Triptopan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
l-Triptopan
Wangun l-isomer
Rumus rangka L-triptopan
Tryptophan-from-xtal-3D-bs-17.png
Tryptophan-from-xtal-3D-sf.png
Wasta
Wasta IUPAC
Tryptophan
Wasta IUPAC sistematik
asam (2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-yl)propanoat
Wasta lian
Asam 2-amino-3-(1H-indol-3-il)propanoat
Pananda
Modél 3D (JSmol)
ChEBI
ChEMBL
ChemSpider
DrugBank
ECHA InfoCard 100.000.723
KEGG
UNII
Sipat
C11H12N2O2
Massa molar 204229 g·mol−1
Leyur: 0.23 g/L at 0 °C,

11.4 g/L at 25 °C,
17.1 g/L at 50 °C,
27.95 g/L at 75 °C

Solubilitas Leyur dina alkohol panas, hidroksida alkali; teu leyur dina kloroform.
Kaasaman (pKa) 2.38 (karboksil), 9.39 (amino)[2]
-132.0·10−6 cm3/mol
Farmakologi
N06AX02 (WHO)
Iwal disebutkeun séjén, data nu dipidangkeun keur matéri dina kaayaan baku (dina 25 °C, 100 kPa).
Rujukan kotak info

Triptopan (lambangna Trp atawa W)[3] nyaéta asam α-amino anu dipaké dina biosintésis protéin. Triptopan ngandung hiji gugus α-amino, hiji gugus asam α-karboksilat, jeung hiji ranté gigir indol, ku kituna jadi molekul polar anu boga substituén karbon béta aromatik non-polar. Triptopan kaasup ésénsial pikeun manusa, anu hartina teu bisa disintésis/dijieun ku awak sorangan, kudu diala tina dahareun. Triptopan ogé mangrupa prékursor neurotransmiter serotonin, hormon mélatonin, jeung vitamin B3.[4] Triptopan dikode ku kodon UGG.

Sakumaha asam amino lianna, triptopan ogé zwitterion dina pH pisiologis anu gugus aminona kaprotonan (–NH+3; pKa = 9,39), anapon asam karboksilatna henteu ( –COO; pKa = 2,38).[5]

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Görbitz, C. H.; Törnroos, K. W.; Day, G. M. (2012). "Single-crystal investigation of L-tryptophan with Z′ = 16". Acta Crystallogr. B 68 (Pt 5): 549–557. doi:10.1107/S0108768112033484. PMID 22992800. 
  2. Dawson RM et al. (1969). Data for Biochemical Research. Oxford: Clarendon Press. ISBN 0-19-855338-2. 
  3. "Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides". IUPAC-IUB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. 1983. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 October 2008. Diakses tanggal 5 March 2018. 
  4. "Conversion of L-tryptophan to serotonin and melatonin in human melanoma cells". FEBS Letters 511 (1–3): 102–6. 2002. doi:10.1016/s0014-5793(01)03319-1. PMID 11821057. 
  5. "L-tryptophan | C11H12N2O2 - PubChem". pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. Diakses tanggal 22 December 2016. 

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • "Effects of tryptophan depletion on the performance of an iterated Prisoner's Dilemma game in healthy adults". Neuropsychopharmacology 31 (5): 1075–84. May 2006. doi:10.1038/sj.npp.1300932. PMID 16407905. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg



Citakan:Intermédiat métabolisme neurotransmitter Citakan:Serotonérgika Citakan:Triptamina