Tari Seudati

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Tari Seudati di Samalanga, Bireuen (1907)

Tari Seudati nyaéta tarian anu asalna ti propinsi Aceh. Seudati asal kecapna tina Syahadat, anu hartina saksi atawa bersaksi (pengakuan) ka Guti Alloh jeung Nabi Muhammad utusan Alloh.[1] Tarian ieu asup kana kategori Tribal War Dance atawa Tari Perang, anu syairna osok ngabangkitkeun sumanget pamuda Acéh pikeun bangkit jeung ngalawan panjajah.[1] Lantaran kitu ieu tarian téh pernah dicaram nalika jaman penjajahan Walanda, tapi ayeuna mah tarian seudati jadi Kasenian Nasional Indonésia.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Kecap seudati asaltina bahasa Arab syahadati atawa syahadatain.[1] Dina bahasa Malayu dialék Acéh, syahadati diubah jadi seudati.[1] Salain ti éta, seudati asalna tina kecap seurasi anu hartina harmonis atawa rempeg.[1] Satuluyna, kecap seudati dijadikeun salah sahiji istilah tarian anu dipikawanoh tarian seudati.[1] Tarian ieu mekar di Acéh Utara, Pidie jeung Acéh Timur.[1] Mimitina tarian seudati dipikawanoh pikeun tarian pesisir anu disebut ratoh atawa ratoih, anu hartina nyaritakeun, mimitina mah pikeun bubuka lamun ngadu hayam atawa ria-riaan nyanghareupan usum panén nalika bulan purnama.[1] Tari Seudati mimitina di désa Gigieng, Kacamatan Simpang Tiga, Kabupatén Pidie, anu dipingpin ku Syeh Tam.[2] Satuluyna sumebar ka désa Didoh, Kacamatan Mutiara, Kabupatén Pidie anu dipimpin ku Syeh Ali Didoh.[2] Tari Seudati aslna ti Pidie.[2] Seudati kaasup salah sahiji tari tradisional Acéh anu dimumulé.[2] Seudati ngawengku penari anu jumlahna dalapan urang lalaki aya penari utama, ngawengku hiji anu tugasna mingpin disebut syeh , saurang anu ngabantuan syeh, dua urang jadi pembantu dibelah kénca anu disebut apet wie, anu ditukang disebut apet bak, tilu urang pembantu biasa.[2] Salain ti éta aya dua urang anu nyanyi pikeun marengan nu tari disebut aneuk syahi.[2]

catetan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Tari Seudati (Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  2. a b c d e f Sejarah Tari Seudati Aceh(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)