Aisyah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Bagian tina serial Islam
Muhammadwives.png
Ummahatul Mu'minin
Garwa-garwa Nabi Muhammad

Siti Khodijah binti Khuwailid

Saudah binti Zam'ah

Aisyah binti Abu Bakar

Hafshoh binti Umar

Zaénab binti Khuzaémah

Hindun binti Abi Umayyah

Zaénab binti Jahsy

Juwaériyah binti al-Harits

Romlah binti Abu Sufyan

Shofiyah binti Huyay

Maémunah binti al-Harits

Maria binti Syama’un

Kotak ieu: temposawalaédit


Aisyah binti Abu Bakar atanapi Siti Aisyah (bahasa Arab: عائشة, transliterasi: `ā'isha, Turki Ayşe, Turki Utsmani Âişe) (sekitar 613/614-678 Masehi)[1] ngarupikeun garwa atanapi istri  Nabi Islam  Muhammad s.a.w.

Dina agama Islam, geus ilahar gelar "Indung jalma-jalma Mu'min" (Arab: أمّ المؤمنين ummul-mu'minīn), ngarupikeun para garwa Nabi Muhammad s.a.w. minangka "Indung jalma-jalma nu ariman" dina Al-Qur'an.[2] anjeunna dicutat tina rupa-rupa sumber anu loba hadits, di mana kahirupan pribadi Nabi Muhammad s.s.w. jadi paguneman catur.

Etimologi[édit | édit sumber]

Siti ‘Aisyah atanapi 'Aisyah dina Basa Arab ngandung harti "Hirup jeung Séhat".[3] Variasi ngarana ti ‘Aisyah di antarana 'Aisha, A'ishah, Ayesha, A'isha, Aishat, atau Aisya anu ngabogaan harti nu sarua.

Biografi[édit | édit sumber]

Genealogi[édit | édit sumber]

‘Aisyah ngarupikeun putri dari Abu Bakar (khalifah pertama), tina pernikahan jeung isteri keduana nyaéta Ummi Ruman gaduh anak dua, Abd al Rahman dan Aisyah.

Laki Rabi Jeung Nabi Muhammad s.a.w[édit | édit sumber]

Numutkeun At-Tobari (ogé numutkeun riwayat Hisyam bin `Urwah, Ahmad bin Hanbal jeung Ibnu Sa'ad), Aisyah dilamar yuswa 7 taun jeung rumah tangga dina yuswa 9 taun,[4] Siti Aisyah janten istri ketilu Nabi Muhammad s.a.w. saparantos Siti Khodijah jeung Saudah binti Zam'ah. Aya beda pamadegan nalika Nabi Muhammad s.a.w. nikah jeung Siti Aisyah? Sebagian gedé referensi (termasuk sohih Bukhori jeung sohih Muslim) ngajéntrékeun yén kajadian perkawinan téh dina umur 6 taun, jeung rumah tangga Nabi Muhammad s.a.w. mimiti umur 9 taun.[5][6][7]

Sedengkeun numutkeun panalitian Ghulam Nabi Muslim Sahib, dumasar referensi tina Kitab Ikmal fi Asma’ al-Rijjal karangan al-Khatib al-Tibrizi di mana dina kitab kasebut, sahanteuna Siti Aisyah r.r. umur 19 taun nalika nikah.[8].

Siti Aisyah mangrupa figur kontroversial saperti digambarkeun ku Syi'ah pakait jeung Khalifah Ali bin Abi Tholib dina Perang Jamal.[9]

Pandangan Sunni dan Syi'ah[édit | édit sumber]

Sunni[édit | édit sumber]

Sajarawan Sunni mandang Siti Aisyah salaku wanita anu pinter, buktina loba hadis anu ngaguar kahirupan Nabi Muhammad s.a.w., diperkirakeun saparapat Hukum Islam asalna tina riwayat Siti Aisyah r.a. Siti Aisyah r.a. mangrupa istri utami Nabi Muhammad s.a.w. anu bisa janten conto kaum wanita.[9]

Anapon numutkeun sebagian riwayat Sunni, perang antara Kholifah Ali bin Abi Tholib r.a. jeung Siti 'Aisyah r.a. dina Perang Jamal mangrupa berita bohong, anu dihaja disebarkan kaum nu hiri dengki ka Islam. Siti Aisyah r.a. ménta penjelasan ka Kholifah Ali r.a. naha nu maténi Kholifah Utsman r.a. teu geuwat dihukum. Jawaban Kholifah Ali r.a. nyaéta alesanana rék ngendalikeun heula nu belapati ka Kholifah Utsman r.a., kakara sanggeus kondisi kondusif hukuman dijalankeun, karana lamun hukum dilaksanakeun gurunggusuh bisa nimbulkeun dendam nu euweuh tungtungna. Tapi peutingna, nu maténi Kholifah Utsman r.a. & gorombolan Ibnu Sauda (Abdulloh bin Saba) anu sieun di qishosh sabada babadamian, nyerang ka kelompok Kholifah Ali r.a. jeung kelompok anu ngajaga Siti Aisyah r.a. nalika keur istirohat peuting sahingga masing-masing ngarasa diserang.[10]

Syi'ah[édit | édit sumber]

Sajarawan Syi'ah yakin saéstuna Kholifah Ali r.a. anu berhak jadi kholifah mimiti, sedengkeun tilu kholifah sateu acana geus ngarampas kakholifahan. Siti Aisyah r.a. geus ngadukung Umar, Utsman r.a. jeung bapana Abu Bakar r.a., ogé nyieun pasukan tur merangan Kholifah Ali, minantu-téréna. Syi'ah negeskeun inyana salah nalika ngalawan Ali r.a..[11]

Dugi ka kiwari Suni jeung Syi'ah pagétréng.

Referensi[édit | édit sumber]

  1. Tentang kisah 'Aisyah.
  2. "Nabi téh (kuduna) lebih utama pikeun jalma-jalma mukmin tibatan diri maranéhna jeung isteri-isterina ngarupakeun indung-indung maranehna, jeung jalma-jalma nu ngabogaan hubungan kulawarga sabagian jeung sabagian lain saling boga hak (silih waris) dina Kitab Alloh tibatan jalma-jalma mu'mim jeung jalma-jalma Muhajirin, iwal lamun anjeun nyieun kahadéan ka dulur-dulur aranjeun (saagama).
  3. Makna Aysyah thinkbabynames.com
  4. Kapankah Aisyah dilahirkan?
  5. Sahih Muslim, Book 8, Number 3310
  6. Sahih Bukhari Volume 7, Book 62, Number 64
  7. Sahih Bukhari Volume 7, Book 62, Number 88
  8. Islamic Review, December 1980, U.S.A
  9. a b Goodwin, Jan.
  10. Al-Bidayah Wan Hinayah, Ibnu Katsir.
  11. Sumber Syi'ah:
    a)Al Shafi, Vol.

Bacaan Saterusna[édit | édit sumber]

  • Guillaume, A. -- The Life of Muhammad, Oxford University Press, 1955
  • Rodinson, Maxime -- Muhammad, 1980 Random House reprint of English translation
  • Spellberg, D.A. -- Politics, Gender, and the Islamic Past: the Legacy of A'isha bint Abi Bakr, Columbia University Press, 1994
  • Aisha bint Abi Bakr, The Concise Oxford Dictionary of World Religions, Oxford University Press, 2000
  • Rizvi, Syed Saeed Akhtar. -- The Life of Muhammad The Prophet, Darul Tabligh North America, 1971.

Pranala luar[édit | édit sumber]