UY Scuti

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

UY Scuti mangrupikeun béntang supergedé beureum anu lokasina di arah rasi Scutum. Kalayan radius diperkirakeun 1.708 jari-jari panonpoé, ayeuna mangrupikeun béntang panggedéna anu dipikanyaho. Digolongkeun kana béntang variabel berdenyut jeung kacaanganna béda-béda ti gedéna 8,29 dugi ka 10,56. Ku sabab éta ngan gedéna ka-9 bahkan anu paling caang, UY Scuti henteu katingali ku panon taranjang. Éta tiasa ditingali dina téléskop 4 inci jeung ageung anu langkung ageung.

Lokasi béntang padet di sakitar béntang supergedé beureum UY Scuti (béntang anu pangcaangna dina gambar) saperti anu katingali ti Obsérvatorium Rutherfurd di Univérsitas Columbia di New York, Amérika Sarikat. Gambar ieu ditangkeup dina 2011.

Kalayan gedéna mutlak -6,2, UY Scuti mangrupikeun béntang anu langkung caang - sakitar 340.000 kali langkung caang tibatan panonpoé tapi jarakna (5.100 taun cahya) jeung lokasi wewengkon langit kabablas ku Bima Sakti, dikenal salaku Zona Panyingkahan, janten mung ukur méwah skala 9 upami katingal ti Marcapada.

Béntang kasebut lébar dina lebu jeung henteu ngagaduhan batur anu katingali, anu bakal ngamungkinkeun para astronom ngukur jisimna ku gangguan interaksi gravitasi. Perkiraan massa UY Scuti nyaéta antara 7 - 10 massa Tata Surya, jeung béntang kaleungitan massa dina laju 5.8 x 10-5 massa tata surya unggal taun, nyababkeun amplop anu ageung jeung rumit lebu dina lebetna. Awan gas anu éléh ku béntang meryogikeun kira-kira 400 unit astronom.[1]

Ukuran[édit | édit sumber]

Ukuran UY Scuti sakitar 750 juta mil, atanapi ampir dalapan unit astronom. Upami béntangna dipasang di tengah sistem tata surya urang, éta bakal langkung tebih saluareun orbit Jupiter, langkung deukeut kana orbit Saturnus.

Kanggo nunjukkeun, upami Bumi ukuran balna 20 cm (8 inci) diaméterna, Jupiter bakal diaméter 1,1 méter (7 suku), panonpoé bakal 22 méter (7 suku) meunteun, jeung diaméter UY Scuti bakal 38.000 méter (125.000 suku). Objek hipotétik anu ngagancangkeun cahya kedah nyandak ukur 14,5 detik kanggo ngurilingan Panonpoé, sedengkeun éta bakal kirang langkung tujuh jam kanggo ngurilingan UY Scuti.

Lokasi[édit | édit sumber]

UY Scuti lokasina dua derajat kalér ti magnituda 4.67 béntang bodas Gamma Scuti, di wewengkon langit di belaheun wétan laut Nébula Élang, anu kawéntar (Messier 16). Béntang tiasa dititénan dina téléskop 4 inci atawa ageung dina kaayaan anu saé. Kluster kabuka NGC 6604 (mag. 6,5) perenahna di wewengkon anu sami.

Supernova[édit | édit sumber]

Dumasar sipat anu disebat UY Scuti, béntang nyemprot hidrogén dina teras intina parantos ngeusian hélium. Tungtungna bakal janten hypergedé konéng, béntang Wolf-Rayet, atawa variabel biru lominous. Lokasi béntang dina cakram galaksi nunjukkeun yén éta beunghar logam jeung, saatos ngaleungitkeun hélium, nyababkeun unsur beurat bakal ngahasilkeun inti besi béntang jeung ngangganggu kasaimbangan anu dipikabutuh pikeun ngadukung inti ngalawan gravitasi sorangan. Ieu bakal nyababkeun runtuh inti jeung, salaku akibatna, béntang bakal ngusir lapisan luarna jeung ngeureunkeun umurna dina ledakan Supernova. Nalika éta, radiasi sinar-X jeung sinar gamma moal mangaruhan Bumi. Pikeun ledakan Supernova bakal ngarusak lapisan ozon urang, kedah lumangsung dina 50 taun cahya jeung UY Scuti perenahna 5.100 taun cahya.

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "UY Scuti Star Facts: Size, Spectral Type, Location, Constellation | Star Facts" (dalam en-US). Diakses tanggal 2019-12-08. 

Tempo ogé[édit | édit sumber]