Tangkal kalapa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Kalapa
Gambar:Tangkal Kalapa.jpg
Kalapa (Cocos nucifera)
Status konservasi
Secure
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Arecales
Kulawarga: Arecaceae
Subfamily: Arecoideae
Tribe: Cocoeae
Génus: Cocos
Spésiés: C. nucifera
Ngaran binomial
Cocos nucifera
L.

Tangkal kalapa anu disebut ogé tangkal nyiur biasana tumuwuh dina wewengkon sisi basisir. Pohara loba mangpaat anu bisa urang menangkeun tina tangkal kalapa. Mimiti ti watang, daun sarta buahna, kabéh bisa dimangpaatkeun. Meureun alatan mangpaatna pohara loba, tangkal kalapa dijadikeun logo "Praja Ngora Karana" (Pramuka) di Indonésia. Dina klasifikasi tumbuhan, tangkal kalapa kaasup dina genus: cocos sarta species: nucifera.

Bagian jeung Mangpaat Tangkal Kalapa:

1. Bagian-bagian Kalapa

- Buah kalapa Buah kalapa diwangun ti kulit luar, sabut, batok, kulit daging (testa), daging buah, cai kalapa sarta lembaga.

- Kulit luar Kulit luar mangrupa lapisan ipis (0,14 mm) anu miboga permukaan anu licin jeung kelir variatif ti héjo, konéng nepi ka oranyeu, gumantung asakna buah. Lamun euweuh goresan sarta robek, kulit luar kedap cai.

- Sabut kalapa Sabut kalapa mangrupa bagian anu cukup badag ti buah kalapa, nyaéta 35 % ti beurat sakabéh buah. Sabut kalapa diwangun ti serat sarta gabus anu nyambungkeun hiji serat kalayan serat séjénna. Serat nyaéta bagian anu berharga ti sabut. Saban butir kalapa ngandung serat 525 gram (75 % ti sabut), sarta gabus 175 gram (25 % ti sabut).

- Batok Batok mangrupa lapisan teuas anu diwangun ti lignin, selulosa, metoksil sarta sagala rupa mineral. Kandungan bahan-bahan kasebut rupa-rupa luyu kalayan jenis kalapana. Struktur anu teuas disebabkan ku silikat (SiO2) anu cukup luhur kadarnya dina batok. Beurat batok kira-kira 15~19 % ti beurat sakabéh buah kalapa.

- Kulit daging buah. Kulit daging buah nyaéta lapisan ipis coklat dina bagian luar daging buah.

- Daging buah. Daging buah mangrupa lapisan kandel (8~15 mm) boga warna bodas. Bagian ieu ngandung sagala rupa zat giji. Kandungan zat giji kasebut rupa-rupa luyu jeung tingkat kematangan buah. Daging buah kolot mangrupa bahan asal minyak nabati (kandungan minyak 35 %).

- Cai kalapa. Cai kalapa ngandung saeutik karbohidrat, protein, lemaksarta sawatara mineral. Kandungan zat giji ieu gumantung ka umur buah. Cai kalapa bisa dipaké minangka média pertumbuhan mikroba, contona Acetobacter xylinum pikeun produksi nata de coco.

2. Mangpaat Tangkal Kalapa:

Aya sawatara komoditi anu bisa ditampa ti tangkal kalapa, nyaéta watang, daun, nira sarta bagian-bagian.

Watang kalapa kolot bisa dijadikeun bahan wangunan, mebel, jembatan darurat, carangka parahu sarta kai beuleum. Batang anu bener-bener kolot sarta garing pohara tahan ka sengatan rinyuh. Kai ti tangkal kalapa anu dijadikeun mèbel bisa diserut nepi ka permukaanna licin kalayan tékstur anu metot

Daun kalapa mindeng dipaké pikeun hiasan atawa janur, sarang ketupat sarta ogé hateup imah. Tulang daun atawa lidina dijadikeun barang anyaman, sapu lidi sarta tusuk daging (saté).

Nira nyaéta cairan anu ditampa ti tumbuhan anu ngandung gula dina konsentrasi 7,5 nepi ka 20,0 %. Nira kalapa ditampa kalayan motong kembang awéwe anu tacan asak, ti tungtung urut potongan baris nyakclakan cairan nira anu ngandung gula. Nira bisa dipanaskan pikeun menguapkan caina ku kituna konsentrasi gula ngaronjat jeung kentel. Lamun ditiiskeun, cairan ieu baris téas anu disebut gula kalapa. Nira ogé bisa dijieun minangka inuman hampang.

Loba ti bagian buah mangrupa bahan anu méré mangpaat. Sabut kalapa anu geus dipiceun gabusnya mangrupa serat alami anu berharga mahal pikeun pelapis jok sarta korsi, sarta pikeun karajinan tali.

Batok kalapa bisa dibeuleum langsung minangka kai beuleum, atawa dikokolakeun jadi areng. Areng batok kalapa bisa dipaké minangka kai beuleum dawam atawa dikokolakeun jadi areng aktip anu diperlukeun ku sagala rupa industri olahan.

Daging kalapa mangrupa bagian anu pang penting ti komoditi asal tangkal kalapa. Daging kalapa anu cukup kolot, dikokolakeun jadi kalapa parud, santan, kopra, sarta minyak goréng. Keur daging kalapa ngora bisa dijadikeun campuran inuman cocktail sarta dijadikeun selai.

Cai kalapa bisa dimangpaatkeun minangka bahan olahan kècap sarta minangka média dina ferméntasi nata de coco.

Akar kalapa bisa dimangpaatkeun minangka kai beuleum sarta ogé bisa dipaké minangka bahan baku pikeun nyieun karajinan.

Serabut kalapa bisa dimangpaatkeun pikeun nyieun tali sarta sapu. [1]

Jenis-jenis Kalapa[édit | édit sumber]

  • Kalapa Jantong

kalapa jantong nyaéta jenis-jenis kalapa anu aya di Malaysia. Bentukna anu saeutik lonjong henteu kawas kalapa-kalapa anu séjén.

  • Kalapa pandan

[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b (id)[1](diakses tanggal 14 oktober 2011) Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "Internet1" didefinisikan berulang dengan isi berbeda