Phantom dina sambungan selang ténsiméter.[4]
  • Hurungkeun Phantom, pencét tombol zero keur ngalakukeun zeroing.[4]
  • Pasang mansét dina objék naon waé minangka gaganti leungeun pasien.[4]
  • Angka dina display kudu nunjukkeun angka 0 nalika zeroing, mun henteu 0, tambah atawa kurangan cai rangksa nepi ka ningalikeun angka 0.[4]
  • Pompa ténsiméter, tingali posisi cai raksa dina ténsiméter jeung saruakeun jeung angka anu dituduhkeun dina phantom.[4]
  • Cai raksa jeung phantom kudu ningalikeun angka anu sarua (toléransi=1).[4]
  • Lamun béda, tambahan atawa kurangan cai raksana.[4]
  • Sanggeus éta, tutup deui tabung cai raksana.[4]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c "PENGERTIAN SFIGMOMANOMETER" (dalam bahasa en-US). ARTI DEFINISI PENGERTIAN. 2014-12-30. http://arti-definisi-pengertian.info/pengertian-sfigmomanometer/. Diakses pada 2017-12-05 
  2. "Sfigmomanometer". Kamus Kesehatan. Diakses tanggal 5 Desember 2017. 
  3. "sfigmomanometer". Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI). Diakses tanggal 5 Desember 2017. 
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae "Fungsi Tensimeter". Fungsiklopedia. Diakses tanggal 5 Desember 2017.