Sikup

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sikup leutik jang dipaké na taneuh liat; nu badag jang na taneuh lempung

Sikup atawa singkup (Basa Indonésia: sekop; Basa Inggris: spade) nyaéta pakakas utama pikeun ngali, nu fungsina kawas pacul tapina lempeng - jeung deuih biasana mah leuwih heureut jeung kurang melengkung tinimbang jeung pengki mah sarta panyekelanna panjang.[1] Sikup téh baheulana mah dijieun tina kai nu dibeulah atawa tina tulang-taléng sasatoan, utamana mah tulang walikat. Sanggeus seni papandayan téh kumembang, sikup dijieun kalawan tungtungna leuwih seukeut tina bahan logam, lantaran saméméhna mah digawé maké sikup nu heubeul mah kurang éfisién, da tangel mun dipaké ngali téh. Ari bagéan tungtungna diseukeutan mah meulah taneuh téh jadi leuwih gampang, jeung ngaguarkeunna ogé henteu hésé. Ari sikup dijieun tina logam mah bisa dipaké pikeun ngaguarkeun jeung mindahkeun taneuh kalayan leuwih éfisién.

Rujukan[édit | édit sumber]