4 Vesta

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Vesta)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
astéroid vesta

Vesta nyaéta obyek pangbadagna kadua di Beubeur astéroid, kalayan diameter sagedé 530 kilométer (kira-kira 330 mil) sarta kira-kira mibanda massa 9% ti massa sakumna Beubeur astéroid.[1] Manéhna kapanggih ku astronom Jerman, Heinrich Wilhelm Olbers ping 29 Maret 1807.[1] Ngaran Vesta dicokot ti ngaran dewi parawan dina mitologi Romawi, anu mangrupa dewi nu ngajaga pikeun imah sarta dunya.[1] Vesta kaleungitan kira-kira 1% ti massana dina hiji tabrakan anu lumangsung kurang ti samilyar taun ka tukang.[1] Loba sésa-sésa ti kajadian ieu anu murag ka bumi minangka metéorit HED, hiji bukti anu aya ngeunaan astéroid.[1] Vesta nyaéta astéroid anu pangcaangna.[1] Jarak panglaérna Vesta ti Panonpoé nyaéta saeutik leuwih laér batan jarak minimum antara Ceres sarta Panonpoé, sedengkeun orbit Vesta sapinuhna aya di jero orbit Ceres.[1] Aya Gunung gedé di Vesta, kabentukna gunung di Vesta némbongkeun ayana aktivitas géologi di jero astéroid kasebut.[2] Aktivitas géologi di jero Vesta lumangsung alatan ayana gaya pasang surut antara Panonpoé, Jupiter, sarta Vesta.[2] Gaya kenyang Panonpoé sarta Jupiter anu lumangsung sacara tuluy-tinuluy sarta ngalawan gaya gravitasi Vesta nyieun inti astéroid pamustunganana robek sarta lééh jadi magma.[2] Magma anu kaluar ti kulit Vesta kasebut ngahasilkeun lava anu nyérélék kaluar ti kawah gunung.[2] Hawa Vesta anu minus 33 derajat celsius nepi ka minus 3 derajat celsius nyieun lava di ditu gancang tiiis sarta ngajadikeun heuras.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g (id)5 Asteroid paling terkenal di Tata Surya (diaksés tanggal 2 Desember 2011)
  2. a b c d e (id)Ada Gunung besar di asteroid Vesta (diaksés tanggal 2 Desember 2011)
Nulis.jpg