Ummi Ruman

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Ummi Ruman binti Amir al-Kinaniyah nyaéta istrina Abu Bakar Ash-Shiddiq jeung emana Ummul Mu'minin Aisyah binti Abu Bakar r.a. turta Abd al-Rahman bin Abu Bakar r.a. Asup Islam sabada Abu Bakar hijrah ka kota Madinah sarta tilar dunya taun 6 Hijriah atawa 628 Maséhi.

Biografi[édit | édit sumber]

Silsilah[édit | édit sumber]

‘Ummi Ruman binti 'Amir bin 'Uwaimar bin Abd Syam al-Kinaniyyah. Numutkeun sakaol, ngarana Zaénab.

Pertikahan Ummi Ruman[édit | édit sumber]

Saméméh nikah jeung Abu Bakar, mangsa zaman jahiliyah kungsi nikah jeung Abdullah bin al-Harits dugi ka maot, ngalahirkeun Thufail bin Abdullah, sahabat Nabi SAW. Pertikahanna nu kadua nyaéta jeung Abu Bakar ngalahirkeun Abd al-Rahman jeung Aisyah binti Abu Bakar r.a.

Wafatna Ummi Ruman[édit | édit sumber]

Aya padungdengan ngeunaan masalah wafatna. Aya nu nyebut Ummu Ruman wafat nalika Rasulullah Saw. masih jumeneng nyaéta bulan Dzulhijjah taun 6 Hijriyah. harita dikuburkeunna, Rasulullah SAW. ngadawuh:

«من سره أن ينظر إلى امرأة من الحور العين فلينظر إلى أم رومان»

Sing saha nu hayang ningali awéwé saperti al-hur al-'ain (bidadari mata éndah) mangka tingal Ummi Ruman. Tuluy mantenna mundutkeun ampun pikeun jenatna.

Kedalan séjén, nyebutkeun yén Ummu Ruman (r.a) tilar dunya dina taun 9 H mangsa Nabi SAW. nepikeun ayat ngeunaan pilihan (ahérat atawa dunya) ayat ka 28 Surat Al-Ahzab ka garwana, Aisyah (r.a): Héy Nabi! Katakanlah kepada istri-istrimu, “Jika kamu menginginkan kehidupan di dunia dan perhiasannya, maka kemarilah agar kuberikan kepadamu mut‘ah dan aku ceraikan kamu dengan cara yang baik.[1]

Nabi Saw. bersabda: Wahai 'Aisyah, aku sampaikan ini kepadamu jangan engkau menjawabnya sebelum kau sampaikan kepada kedua orang tuamu, Abu Bakar dan Ummi Ruman.

Lalu Nabi Saw. membaca ayat di atas, Aisyah (r.a) menjawab: Saya memilih Allah, Rasul-Nya dan negeri akhirat dan tidak perlu minta pendapat Abu Bakar dan Ummu Ruman (r.a), Nabi Saw pun tertawa. [2]

Lihat pula[édit | édit sumber]

  • As-Sabiqun al-Awwalun
  • Abd al-Rahman bin Abu Bakar

Catatan kaki[édit | édit sumber]

  1. Tafsir al-Qur'an al-Karim, Surat al-Ahzab 33:28,Ibnu Katsir.
  2. Al-Ishabah fi Tamyiz ash-Shahabah, Juz 8 Hal.391,Ibnu Hajar al-Asqalani.

Pranala luar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg